Dolazi iz Amerike i uništava brzinom do 100.000 na sat

Najnoviji robot američkog startapa Carbon Robotics, može da uništi 100.000 biljaka korova na sat i da u jednom danu obradi 6 do 7 hektara useva. Brzinom od 8 kilometara na sat, robot pomoću 12 kamera skenira zemlju, prepoznaje korov i laserom ga uništava.

Zainteresovani, međutim, neće u skorije vreme moći da kupe ovog robota, jer je njegov proizvođač Carbon Robotics rasprodao sve primerke koji su bili na raspolaganju za ovu godinu.

U Evropi se, takođe, razvija robot sličan američkom, opremljen skenerom koji razlikuje korov od useva i uništava ga laserom.

[embedded content]

– Ovaj sistem se sastoji od lasera čiji zrak je usmeren na biljne meristeme, odnosno tkiva, dovoljno dugo da ih sprži i u kratkom vremenu uništi – pojašnjava koordinator projekta Pablo Gonzalez de Santos.

On naglašava da taj robot može da se prilagodi za rad na bilo kojoj vrsti useva, iako će u početku biti usmeren na šećernu repu, pšenicu i kukuruz, a plan je de se testira i na šargarepi i krompiru.

Procenjuje se da će robot biti dovršen do 2023. godine, kada bi trebalo da se nađe u prodaji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Renault se definitivno oprašta od dizelaša i brze vožnje

Read Next

Prekoračili ste brzinu na auto-putu, a mislite da niste primećeni? Ovo je dokaz da niste u pravu!