Fileri za podočnjake: Sve što treba da znate pre nego što zakažete termin

Fileri za podočnjake se često “reklamiraju” kao efektan tretman za smanjenje podočnjaka. Ali, da li je to tretman koji svima odgovara? Mi smo malo istražili, i stručnjaci, izgleda, smatraju da nije. Bilo da su rezultat stresa, gledanja u ekran, manjka sna ili genetike, tamni kolutovi ispod očiju nisu retki. U većini slučajeva, dešava se da budu sve izraženiji kako godine prolaze. Smatra se da se ovo dešava jer područje ispod očiju, poznato i kao korito za suze, gubi volumen kako starimo, i postaje udubljeno.

U pitanju je prirodan deo procesa starenja (iako nam se to možda ne dopada) kome, zapravo, nije potrebna kozmetička intervencija. Najbolji korektori i kreme za oči zaista mogu da načine veliku promenu kada je u pitanju problem sa podočnjacima. Ipak, ako razmišljate o kozmetičkoj korekciji za uklanjanje tamnih kolutova i podočnjaka koji su izazvani gubitkom volumena, a to su fileri za podočnjake, potrebno je da se naoružate adekvatnim činjenicama, pre svega. Zanimljiv je i podatak da je pretraga na engleskom jeziku, koja se tiče upravo ove intervencije, porasla na Googleu za više od 50% u proteklih godinu dana. Naravno, ni TikTok nije mogao da prođe bez velikog broja, gde pretraga za korekcijom filerima ima preko 18 miliona pregleda.

Jedna od poznatih ličnosti koja je glasno govorila o ovoj kozmetičkoj proceduri bila je i Katy Perry.

Ali, pre nego što se prepustite kozmetičkoj korekciji nakon što vidite “pre i posle” fotografije, obavezno dobro istražite čitav proces. Kao i sa svim drugim zahvatima, nije bez rizika i ključno je pronaći visoko kvalifikovanog, renomiranog stručnjaka. U nastavku otkrivamo sve što treba da znate o filerima za podočnjake – uključujući vreme odmora, neželjene efekte i rezultate.

Šta su fileri za podočnjake?

U pitanju je popularna kozmetička intervencija (da ne kažemo rešenje) za poboljšanje izgleda umornih očiju. To je takođe neinvazivna metoda koja uključuje pažljivo ubrizgavanje supstance nalik gelu u specifične regije oko očiju, koja funkcioniše tako što zamenjuje izgubljeni volumen donesen prirodnim procesom starenja.

Fileri za podočnjake su veoma slični drugim filerima na bazi hijaluronske kiseline, ali su svakako mnogo blaža, “razvodenjena” verzija. Klasični fileri su obično vidljivi ispod veoma tanke kože očiju, i lako privlače vodu, što dovodi do natečenosti i otoka. Iz tog razloga su fileri namenjeni specifično za podočnjake mnogo blaži i tečniji u sastavu.

Pročitajte i ovo: Anti-age trendovi koji koži vraćaju mladost

Kako fileri za podočnjake pomažu (i ne pomažu)?

Dermalni fileri od hijaluronske kiseline koji se ubrizgavaju u korito za suze mogu pomoći u dodavanju volumena na mestima gde je izgubljen. I, kao što smo već pomenuli, kako se volumen gubi godinama, to može dovesti do stvaranja udubljenja ispod očiju koja, zauzvrat, stvaraju senke i vidljive kesice. Kada nemate udubljenje, oči će vam automatski izgledati svetlije i manje umorno.

Dakle, fileri za podočnjake su veoma efektivna opcija za pacijente koji imaju udubljenja i kesice ispod očiju. Ali, oni nisu od pomoći kada je u pitanju otok ili natečenost, a stručnjaci smatraju da fileri u tim situacijama zapravo mogu da pogoršaju problem. Takođe, vredi napomenuti da, iako fileri koji se ubrizgavaju ispod očiju mogu da pomognu sa tamnim kolutovima ispod očiju, to nije uvek slučaj – na primer, kada je tamna boja rezultat prekomerne pigmentacije, fileri neće imati uticaj.

Koji su rizici filera za podočnjake?

Filer za predeo ispod očiju najbolje funkcioniše kod osoba koje imaju tamne podočnjake ili kese uzrokovane gubitkom volumena ili “opadanjem” lica. Iako je ovo jednostavan kozmetički zahvat, postoje potencijalni rizici koje treba da imate na umu. Pored rizika od modrica, otoka i povremenih infekcija, glavni rizici uključuju prekomerno ispunjavanje filerima, koji izazivaju neprirodan izgled; zatim, površno ubrizgavanje filera, čineći ga vidljivim i, moramo biti surovi – ružnim; postavljanje filera koji privlači vodu, dajući izgled otoka.

Kao i kod svake intervencije, postoje ekstremni primeri neželjenih efekata, pa moramo navesti i njih. Pre svega, to se odnosi na situaciju kada se filer ubrizga unutar vene, posebno kada se koristi igla umesto kanile – što može dovesti do gubitka vida. Zato stručnjaci smatraju da je važno potražiti kvalifikovanu osobu sa mnogo prethodnog iskustva, koja ne samo da poznaje anatomiju, već prepoznaje znake i simptome potencijalnih problema, kao i kako da ih efektno tretira.

Da li su fileri bolni?

Kao i kod drugih kozmetičkih tretmana koji se rade ubrizgavanjem poput botoksa i slično, postoji mali nivo nelagode. Ali, fileri se ispod očiju stavljaju relativno brzo. Pre tretmana se na područje obično stavlja anestezija u vidu kreme, nakon čega sledi ubacivanje kanile koja će ubrizgati filer na dubljem nivou, što zapravo može da izazove pomalo nelagodan osećaj.

Kada su u pitanju rezultati filera, eksperti tvrde da su rezultati vidljivi – odmah. Ali, tek nakon desetak dana možete da vidite finalni rezultat. U većini slučajeva, ne postoji nikakvo vreme odmora, kao kod klasičnih intervencija, i gotovo da ne postoje otok ili ožiljci. Takođe, preporučuje se da tog dana kad ubrizgate filere ne vežbate, ukoliko to inače radite. Nakon tretmana, preporučuje se parenje lica, sauna ili masaža narednih nedelju dana.

Pročitajte i ovo: Ektoin – beauty sastojak koji odgovara svakom tipu kože

Naslovna fotografija: pexels.com

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Velike minđuše su najpopularnije ove sezone, a mi smo našli 7 savršenih

Read Next

Невреме у већем делу Србије – ванредно и у делу Пожеге, двоје деце евакуисано у Футогу