Hakeri imaju nov način za prisluškivanje Androida, stručnjaci savetuju da što pre ažurirate telefone

Bezbednosni stručnjaci su otkrili maliciozni softver instaliran u modemu američke kompanije Qualcomm, što bi moglo da utiče na čak 40 odsto svih Android korisnika

Zbog novog, nedavno otkirvenog, bezbednosnog propusta kod Android uređaja, oko polovine svih korisnika moglo bi da se nađe na meti hakera, koji bi mogli da slušaju njihove razgovore ili da čitaju njihove poruke.

Brojni skorašnji napadi na Adroid uređaje vršeni su putema lažnih ili malicioznih aplikacija, koje bi po instaliranju slale informacije sa uređaja. Ova nova vrsta napada, međutim, deluje mnogo ozbiljnije, pošto instalira određene komponente u sam uređaj.

Bezbednosni stručnjaci kompanije Check Point otkrili su maliciozni softver instaliran u modemu američke kompanije Qualcomm. Njihove komponente koriste telefoni Samsung, OnePlus i Google, pa se procenjuje da bi propust mogao da utiče na 40 odsto korisnika Android telefona.

Za ranjivost su odgovorni Qualcommovi MSM modemi (Mobile Station Modems), serija čipova za mobilne uređaje zadužena za prijem i slanje internet signala. Istraga je pokazala da propust može da omogući kontrolisanje uređaja “sa strane”.

Hakeri mogu da ubace maliciozni kod direktno u modem, čime dobijaju pristup istoriji poziva i SMS poruka korisnika, prenosi britanski Express. Još više zabrinjava to što bi sajberkriminalci ovaj propust mogli da iskoriste za prisluškivanje razgovora korisnika.

Problem je potvrdio i sam Qualcomm, istakavši da je reč o ranjivosti visokog stepena, o kojoj su obavešteni svi proizvođači koji koriste njihve komponente.

Stručnjaci savetuju korisnike da apdejtuju svoje uređaja na najnovije bezbednosno ažuriranje, dok iz Qualcomma ističu da su određene ispravke, u saradnji sa proizvođačima, već sprovedene.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 7. maj

Read Next

Jedan od najboljih Samsungovih telefona odlazi u zasluženu penziju