Google Maps donosi veliku promenu: Navigacija vas više neće voditi najbržom rutom

Algoritam pronalaženja puta će samostalno određivati način kretanja korisnika tako da ostavlja najmanje tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu

Popularnu aplikaciju Google Maps i njenu opcija za navigaciju ove godine očekuje značajna promena.

Prema informacijama koje su izvori bliski kompaniji Google otkrili za sajt PhoneArena, navigacija više neće korisnicima automatski nuditi najbržu rutu do zadate tačke, nego onu koja troši najmanje resursa i štiti prirodu.

Za početak će biti računat faktor potrošnje goriva, a kasnije će se kalkulaciji pridružiti i neki drugi faktori, kao što su ostali tipovi zagađenja i alternative pešačenjem ili vožnjom bicikla, navodi National Geographic.

Algoritam pronalaženja puta od tačke A do tačke B će samostalno od tog trenutka određivati način kretanja korisnika tako da najmanje ostavi tragova ugljen-dioksida i drugih štetnih materija po okolinu i planetu. Ipak, korisnici kojima je brzina prioritet i dalje će biti u mogućnosti da odaberu pristup najbržoj ruti, ali samo kroz dodatna podešavanja, prenosi Smart Life.

Zbog ove promene, Google će ažurirati i dodatno poboljšati navigaciju javnim prevozom. Korak po korak tj. stanica po stanica i raspored kretanja u realnom vremenu biće još precizniji i dostupni u većem broju gradova. Naglasak će biti stavljen na električne autobuse, prevozna sredstva sa smanjenom emisijom CO2, kao i na voz, tramvaj i metro.

Rad na poboljšanju gradskog javnog prevoza prebačen je delom i na gradske uprave, koje sad mogu tešnje da sarađuju sa kompanijom Google na putu ka zajedničkom cilju. A da li će se i kako ovo odraziti i na naše gradove, kojima je čistiji, precizniji i kvalitetniji javni prevoz neophodan, ostaje da se vidi…

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Šta je sve bitno kod odabira auto škole

Read Next

Uskoro promena pravila o kočnicama i izduvnim gasovima: Sjajna vest za sve vozače