• December 4, 2023

Doživite put oko sveta iz fotelje, uz najbolje dokumentarce i emisije na kanalu National Geographic – WANNABE MAGAZINE

Živimo u dobu u kojem je, tehnički, izuzetno lako putovati kad god i gde god poželimo. To “tehnički” nas, međutim, često koči da spakujemo kofere i uputimo se na daleke destinacije o kojima već dugo maštamo – uvek nalazimo neku alternativu i na kraju se ipak odlučimo da odemo ili negde gde smo već bili, ili na mesto koje nam je dovoljno blizu da ne moramo preterano da razmišljamo o organizaciji.

Verujem da svi mi u glavi imamo tu destinaciju o kojoj često razmišljamo i koja nam izgleda daleko i nedostižno – nadomak mogućnosti i predaleko da bismo se zaista organizovali i posetili je. Ali, bez obzira na to, uvek možemo da se potrudimo da naučimo i saznamo što više o njoj!

Tako počinjemo da uživamo u učenju o kulturi države kojoj se divimo i istražujemo kulturološka mesta i znamenitosti koje moramo da posetimo onda kada konačno otputujemo. Pravimo planove, gledamo u kojim se restoranima najbolje jede, u kojim kafeterijama se ispijaju najkvalitetnije kafe, koji su to neotkriveni kutci za koje malo turista zna. Umiremo od želje da se provlačimo nepoznatim ulicama grada o kojem maštamo i sami sebe motivišemo da prevalimo “tehnikalije” putovanja i hrabro rezervišemo karte.

Naravno, određena mesta nas uvek šarmiraju svojim izgledom, ali stanovnici su ti koji su definitino najmiliji deo svakog putovanja. Nemoguće je opisati toplinu koju meštani umeju da nam pruže, način na koji znaju da nas prihvate i učine da se osećamo kao da smo kod kuće, zbog čega često i zaboravimo da nismo u svojoj zemlji. Daleke destinacije ostaju svetlo u koje gledamo i zato se spremamo znanjem – i samo čekamo momenat kada ćemo, napokon, šetati ulicama o kojima dugo maštamo.

U procesu učenja, najviše nam pomažu dokumentarne emisije i serijali, a ovog leta možemo da saznamo sve što nas zanima o svetu, kulturi, ljudima, hrani i zanimljivostima – iz udobnosti svoje fotelje. Egzotične destinacije koje verovatno do sada nismo posetili imaćemo prilike da gledamo u okviru najrazličitijih dokumentarnih serija i emisija na National Geographic kanalu, a u nastavku vam predstavljamo naš izbor najboljih i najuzbudljivijih!

Emisija “Ilegalna trgovina”, na čelu sa hrabrom Marijanom Van Zeler i njenim timom, postavila je standarde tenzije i iščekivanja. Za sve one koji su se ikada pitali kako funkcioniše underground svet o kojem više saznajemo tek onda kada “isplivaju” do tada skrivene informacije – ova emisija je #mustwatch. U najnovijoj sezoni, Marijana Van Zeler hrabro je otvorila vrata svim tajnama ilegalne trgovine, a jedno traganje za odgovorima dovelo ju je i do Srbije – gde je otkrila da se američki neonacista krije od Interpola. Nakon ovog rizičnog poduhvata, ekipa serije “Ilegalna trgovina” prešla je u susednu Rumuniju, u kojoj je trebalo da otkrije kako funkcionišu misteriozni putevi trgovine narkoticima na ovom prostoru.

Emisija “Ilegalna trgovina” definitivno će vas držati na rubu fotelje – dok će gledanje serijala “Primitivnog opstanka” učiniti da ne možete da skinete pogled sa ekrana. Voditelj ovog serijala, Hejzen Odel, svoju ekipu snimatelja vodi kroz skrivene kutke prirode, u kojima se suočava sa ekstremnim načinima preživljavanja. On pokušava da pomeri granice svojih mogućnosti i sposobnosti, te da što više nauči iz situacija u kojima se nalazi – a nama se, dok ga posmatramo, čini kao da smo tik uz njega.

A sada, vreme je da se vratimo u prošlost! Antički svetovi o kojima stalno saznajemo nešto više, čine da se osećamo kao sasvim mali deo čovečanstva i sveta u kojem živimo. Oni nam pokazuju da je pre nas postojao čitav spektar stvari o kojima nismo mnogo znali, a za koje je istoričarima i arheolozima bilo je potrebno mnogo vremena da ih otkriju i utvrde kao istorijske činjenice. Tako u emisiji “Izgubljen gradovi”, zajedno sa istraživačem Albertom Linom, imamo priliku da otvorimo um i oživimo antičke gradove koji će zasigurno oduševiti svojom lepotom. 

Nakon istorije, vreme je za hedonizam. Kada pomislimo na profesionalne kuvare – ne možemo a da ne pomislimo na Gordona Remzija. Koliko god se čudili njegovim prepoznatljivim izlivima besa, uvek nam je zabavno da čujemo kakve će savete na kraju dati učesnicima emisija koje je vodio. Na kanalu National Geographic ovog leta možete pogledati Gordonovu novu kulinarsku emisiju, u kojoj vodi gledaoce u različita mesta širom sveta i isprobava i kuva hranu koju do sada nismo probali.

I za kraj, zamislite da ste u mogućnosti da letite iznad velikih gradova Evrope i da u letu možete da se zadržite koliko god da poželite, uživajući u velelepnom pogledu. Upravo tu mogućnost vam pruža emisija na kanalu National Geographic, pod nazivom “Evropa odozgo”. Iz ptičije perspektive ste u mogućnosti da pogledate gradove čije ste ulice možda već posetili – a koje ćete sada doživeti iz potpuno nove perspektive i na potpuno nov način.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Brazilke osigurale finalni turnir – Sportklub

Read Next

Sreća kao generisanje entuzijazma i uključivanje radoznalosti – WANNABE MAGAZINE