Đoković o sukobu ATP i PTPA: Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo

Najbolji svetski teniser Novak Đoković održao je vanrednu onlajn konferenciju za medije na kojoj je o napadima ATP-a na njegovu PTPA organizaciju!

Podsetimo, čelnici ATP -anapali su PTPA (Profesionalno udruženje tenisera) tvrdnjama da ova organizacija sprečava sam razvoj tenisa, a posle saopštenja koje je Đoković podelio u četvrtak veče usledila je i ova konferencija.

Na konferenciji su, pored Đokovića, učestvovali i suosnivač PTPA Vasil Pospišil, kao i izvršni direktor organizacije Adam Leri koji je prvi i uzeo reč.

PTPA je pokret tenisera i za tenisere. Želimo da radimo sa svim teniskim organizacijama kako bi sport bio bolji i želimo da svi budu jednaki – na svaki način. Hoćemo da ujedinimo tenisere i znamo koliko su Pospišil i Đoković radili na ovome, to mora da se poštuje i pored svih obaveza u tenisu. Hvala svim teniserima i teniserkama koji su se pridružili PTPA, hrabri ste. Više od 70 odsto igrača sa ATP tura je u organizaciji. Kada smo izašli sa ovom pričom govorili smo o našoj misiji i sada smo ponosni na to šta smo uradili do sada. Stotine tenisera i teniserki je u organizaciji, želimo da rastemo, regrutujemo i dalje i mislim da će nas biti sve više. Teniseri ne dobijaju fer deo zarade i radimo na tome. Verujemo da ako bi više igrača moglo da zaradi više, to bi bilo bolje za tenis.

Zatim se medijima obratio i Pospisil.

Novače, ne bismo mogli bez tebe, hvala na svemu što radiš, kao i ostalima. Verujem da je važno da objasnim zašto PTPA postoji. Mi smo organizacija koja govori u ime tenisera i brine nas 30-godišnji plan ATP. Hvala im na svemu što su do sada uradili, ali sa njihovom ekspanzijom interesi više nisu prava igrača. ATP želi da unapredi sport i želimo da im pomognemo, ali želimo da teniseri budu zastupljeni i da budu u fokusu.

Na red je došao i Đoković koji se najpre zahvalio Leriju i Pospisilu, a zatim dodao.

Pričali smo već godinama o ovome i rekli smo da će PTPA predstavljati tenisere i teniserke. PTPA predstavlja igrače i želi fer uslove za sve, da bude transparentna. Bio sam član saveta ATP igrača, bio sam zatvorenik tog saveta, delio sam tu ulogu. Probali smo tradicionalnim načinom, a sada i drugačijim da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, mi smo mlada organizacija koja uči, voleli bismo da što više igrača bude u ovoj organizaciji, treba nam vaša pomoć, da prepoznate zašto smo osnovani. Niola Pilić me je inspirisao, on je osnovao ATP, bio je moj trener i mentor, čuo sam mnogo priča o njemu, o tome kako igrači moraju da se ujedine.

Novak Đoković

Printskrin: Youtube/Professional Tennis Players Association

– Pričao sam sa Serenom u Parizu, pričaću sa njom i u Londonu. Kao i sa njenim mužem, osnivačem Redita, koji ima neke ideje koje bi podelio sa nama. Napredujemo na svim nivoima, to je jedna vrsta putovanja. Takođe, pričali smo sa dosta bivših tenisera. Da se razumemo, ne idemo protiv ATP, želimo da sarađujemo sa njima. Videli ste kako to funkcioniše u američkim sportovima, u NBA, bejzbolu… Tako bismo i mi želeli.

Jedno od pitanja za Đokovića je bilo i da uporedni situaciju koja se dogodila 1972. godine kada je osnovan ATP.

Razlika je u tome što je 1972. godine ATP bio osnovan kao unija igrača, a PTPA je sada asocijacija igrača koja nije profitabilna, osnovana u Kanadi. Tu postoji razlika. Da, postoji partnerstvo 50:50 između ATP i igrača. To partnerstvo je u 1990. godini, kada je osnovano, izgledalo potpuno drugačije nego sada. ATP medija poseduje 90 odsto svih Mastersa. Postoji mnogo primera kako u teniskom ekosistemu to funkcioniše. Mi kao učesnici koji su deo njega možemo da utičemo na promene. Sistem je napravljen tako da je nemoguće drugačije napraviti promene, od povećanja cena, što je uvek vruća tema, do toga da je pitanje koliko igrači zapravo mogu da naprave razliku. Igrači nisu predstavljeni na način na koji bi trebalo da budu.

Mnogo puta mi su se stvari obile o glavu. Energija, oporavak i druge stvari, ali gledajući iz šire perspektive, ne žalim ni zbog čega. Ne žalim jer znam da to radim iz srca, a kao jedan od najboljih tenisera verujem da imam odgovornost, kao i Pospišil, znam da moram da pomognem i generacijama koje dolaze. Mali broj tenisera može da zarađuje od tenisa, a to je treći najpopularniji sport na svetu i to me brine. Probao sam da budem deo ATP saveta igrača kako bih pomogao, ali bih uvek udarao u zid.

Rolan Garos, Novak Đoković, Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug/AP

– Pravili smo male korake napred, pa unazad, bilo je frustrirajuće za mene jer nisam mogao da napravim razliku kakvu sam želeo. To je razlog zbog kog smo probali na drugačiji način, van sistema, i zato prethodne generacije nisu mogle. Sistem je monopolizovan, prvo mora da brine o teniskoj karijeri, pa onda i politici unutar tenisa i teško je uključiti se u ovu drugu stranu. Zbog mog renkinka i zbog toga što se moj glas čuje bolje nego da sam slabije rangiran – trudim se da pomognem drugima koji nemaju tu mogućnost.

Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo i kada napreduješ, znam kako je teniserima koji su slabije rangirani. Ovo je nasleđe i moramo da iniciramo nešto. Imamo veliku priliku i ne želimo da je propustimo, da izgradimo nešto novo za buduće generacije. Osećamo da će nešto veliko izaći iz ovoga.

Za kraj, Đoković je dodao:

Iz mog ličnog iskustva iz Saveta igrača, tamo nismo imali punu transparentnost, a to je ono što mi ovde tražimo. Mnogo je detalja iza zatvorenih vrata i mnogo stvari igrači ne mogu da promene. Sistem će reći da imate savet igrača i njega je izabrao veliki broj igrača i ja to razumem, jer sam bio član punu deceniju. Ali to je u teoriji, a u realnosti nije tako. Zato je PTPA tu da bi igrači shvatili da se za njih radi više kako bi bili zadovoljni i dobijali više informacija nego do sada.

– Ne radi se samo o Vašeku i meni, već o igračima, stotinama njih, koji su sa PTPA. Nikada nećemo saznati kakav će PTPA biti dok se ne izvrše određeni koraci. Želimo da sarađujemo, sa organizatorima turnira, predsednikom ATP, WTA, želimo da radimo sa svima. To je naš cilj. Teško je pričati o svemu ovome, cela noć ne bi bila dovoljna, ali ljudi koji podržavaju tenis će prepoznati da je ova inicijativa prava inicijativa.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Jokićev otac otkrio 3 stvari zbog kojih Nikola ne igra za Srbiju: Rekao mi je “tata, ne mogu”

Read Next

KORONA VIRUS COVID-19 U SRBIJI – AKTUELNO STANJE – Beograduživo.rs