Connect with us

Lifestyle

Evo kakve benefite imamo od 8 sati sna

Published

on

Sve preporuke raznih stručnjaka za lepotu i zdravlje ističu da je zdrav san temelj dobrog zdravlja, stabilnog raspoloženja, svežeg izgleda i da odrasla osoba treba da spava osam sati svake noći – od sedam do devet sati, zapravo, zlatna osmica je srednja vrednost.

I sami dobro znate kako se osećate kad ste nenaspavani i kako je teško izneti dnevne obaveze nakon burne noći. I sa svakom godinom života, sve je teže, dok ne dođete dotle da stavljate zdrav san ispred noćnog provoda, ili običnog užitka u tišini i miru koji nastupa noću.


Izbori, prioriteti, odricanje – život odrasle osobe nije baš zabavan kad tako postavite stvari. Ako izađete uveče usred radne nedelje, sigurno ćete kasnije otići na spavanje, a sutra vas čeka naporan dan. Da li ćete se odreći sna ili prilike da se vidite sa prijateljima (jedva ste se uklopili, i ko zna kad ćete ponovo)? Isuviše često se nalazite u situaciji da pravite takve izbore, a to je frustrirajuće. Jer, šta je život ako samo brinete da dobro funkcionišete, da obezbedite svom telu zdravu hranu, vežbanje, zdrav san, samo da biste mogli da radite po ceo dan? I zašto, zbog zabave i zadovoljstva nekako uvek morate da se odričete sna?

Nema adekvatnog odgovora na ta pitanja, mada ima mnogo saveta kako da se bolje organizujete i kako da balansirate između posla i privatnog života, kako da se efikasnije opustite i odmorite, kako da nadoknadite energiju, kako da smanjite stres, kako da date najbolje od sebe i uzmete najbolje za sebe… Kada je zdrav san u pitanju, ipak nema pregovora. Ako ne spavate dobro, teško ćete sve to uspevati svakog dana. A vreme prolazi, stres se nagomilava i zdravlje postaje prioritet.

Kako zdrav san podržava opšte zdravlje

Zdrav san održava vaš imuni sistem

Dovoljno sna poboljšava imunitet i smanjuje rizik od razboljevanja. Kad spavate, imuni sistem oslobađa proteine (citokini) koji pomažu u kontroli upala u telu i omogućava odbranu ako klice ili druge supstance uđu u organizam. Dobar san znači proizvodnju zaštitnih citokina, kao i antitela i ćelija potrebnih u borbi protiv infekcija.

Viši nivo energije

Kad se probudite odmorni, osećate se puni energije i spremni ste da se suočite sa dnevnim izazovima. San obnavlja energiju i omogućava da je nakupimo i koristimo tokom dana, dok nedostatak sna ometa pristup i korišćenje zaliha energije. Jedno istraživanje je pokazalo da kad spavate šest sati, umesto osam, morate upotrebiti 25 odsto više energije, da biste funkcionisali.

Zdrav san poboljšava kognitivne funkcije i raspoloženje

Spavanje obnavlja funkcije mozga koje obrađuju dnevne događaje i regulišu emocije i ponašanje. San utiče na vaše kognitivne funkcije – učenje, pamćenje, razmišljanje o izazovnoj situaciji i smanjuje anksioznost i od vitalnog je značaja za sposobnost mozga da obradi ono što tokom dana naučimo.

Lakše upravljanje težinom

Manje od šest sati sna povezano je sa višim indeksom telesne masti i povećanjem telesne težine. Pošto san reguliše metabolizam, manjak sna ometa proces u kome se hrana pretvara u energiju (usporava metabolizam). Kvalitetan san pomaže u održavanju nivoa grelina, hormona koji reguliše apetit i leptina, hormona koji podstiče osećaj sitosti, tako da možete da se prilagodite svom osećaju gladi.

Zdravlje i lepota kože

San je zaista važan za lepotu – tokom spavanja, protok krvi u koži se povećava, što dovodi do obnavljanja kolagena i popravljanja oštećenja izazvanih UV zračenjem, a to smanjuje bore i pojavu pega. Takođe, dok spavate koža odbacuje mrtve površinske ćelije i obnavlja se i gradi elastin i hijaluronsku kiselinu, što održava hidrataciju i svežinu tena.


Pročitajte i ovo: 7 iznenađujućih stvari koje ne bi trebalo da radiš pred spavanje

Dinamika potrebe za snom i razlozi hroničnog umora

Zlatna osmica i individualne potrebe

Osam sati sna predstavlja sredinu između preporučenih od sedam do devet sati spavanja, što znači da su potrebe individualne, a i menjaju se u različitim periodima. Pojedinima treba manje sna da funkcionišu optimalno, dok je drugima potrebno više od proseka da bi se dobro osećali. Mnogi faktori utiču na to – starost, genetika, opšte zdravlje, način života, nivoi aktivnosti…

Posle posebno napornog dana, ili nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti, možete osećati potrebu za više sati sna, nego obično. Ako ste u hroničnom deficitu, jedna noć zdravog sna neće biti dovoljna da ga nadoknadite – stručnjaci tvrde da je potrebno otprilike četiri dana (četiri noći kvalitetnog spavanja) da se telo oporavi od jednog izgubljenog sata sna. Jedan od (glavnih) razloga hroničnog umora, dakle, može biti nedostatak kvalitetnog sna.

Kvalitet sna

Znate i sami kako to izgleda – legli ste pre ponoći i imate sasvim dovoljno vremena da se naspavate, ali cele noći se bacakate i nekako ostajete na površini, kao da stalno razmišljate i nikada ne utonete u dubok san. Iako ste spavali osam sati ili čak više, posle takvog spavanja ujutru se osećate pregaženo. Nemirna noć može biti posledica zabrinutosti ili uzbuđenja zbog nečeg što vam predstoji, ili zdravstvenog stanja, ali ako se nekvalitetno spavanje ponavlja iz noći u noć, možda se radi o poremećaju sna.

Poremećaj spavanja

Postoje brojni poremećaji spavanja koji se tiču kvaliteta, tajminga i trajanja sna, a problemi sa spavanjem su toliko česti, da se poremećaj spavanja u zapadnom svetu smatra epidemijom javnog zdravlja. Ako se borite da zaspite ili se probudite i ne možete ponovo da zaspite, možda imate nesanicu. Zdrav san može da remeti apneja (prekid disanja u snu) ili sindrom nemirnih nogu. Iako je normalno da ponekad imate nesanicu, ako duže od tri meseca imate problema da zaspite (potrebno vam je više od 20 minuta), često se budite tokom cele noći (svakih pola sata, sat), osećate se iscrpljeno i nakon sedam sati spavanja, potrebno je da se obratite lekaru.

Anksioznost remeti zdrav san

Kad mozak neće da se isključi, jer ste preopterećeni predstojećim obavezama ili neizvesnošću, ili stalno „premotavate film“ o nekom neprijatnom događaju, verovatno ćete teško zaspati i loše spavati. Briga i strah otežavaju vam da se odmorite i mogu stvoriti negativan ciklus koji dovodi do nesanice.

Zdrave navike spavanja

Da biste imali kvalitetan i zdrav san, nastojte da se pridržavate osnovnih smernica, koje preporučuju stručnjaci:

Ustanovite dosledan raspored spavanja, ograničite vreme ispred ekrana pred spavanje i odredite vreme kada prestajete sa unosom hrane i alkohola (najmanje četiri sata pre odlaska na spavanje).

Ako ležete i budite se u različito vreme svakog dana, to narušava vaš cirkadijalni ritam i mozak postaje zbunjen, jer ne zna kada bi trebalo da šalje signale spavanja, odnosno budnosti. Zato pokušajte da ustanovite redovno vreme odlaska u krevet i ustajanja, a takođe zamenite gledanje serija i upotrebu telefona čitanjem i slušanjem umirujuće muzike. Prestanite sa unosom kofeina u ranim popodnevnim časovima i sa konzumiranjem hrane i pića četiri sata pre spavanja.

Za dobar san i adekvatan odmor je potrebna disciplina, a o obično znači da se morate odreći nekih spontanih zadovoljstava – što pre to prihvatite i usvojite, to bolje za vaše ukupno fizičko i mentalno zdravlje.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava kad gladni idete na spavanje?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Rumenilo u nude nijansi – tajna za otmeni makeup look

Published

on

By

Rumenilo je mesecima u trendu na TikToku, kao i na modnim pistama. Od svih popularnih nijansi, nude rumenilo je posebno zanimljivo i može vam dati otmen makeup look.

Nude rumenilo podrazumeva strateško postavljanje žućkasto-roze nijanse tako da oblikuje jagodice i na obraze doda dašak boje. Univerzalno je i pristaje skoro svakom tonu tena. Ovakav makeup look smo primetili na reviji Chloé za jesen/zimu 2024.

Na crvenom tepihu dodele Oskara 2024. glumica Florence Pugh je takođe nosila nude rumenilo. Ovo je, zapravo, moderan pogled na letnji retro stil šminkanja iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Nude rumenilo: Kako da ga nanesete

Za elegantan izgled, predlažemo nanošenje rumenila na visoke tačke na obrazima, blendajući ga nagore za efekat podizanja. Možete da se igrate sa odabirom mesta za nanošenje rumenila u zavisnosti od jedinstvenog oblika svog lica. Postavite rumenilo više ukoliko vam je lice okruglo, a niže ako je ovalno. Blendajte ga duž jagodica ukoliko imate lice u obliku srca.

Ne bi trebalo da stavljate rumenilo u liniji obraza ispod nozdrva jer će povući lice nadole, što može učiniti da izgledate kao da imate jaku vilicu. Uvek se koncentrišite na obraze i predeo prema jagodici.

Ipak, budite pažljivi sa nanošenjem nude rumenila preko jagodica. Dodavanjem rumenila izravnavate jagodice, a trebalo bi da budu istaknute. Zato je bolje naneti ga duž spoljašnje strane lica, pa čak i malo preko kapka za atraktivan, izvajan izgled lica.

Zamislite horizontalnu liniju koja ide od vaših nozdrva ka spolja ka ušima i usmerite se na regiju iznad linije. Za gornju granicu, nanesite rumenilo blizu jagodice i dobro ga izblendajte na donjem nagibu jagodične kosti, ali ne prelazite preko njega.

Kako da izaberete nijasnu nude rumenila za vaš ten

Kao što smo pomenuli, lepota trenda nude rumenila je što je univerzalno. Svako može da nosi ovaj makeup trend, bez obzira na tip ili ton kože.

Kad birate nude rumenilo, prvo morate da procenite sopstvenu nijansu kože i podton. Svetli tonovi bi trebalo da se odluče za meke ružičaste podtonove, dok tople boje breskve odgovaraju srednjim tonovima. Maslinasti ten ima koristi od terakote ili bronzanih tonova, a za dublje tonove kože pristajaće karamela ili bobičasti podtonovi.

Takođe, prozirne, osunčane nude nijanse biće savršene za svetlije tonove, dok će nijanse nalik cimetu bolje izgledati na tamnijoj koži. Koristan savet za toplije tonove kože je da potraže braonkasto rumenilo toplije nijanse umesto hladnije. Izaberite bronzanu boju, ali sa više crvenog pigmenta – to će koži dati osunčan izgled.

Kakva šminka ide uz nude rumenilo

Nude izgled rumenila je veoma efektan, pa ostatak šminke treba da igra sporednu ulogu, zadržavajući tonove u istoj porodici boja. Ne želite da nadjačate rumenilo, želeći da sve ostane u nude paleti, ali bez “ispiranog” izgleda lica. Nansesite nijansiranu hidratantnu kremu ili korektor za ten, uz veću dozu crne maskare i malo tamnije obrve, kao i sjajem za usne, takođe u nude nijansi.

Druga opcija su braon senke sa braon maskarom umesto crne i ružičaste usne.

Pročitajte i ovo: Bakarna senka je hit leta – 10 načina da rekreirate ovaj makeup trend

Naslovna fotografija: instagram.com/modelspolaroids

Božica Luković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Recepti za osvežavajuće bezalkoholne koktele za savršeno leto

Published

on

By

Leto je savršeno vreme za uživanje u osvežavajućim bezalkoholnim koktelima koji će vas rashladiti i osvežiti tokom vrelih dana. Ovi ukusni napici su idealni za opuštanje pored bazena, druženje sa prijateljima ili osveženje na pikniku. Bezalkoholni kokteli su postali vrlo popularni poslednjih godina, posebno među onima koji žele da uživaju u ukusima leta bez konzumiranja alkohola. Zahvaljujući kreativnim kombinacijama svežeg voća, začina i biljaka, letnji osvežavajući bezalkoholni kokteli sa naše liste pružaju iskonsko osveženje i zadovoljstvo nepca. Pripremite čaše, led i sastojke i obradujte drage ljude!

Letnji osvežavajući bezalkoholni kokteli

Virgin Mojito sa kupinom

Bezalkoholna verzija klasičnog mohita sa dodatkom sočnih kupina postala je ultimativni hit. Osvežavajuća kombinacija nane, limete i slatkastih kupina stvara savršen balans ukusa koji gasi žeđ i donosi uživanje tokom toplih dana. Koktel je idealan za opuštanje na bazenu, druženje sa prijateljima ili kao osveženje pri obroku.

Sastojci:

 •  10 do 12 listova sveže nane
 •  8 do 10 zrelih kupina
 •  30 ml svežeg soka od limete
 •  15 ml sirupa od šećera
 •  Mineralna voda
 •  Kockice leda
 •  Grančice nane i kupine za dekoraciju

Priprema:

 1. U čaši izgnječite listove nane i kupine.
 2. Dodajte sok od limete, sirup od šećera i kockice leda.
 3. Dopunite čašu mineralnom vodom i lagano promešajte.
 4. Dekorišite grančicom nane i kupinama.

Agua Fresca sa lubenicom

Slatka i sočna lubenica u kombinaciji sa svežim liminom i ledom stvara jedinstveno osveženje u čaši. Ovaj koktel je savršen za hidrataciju organizma i uživanje na letnjem suncu, a zbog privlačne boje i ukusa, često se služi na druženjima i žurkama pored bazena.

Sastojci:

 •  4 šolje sveže narendane lubenice
 •  1 čaša vode
 •  Sok od 1 limete
 •  2 kašike meda (po želji)
 •  Kockice leda
 •  Kriške limete i listovi nane za dekoraciju

Priprema:

 1. U blenderu sjedinite narendanu lubenicu, vodu, sok od limete i med (ako koristite).
 2. Mutite sve dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Sipajte koktel preko kockica leda u čaše.
 4. Dekorišite kriškom limete i listovima nane.

Limunda sa jagodama

Strawberry Lemonade je klasičan letnji koktel koji je popularan među generacijama. Kombinacija sveže ceđenog limunovog soka i jagoda stvara savršen balans između kiselosti i slatkoće. Predstavlja idealan izbor za osveženje tokom vrelih dana, a primamljiva boja i ukus čine ga savršenim za posluženje na letnjem pikniku ili žurci na plaži.

Sastojci:

 •  2 šolje sveže ceđenog limunovog soka
 •  2 šolje vode
 •  1 šolja šećera
 •  1 šolja svežih jagoda
 •  Kockice leda
 •  Kriške limuna i jagode za dekoraciju

Priprema:

 1. U većoj posudi pomešajte limunov sok, vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi.
 2. U blenderu sjedinite jagode sa malo limunade dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Sipajte smesu od jagoda u limunadu i dobro promešajte.
 4. Sipajte koktel preko kockica leda u čaše.
 5. Dekorišite kriškama limuna i jagodama.

Pročitajte i ovo: Najpopularniji letnji kokteli za osveženje tokom toplih dana

Naslovna fotografija: instagram.com/soosantai

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Leto u kojem ćete se konačno rešiti celulita: Prijavite se i testirajte Thiomucase® krem i Thiomucase® gel!

Published

on

By

Celulit je, prema mišljenju mnogih, estetski neprivlačno stanje kože, koje se manifestuje u vidu rupica i udubljenja, stvarajući neravnu površinu. Javlja se kod 80% do 90% žena, uglavnom na butinama, zadnjici i bokovima, a nažalost, često negativno utiče na samopouzdanje, ali i kvalitet života.

Celulit nastaje zbog nakupljanja masnih naslaga ispod površine kože, zajedno sa toksinima, što slabi vezivno tkivo. Kao rezultat, koža postaje nepravilna i gubi elastičnost. Pored toga, veliku ulogu u nastanku celulita igraju hormonski faktori, a genetika određuje strukturu kože, teksturu i tip tela. Drugi faktori, kao što su težina i mišićni tonus, utiču na to da li imate celulit, iako ga mogu imati čak i oni u dobroj formi.

Zbog toga, celulit ume da bude veoma uporan – često se ne može rešiti ishranom ni vežbanjem. Međutim, nije sve tako beznadežno, jer se doslednom primenom lokalnih tretmana protiv celulita ovaj problem može ublažiti i eliminisati.

Predstavljamo vam rešenje protiv celulita, kojem su žene u Srbiji verne već 55 godina, a koje sada i vi možete da isprobate: Thiomucase® krem i gel!

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.