• January 27, 2022

“Imate li toalet papir, vodu i kafu?” Na policama u šoping centru lepe da nije dostupno – Biznis Telegraf.rs

Velika Britanija, kovid, korona virus

Foto: Profimedia/Maureen McLean / Shutterstock Editorial

Nestašica proizvoda u Velikoj Britaniji izgleda otprilike ovako: Pozivam nekoliko velikih prodavnica glavnih trgovačkih lanaca telefonom. Upitam službenika Waitrosea u Westfieldu, najvećem šoping centru u Londonu: ”Nedostaje li vam namirnica i potrepština?” ”Da, nedostaje nam nekoliko potrepština, ali recite šta vam tačno treba pa ćemo proveriti imamo li.”

”Pa toalet papir, paradjaz, voda i kafa”, odgovaram.

”Nedostaje nam nekoliko brendova, ali verujem da ćete pronaći ono što tražite.”

Presrećna, s popisom namirnica odlazim do prodavnice, ali, polica s vodom je prazna, nema paradjza, ali srećna sam jer sam pronašla još nekoliko rolni toaletnog papira  – ova priča koju prenosi Jutarnji list je svakodnevnica u Velikoj Britaniji.

Prvo je zavladala nestašica vozača kamiona, zatim namirnica na policama, a na kraju i goriva na benzinskim pumpama.

Ova poslednja nestašica toliko je bila kritična da je vlada slala vojnike da razvoze gorivo u cisternama na prazne benzinske pupme.

Zemlja nije u ratu ni vanrednom stanju, nije pogođena nekom velikom prirodnom katastrofom, nije ni u ekonomskoj krizi, barem zasad, a i najgori deo pandemije je, prema svemu sudeći, iza nje.

Glavni uzrok haosa treba tražiti drugde – pre svega u Bregzitu i tvrdoglavoj politici britanske vlade nakon što je konačno izvela zemlju iz EU, ocenjuju mediji. Posledica te politike – nedostatak između 90.000 i 120.000 vozača kamiona na britanskom tržištu rada rezultirala je opštom nestašicom na pumpama i u manjoj meri, u prodavnicama.

Ogroman nedostatak vozača kamiona izazvao je haos u lancima nabavke svega, od hrane do goriva, te povećao niz poremećaja i poskupljenja uoči Božića. Angažovana je vojska za prevoz goriva, kog ne nedostaje, ali ga nema ko prevoziti, a premijer Boris Džonsn tvrdi da se snabdevanje gorivom vraća u normalu.

Ministri su uzalud pozivali ljude da ne gomilaju zalihe goriva u panici, a mnoge benzinske pumpe bile su prisiljene naprosto da se zatvore pred neviđenom navalom.

Epilog su bile tuče ljudi na pumpama u kojima se čak potežu i noževi.

Video: Ovo je britanski brod koji se ušunjao u ruske vode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 14. oktobar

Read Next

OBJAVLJEN BROJ ZA PRIJAVU LEKARA KOJI NE SAVETUJU VAKCINACIJU – Beograduživo.rs