• January 25, 2022

Greške koje pravite kad vam je kosa mokra – a niste znali da joj štete

Kosu, nažalost, često peremo u poslednjem trenutku i “na brzinu”, pokušavajući da čitavu rutinu smestimo u tek nekoliko minuta i manji broj koraka. Tada mokru kosu sušimo prvim peškirom koji nam padne pod ruku, češljamo je i gledamo kako da je fenom što pre osušimo, nesvesni štete koju zapravo sebi činimo. Ukoliko ste primetili da vam kosa gubi na kvalitetu i niste sigurni u čemu je tačno problem, u nastavku vam otkrivamo kojih to ključnih pet grešaka pravite kada vam je kosa mokra – a koje zapravo veoma štete vašoj kosi. 

Tretirate kosu toplotom dok je previše mokra

Nikako, ali nikako ne bi trebalo da kosu uvijate figarom ili ispravljate presom dok je niste sasvim osušili! Takođe, mokru kosu sa koje se voda još uvek cedi ne bi trebalo odmah da krenete da tretirate fenom. Ukoliko imate ravnu kosu, pre sušenja fenom trebalo bi da prosušite kosu 50% do 70% peškirom a ukoliko je vaša kosa kovrdžava, 30% do 50%. Jedina situacija u kojoj je za vašu kosu dobro da bude veoma mokra pre sušenja je ona u kojoj difuzerom sušite veoma kovrdžavu kosu – što će vaše lokne učiniti dobro formiranim, glatkim i neumršenim.

Vezujete kosu u punđu dok je mokra

Ovo je takođe veliki no-no kada je vaša kosa mokra. Vezivanje kose u punđu naročito je nepreporučljivo za nežnu i meku kosu, jer je kosa najelastičnija kada je mokra – a zatim, kada se osuši u punđi ona ne može lako da se vrati u svoj prirodni oblik, što izaziva njeno pucanje i opadanje. Ukoliko baš morate da podignete kosu dok je još uvek mokra, najbolje bi bilo da je pre toga tretirate balzamom za kosu koji ne mora da se ispere, a zatim je uvežete svilenom maramom ili gumicom i vežete ili u visoku, ne preterano stegnutu punđu ili u, još bolje, niski konjski rep.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Poketino objasnio zašto je na poluvremenu zamenio Mesija – Sportklub

Read Next

Gigi Hadid i Zayn Malik su ponovo raskinuli, usled optužbi da je nasrnuo na njenu majku