Evo zašto treba da zapisujete svoje strahove svakog jutra

Sasvim je prirodno da želite da izbegnete svoje strahove jer suočavanje sa njima nije nimalo prijatno. Anksioznost je jedno od osećanja koje opseda savremeni svet. Ona predstavlja strah i zabrinutost bez racionalnog razloga. U stanju je da zavlada vašim životom. Kada smo anksiozni, mozak nije u stanju da razlikuje da li se to od čega strahujemo obistinilo ili ne, te se ponaša kao da su ti strahovi stvarni.

Ukratko, vaš mozak ne razlikuje da li vas jure lavovi u prašumi ili sedite u udobnosti svog doma i zamišljate najgore scenarije. Odgovor tela je isti. Naravno, ne možemo od sebe očekivati da se svakog dana suočavamo sa svim tim strahovima, ali možemo napraviti prvi korak ka tome, a to je zapisivanje strahova.

Zato treba svakog jutra kad ustanete da napišete o čemu strahujete tog dana. Može da bude u vidu dnevnika ili samo lista. Stvar je u tome da su naše misli prilično neodređene, pa se čini da je svaki problem veći nego što jeste. Kada se odlučite na to da nešto zapišete, skoncentrišete se na to šta ćete zapisati i iz mora misli izdvojite jednu. Taj strah, odnosno, ta negativna misao postaje konkretna. Automatski postaje i manja.

Velika većina onoga od čega strahujete se nikad neće obistiniti. Mali procenat su realni strahovi, a još manji su strahovi koji su se obistinili. Stvari će se događati ili neće. Uglavnom imate kontrolu nad malim brojem situacija, ali ono što možete kontrolisati ste vi sami, odnosno, vaše reakcije.

Pročitajte i ovo: Kada mislite loše o sebi, povređujete svoje unutrašnje dete

Zamislite ovako, u glavi vam se nalazi bezbroj misli. Ima jedan dobar opis koji kaže da su naše misli web browser sa pregršt otvorenih tabova, ne znate odakle dolazi muzika i nikad ne možete ta pronađete tab koji vam treba. I sve te misli uglavnom nisu vaše, već su pod uticajem onoga što ste videli, negde pročitali, dolaze spolja.

Da biste mogli da smanjite svoje strahove potrebno je da čujete sve te glasove u glavi i razvrstate koji odakle dolazi. Razmislite koliko su vaše misli, zapravo, vaše? Sigurno ćete uvideti da ni mnogi strahovi, u stvari, nisu vaši, već to mogu biti strahovi koje ste nasledili ili ste naučeni da ih osećate.

Zapisivanje svih tih misli će vam zasigurno pomoći da ih osvestite. I to mogu potvrditi iz sopstvenog iskustva, jer se toliko puta desilo kad zapišem svoje misli, da uvidim da se uglavnom brinem oko gluposti, kao i oko stvari na koje uopšte ne mogu da utičem.

Ipak, sigurno će se pronaći i poneka misao koja predstavlja realan strah. Tu vam zapisivanje isto može pomoći, jer ćete kroz vođenje dnevnika automatski početi da smišljate rešenja šta sve možete uraditi ako se dati strah obistini. Dakle, budite svesni toga da kakva god situacija da vas zadesi, vrlo verovatno ćete se nekako snaći i verujte sebi da ćete se snaći.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam kreativne hobije koje možete da radite kod kuće

Primetila sam jednu vrlo zanimljivu stvar u vezi sa strahovima. Ceo život brinem o nečemu i smišljam nemoguće scenarije koji su u mojoj glavi toliko realni. A onda se u realnosti desi nešto o čemu nikada nisam ni stigla da brinem. Desi se nešto sasvim neočekivano, nešto o čemu nikad nisam brinula i tada se na licu mesta suočim sa tom situacijom i pronađem rešenje ili se nosim sa posledicom događaja.

Vođenjem dnevnika ćete uvideti da se realnost i misli vrlo često ne poklapaju, jer nešto retko kad ispadne onako kako ste zamišljali. Što pre to shvatite, to ćete pre sebi olakšati život i biti na dobrom putu da se oslobodite barem tih bespotrebnih strahova koji su u stanju da zagorčaju život.

Naslovna fotografija: instagram.com/flwhrs

Jovana Petković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

OAMskin: novi skin-care brend Ciare

Read Next

Petrić posle večitog derbija: “Ne verujem da je titula otišla kod Zvezde, objasniću vam to slikovito…”