Ferstapen kažnjen – 10 sekundi zbog incidenta sa Hamiltonom – Sportklub

Vozač Red Bula Makse Ferstapen kažnjen je sa deset sekundi zbog kontakta sa Luisom Hamiltonom u 37. krugu pretposlednje trke šampionata Formule 1, ali zadržao je drugo mesto osvojeno na Velikoj nagradi Saudijske Arabije.

Uz to Ferstapen je kažnjen i sa dva kaznena boda.

Do incidenta je došlo u jednoj od bizarnih situacija kojima smo počašćeni tokom trke u Saudijskoj Arabiji kada je od Ferstapena zatraženo da vrati vođstvo Hamiltonu. Vozač Red Bula je usporio i došlo je do kontakta pri čemu je bolid Mercedesa oštećen.

Luda trka u Saudijskoj Arabiji

Zbog incidenta su oba vozača bila pod istragom, a odluka stujarta na kraju je deset sekundi kazne za Ferstapena, plus dva kaznena boda (što je za njega ukupno sedam u proteklih 12 meseci).

„U krivini 21 vozač automobila 33 (Frestapen) je dobio uputstvo da vrati poziciju vozilu 44 (Hamilton), tim mu je poručio da to uradi ‘taktički’. Vozilo 33 je značajno usporilo u krivini 26.

Bilo je jasno da nijedno vozilo ne želi da preuzme vođstvo pre DRS linije 3. Vozač bolida 33 rekao je da mu nije bilo jasno zašto vozač automobila 44 ne preuzima poziciju, a vozač iz bolida 44 naveo je da u tom momentu nije bio svestan da mu vozilo 33 vraća poziciju te da mu nije bilo jasno zašto vozilo 33 usporava.

Odluka stjuarta je da kazne vozača vozila 33 zato što je izenanda zakočio.

Iako prihvatamo stav da je vozač bolida 44 mogao da pretekne vozilo 33 kada je usporilo, razumemo i zašto (kao ni vozač bolida 33) nije želeo da bude na prvoj poziciji na DRS liniji. Ipak, odluka je da zbog naglog kočenja vozač bolida 33 bude kažnjen sa 10 sekundi što je standardna kazna za ovaj tip incidenta“, navedeno je u obrazloženju kazne.

I pored ove kazne, Ferstapen je zadržao drugo mesto osvojeno na nedeljnoj trci i u poslednji okršaj sezone on i Hamilton ulaze potpuno izjednačeni.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

Virtus slavio u produžetku, dabl-dabl Teodosića – Sportklub

Read Next

Retrogradni Neptun je prošao, a evo šta nas sledeće očekuje