• November 28, 2023

Dobitnici Oskara koje možete pogledati na 49. FEST-u – WANNABE MAGAZINE

Ova godina, isto kao i prošla, bila je dosta porazna za svet filmova – mnoga snimanja su pomerena, premijere odložene, a manifestastacije otkazane. Ipak, i pored svih prepreka koje nam je pandemijska današanjica donela, mi smo imali prilike da 25. aprila ispratimo 93. dodelu Oskara koja se održala u “Dolby” pozorištu u Los Anđelesu. Ovogodišnja ceremonija ušla je u istoriju jer je preko dvadeset nominacija pripalo umetnicima različitih nacionalnosti, kao i zbog činjenice da je po prvi put žena azijskog porekla pobedila u kategoriji za najbolju režiju. U pitanju je rediteljka Chloé Zhao, čiji je film “Nomadland” ove godine osvojio najveći broj nagrada, a ovaj film, zajedno sa još četiri pobednička filma, publika u Srbiji imaće priliku da prvi put pogleda na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST-u, koji će se održati od 7. do 16. maja u Beogradu i Novom Sadu. Zajedno sa dobitnicima ovogodišnjih Oskara, na FEST-u će se predstaviti više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija. Festival se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“ sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Pogledajte listu “oskarovaca” koje ne smete propustiti.

49Fest 1 e1620382367740 Dobitnici Oskara koje možete pogledati na 49. FEST u

The Father (Otac)

Zajedno sa ovogodišnjom dodelom Oskara, u istoriju je ušao i glumac Anthony Hopkins, koji je u svojoj 83. godini postao najstariji dobitnik Oskara. Nagradu je dobio za glavnu ulogu u filmu “The Father”, koji je bio nominovan u čak 6 kategorija. Njegov lik u filmu se takođe zove Anthony, i istih su godina. On je nestašan, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca koji gubi odnos sa stvarnošću. Dok doživljavamo oseke i plime njegovih sećanja, postavlja se pitanje za koliko sopstvenog identiteta i prošlosti Entoni može da se drži? Kako se En snalazi dok tuguje zbog gubitka oca, dok on još živi i diše pored nje?

Nomadland (Zemlja nomada)

Film koji je ove godine ostavio najviše utisaka, definitivno je Nomadland. Bio je nominovan u 6 kategorija, a pobedio je u čak tri – za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu ulogu koja je pripala Francis McDormand. Ona glumi Fren, koja nakon što je tokom ekonomske krize izgubila sve, u šezdesetim godinama kreće na putovanje preko američkog zapada živeći u kombiju poput nomada modernog doba.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Kako da sačuvamo mir

Read Next

Na koji način vam mood board može pomoći u kreiranju jedinstvenog ličnog stila