• February 28, 2024

Izrael negirao da su im SAD dale rok da okončaju vojnu operaciju u Gazi

Benjamin Netanjahu i Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Izrael je večeras odbacio medijske natpise da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila od Tel Aviva da okonča vojne operacije u Pojasu Gaze do kraja godine.

“Amerikanci nisu poslali kranji rok, a i oni sami su negirali da je to tačno. Amerikanci shvataju da nisu u poziciju da kažu izarelskim odbrambenim snagama koliko vremena je potrebno da se ostvari cilj. Ostvarivanje ciljeva se ne može meriti nedeljama ili mesecima, a izraelska vojska će doći do bilo koje tačke u Gazi do koje želi”, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi za Kanal 12.

On je rekao da je vojna operacija bazirana na razumevanju da je Izrael krenuo u poteru za Hamasom sa zakašnjenjem od 17 godina.

“Da je Izrael krenuo odmah na tu terorističku grupu kada je dobila kontrolu kad Gazom, cena bi bila znatno manja nego danas. Cena će biti veća, ukoliko se još čeka”, poručio je Hanegbi opisujući situaciju u kojoj, kako se navodi, “Izrael nema drugu opciju nego da eliminiše terorističku grupu”, uključujući i ubijanje Hamasovog lidera Jahju Sinvara, preneo je Džeruzalem post.

Kada je reč o sukobu sa Hezbolahom, Hanegbi kaže da “situacija severu Izraela mora da bude promenjena.

“Bilo bi bolje da se to uradi diplomatskim putem, a ne vojno, ali Izrael se neće uzdržavati od takve akcije”, dodao je on.

Politiko je u petak objavio, pozivajući se na tri izvora iz Tel Aviva, da su SAD dale rok Izraelu da okonča vojnu operaciju u Pojasu Gaze do kraja godine.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Зелена агенда као циљ, колико земље региона касне у енергетској транзицији

Read Next

Vujko: “10 godina smo u vrhu, Beograd je džudo centar sveta!”