Džepni agronom, srpski startap koji pomaže farmerima doneo Srbiji nagradu: Pitali smo ih kako rade – Biznis Telegraf.rs

“Benefit našeg proizvoda ogleda u optimizaciji broja prskanja i na neki način manjom upotrebnom pesticida i hemije a ujedno se ne gubi na krajnjem kvalitetu proizvod”, navodi Blaževski za Telegraf Biznis

jabuke

Foto: Freepik

Preduzetništvo, tehnologija i inovacije imaju ključnu ulogu u klimatskim promenama, a domaći startap upravo je dobio i nagradu koja je Srbiju dodatno vinula u ovoj oblasti.

Investicioni tim Seedstars-a dodelio je nagradu “Climate Change and Environment” srpskom “MapMy Apple” za rešenje koje doprinosi očuvanju životne sredine.

To je ujedno bilo najveće startap takmičenje o razvoju o razvoju, Seedstars World Competition.

Seedstars veruje da kombinacija inovacija, tehnologije i preduzetništva mora imati vodeću ulogu u razvoju rešenja za ublažavanje i prilagođavanje klimatskih promena.

Kako se navodi u obrazloženju, posle velikih ulaganja u ranim dvehiljaditim, izgubljeno je dosta novca koji je bio namenjen za životnu sredinu. Zbog toga su fondovi nerado ulagali.

Ukupan iznos sredstava u te startape se smanjio tokom poslednje decenije.

Međutim, kako strahovi od klimatskih promena rastu, korporativni investitori i vlade prepoznaju važnost i hitnost situacije. Startapi koji rade na smanjenju emisije CO2 samo su mali deo zajednice preduzetnika koji se bore protiv klimatskih promena. Drugi rade na rešenjima u upravljanju otpadom, zelenom transportu, čistoj energiji i poljoprivredi, koja je najveći potrošač slatkovodnih i obradivih površina na svetu.

Nagrada za kompaniju iz Srbije

Ovogodišnja nagrada odnosi se na malo širu temu klimatskih promena, a bilo je nekoliko startupa tokom svih faza takmičenja koji su predstavljali rešenja orijentisana na ublažavanje klimatskih promena.

Evo samo nekoliko:

– Diyalo Technologies Pvt. Ltd
– Mruna
– Akyas
– I naš MapMy Apple.

David Blaževski, CEO kompanije Fresh Agriculture Technologies koja stoji iza MapMy Apple, kaže za Telegraf Biznis da je nagrada Seedstars-a došla u pravom trenutku.

foto Pixabay

foto Pixabay

– Naša vizija jeste omogućiti da tehnologija bude dostupna svim farmerima na svetu koji žele da na neki način dobiju brže, ažurnije i bolje savete za uzgajanje i proizvodnju voća ili povrća. To ujedno znači i optimizaciju resursa i inputa koji se koriste u proizvodnji gde se najveći benefit našeg proizvoda ogleda u optimizaciji broja prskanja i na neki način manjom upotrebnom pesticida i hemije a ujedno se ne gubi na krajnjem kvalitetu proizvoda – navodi nam Blaževski.

Šta MapMy Apple radi?

Nagrada Seedstars-a za rešenje koje doprinosi očuvanju životne sredine i smanjenju štetnih uticaja na klimu došla je u pravom trenutku.

– Prepoznati od strane investicionog tima Seedstars-a, naše rešenje predstavlja svojevrsnu inovaciju koja ujedno utiče i doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals).

Konkretno, korišćenjem našeg softverskog rešenja naša kompanija doprinosi smanjenju emisija CO2, uštedi vode i smanjenoj degradaciji zemljišta. Čuvamo takozvane korisne insekte i kroz optimalne planove prihrane i đubrenja vraćamo zemljištu i prirodi hranjiva koje iz nje preuzimamo – objašnjava nam Blaževski.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 20. maj

Read Next

Nova pomoć klubovima i barovima u Srbiji: Kada i kako da se prijavite? – Biznis Telegraf.rs