Efes i Partizan 17. put – Obnavljanje starog rivalstva – Sportklub

Anadolu Efes i Partizan obnavljaju svoje rivalstvo u petak uveče u Beogradskoj areni. Partizan u svojoj povratničkoj evroligaškoj sezoni ima priliku da se sretne sa velikanima evropske košarke sa kojima je dugo 90-ih i 2000-ih delio velika rivalstva, a jedno takvo ima baš sa Efesom.

Partizan i Efes (bilo Anadolu Efes ili Efes Pilsen) će u petak igrati po 17. put. Crno beli sa malo ekipa imaju toliko evropskih susreta, a prvi se desio još 1996. godine. U grupi D Evrolige crno beli su dobili duel sa Efesom 76:72, a najefikasniji je bio Miroslav Berić sa 25 poena. U Istanbulu je iste sezone dobio Efes nešto ubedljivije 93:77.

Tu sezonu Partizan je završio u osmini finala porazom od Olimpijakosa, a Efes je dogurao do četvrtfinala gde ga je dobio Asvel.

[embedded content]

Partizan i Efes su koplja opet ukrstili u Suproligi. To takmičejne je postojalo samo jednu sezonu kada je počeo razdor evropske klupske košarke. Ova dva tima su ostala verna FIBA i igrali su Suproligu, a opet su podelili pobede na ravne časti. U Beogradu je bolji bio Partizan 79:68, dok je u Istanbulu bilo 93:82 za turski tim. Efes Pilsen je tada stigao do trećeg mesta u Suproligi,a Partizan samo do osmine finala.

[embedded content]

Nova Evroliga je češće spajala Efes i Partizan. 2004. je Partizan oba puta izgubio od istanbulske ekipe, a poraz u 74:49 je bio jedan od neprijatnijih za crno bele u Beogradu. Četiri godine kasije je stvar bila drugačija. Partizan je prošao u četvrtfianale Evrolige, a u Top16 fazi je pobeđen Efes u Istanbulu što je prva pobeda crno belih na gostovanju protiv Efesa. Nikola Peković je tada imao 22 poena, a u timu su bili Tripković, Tepić, Kecman, Večičković, Božić, Palasio.

Još jednom je Partizan dobio u Istanbulu naredne sezone 61:60, a bila je to godina u kojoj su crno beli dobili u Beogradu. I u legendarnoj sezoni 2009-2010. Partizan je jednom dobio Efes Pilsen i to u Beogradu uz 34 poena Aleksa Marića. Ipak pogodak Kecmana za 93:92 pamtiće se godinama kao jedan od najupečatljivijih pogodaka crno belih u Evroligi.

[embedded content]

U Top 16 fazi 2011. godine Efes je još jednom izgubio od Partizana kod kuće, ali je to bio jedini trijumf crno belih u toj fazi takmičenja. U sezoni 2011/12. u kojoj se na kratko u klub vratio Nikola Peković Partizan u dve utakmice nije dobio turskog velikana.

[embedded content]

Sve ukupno Efes ima devet pobeda protiv Partizana, dok su crno beli do sada ostvarili sedam trijumfa.

Još jedan bitan meč, koji se ne računa u ovih 16 je onaj sa početka sezone 2021/22. Tada se Novica Veličković u Beogradskoj areni oprostio od Partizana u prijateljskom duelu u kom je gostovao baš Efes.

[embedded content]

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

GEJZIR U ŽARKOVU – AUTOMOBIL UDARIO U HIDRANT I SAMO NASTAVIO DALJE? (FOTO, VIDEO) – Beograduživo.rs

Read Next

Stvari koje vaša zaova nikada ne bi trebalo da vam kaže