Đoković upisuje fakultet: “Neću u politiku, to je prljav sistem kome nisam dorastao”

Najbolji teniser otvorio dušu o stvarima o kojima nije toliko pričao

Novak Đoković je poslednjih dana u žiži interesovanja poslednjih nedelja. Posle poraza u finalu Rima, čeka ga turnir u Beogradu pa odlazak na Rolan Garos.

Dok je bio u Italiji, mediji u toj zemlji su uspeli da naprave zanimljiv intervju sa najboljim igračem sveta. Nole je za “La Stampu” otkrio šta želi da radi u životu i kakav će biti život posle tenisa.

I dalje želim da upišem fakultet. Ne znam da li sledeće ili za pet godina, ali svakako bih voleo da posedujem univerzitetsku diplomu. Tužan sam što to nisam uspeo kao mlad čovek, iako sam izuzetno zahvalan na svemu što imam i što sam postigao.

Zanimaju ga teme zdravlja, arheologije, antičkih civilizacija

– Na kraju krajeva, fakultet nije namenjen samo deci, možete da ga upišete i kad vam je 40 godina.

To je kuća znanja, a ja sam veoma znatiželjan. Najviše me interesuju teme zdravlja, gde je polje široko. Voleo bih da izučavam i antičke civilizacije i arheologiju. U ovom periodu životu pokušavam da shvatim šta me najviše interesuje. U modernom dobu dosta toga možete da odradite onlajn, što je u mom slučaju možda najbolji metod, jer sam i teniser i roditelj.

Pričao je Đokoviću i o tome kako je promenio poglede na svet, da je više posvećen bazičnim, a ne materijalnim stvarima.

Ne možemo da razdvojimo osobu sa terena od one van njega. Uvideo sam da ono što radim, o čemu razmišljam i te kako utiče na moju igru i sreću. Zato se trudim da mi um bude otvoren.

– Na sebe, ali i sve koji ljude na planeti gledam kao u duševnom smislu. Tek onda sledi ono telesno. Ako 100 ljudi pitate šta im je njavažnije u životu, 99 će vam reći da su to zdravlje, sreća i radost, spospobnost da ih prenesete na druge. Verujem da smo večni kroz postojanje naše duše, a ne tela.

Video: Đoković: Pozivam naše ljude da idu u prirodu jer je to naše najveće bogatstvo

Stidim se svoje tamne strane

Napomeno je da dosta vremena provodi u kontaktu sa prirodom.

– Meditiram i molim se svakodnevno, jer mi to pomaže da bude u kontaktu sa dušom i kosmičkom energijom. Verujem u pozitivne emocije, trudim se da kod svih vodim dobre stvari.

– Nisam savršen, još kako. Postoji strana mog karaktera i ponašanja koja mi se ne sviđa, koja se sramotim. Služe da me podsete da je preda mnom dosta posla. Povezanost sa prirodom i spiritualnost mi pomaže da bolje razumem ko sam. Taj proces se nikad ne završava“.

Danas je važniji biznis, a to mi se ne sviđa

Novinar La Stampe interesovao se da li Novak Đoković vidi sebe u ulozi političara kad odloži reket.

Već sam u političkim vodama, kad je tenis u pitanju. Već deset godina se borim se čuje glas mojih kolega, za to vreme sam uvideo da je politika čudan svet. Ne sviđa mi se. Prljav sistem. Nisam dorastao onome što danas vidimo u skoro svim modenim državama ili takozvanoj demokratskoj civilizaciji.

Video: Đoković: Trudim se da uravnotežim svoj život i budem srećan i na terenu i sa ljudima koje volim

– Više od politike, čini se da je reč o korporativnim interesima. Nisam spreman da pričam o politici, ali kao neutralni posmatrač mogu da kažem da smo mnogo godina unazad izgubili istinsku demotraktiju.

– Danas je važniji biznis, u tome ne vidim sebe. Ako mi srce ne sugeriše da ne mogu pozitivno da utičem na ljude, neću to ni raditi. Mada, u budućnosti sam otvoren za sve. Svakako ću svojoj državi pomoći i van terena. Osećam bliskost sa Srbijom, a imam interesovanja i van sporta“.

Mada, sport mu je u krvi. Ne samo tenis. Otud, pitanje kako je kao pristalica Milana doživeo titulu Intera?

– Posle pobede nad Juventusom u Torinu, nije mi više stalo do skudeta. To je Milan kakav svi želimo – osmehuje se Novak.

Video: Novak vibrira na višim frekvencijama od ostalih tenisera

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Osvajač medalja na OI optužen da je ubio kolegu: Policija ga uhvatila posle 20 dana potrage

Read Next

Raspored srpskih tenisera na Serbia openu: Kecmanović ima najteži posao, Lajović sa starim znancem