Dior Cruise 2024: Revija inspirisana Fridom Kahlo i meksičkom kulturom

Tokom vikenda, brend Dior je predstavio svoju Cruise kolekciju za 2024. godinu – i to u Meksiko Sitiju, zemlji koja je i osnivaču brenda, Christianu Dioru, bila inspiracija.

Kreativna direktorka, Maria Grazia Chiuri, nastavila je u sličnom smeru kao i uvek – odala je počast lokalnoj umetnosti i umetnicima u saradnji sa lokalnim zanatlijama. Na taj način je pokazala poštovanje prema bogatom nasleđu Meksika i kulturi živopisnog Meksiko Sitija.

Dior Cruise 2024. kolekcija

Grupa latino manekenki prošetala je pistom kulturnog centra u kreacijama koje su bile inspirisane Fridom Kahlo i Diegom Riverom. Šou je otvorio Mariachi bend koji je svirao optimističnu instrumentalnu muziku, dok su gosti zauzimali svoja mesta. Prva manekenka koju su posetioci ugledali nosila je prilično jednostavnu kombinaciju. Silazila je niz stepenice u crno-beloj midi-haljini sa čipkanom kragnom.

Cela kolekcija je odisala sličnom lakoćom – nije bilo ekstravagantnih silueta i preteranih dodataka. Zbog nenaglašene elegancije, u prvi plan su došle meksičke šare i printovi, ali je akcenat stavljen i na fine linije. Nežne boje bele, krem i crne dominirale su kolekcijom sa aksesoarima i detaljima smelih nijansi.

Revija je uključivala Diorove prepoznatljive siluete, od puf rukava do čipke i drapiranih silueta. U celoj kolekciji primetno su bili prisutni suptilni motivi leptira, na ogrlicama i korsetu u obliku krila leptira. Uvezivanje leptira u kolekciju se povezuje sa početnom inspiracijom Marie Grazie Chiuri, koja je istraživala simbolike leptira iz ugla meksičke kulture, kako je objasnila u objavi na Instagramu.

Pletenice po kojima je Kahlo poznata, oda njenoj borbi zbog rodne binarnosti, suknje stilizovane tradicionalnom tunikom i vunene tkanine – ovo su detalji ljubavnog pisma koje je Maria Grazia Chiuri posvetila Meksiku. Kolekcija je savršeno uklopila bogatu meksičku kulturu i Diorovu francusku ženstvenost.

Kako se revija bližila kraju, Chiuri ju je završila upečatljivo – poslala je poruku u kojoj se dotakla ubistava žena u Meksiku. Uz pesmu “Canción sin miedo” (Pesma bez straha), manekenke su izašle u belim haljinama, na kojima su sve bile izvezene različite poruke, od “Hope” (nada) do “Viva mi vida!” (živim svoj život) — sve zajendo čineći platno na kojem se prepoznaju žene koje su stradale i one koje se bore protiv nasilja.

Pročitajte i: Šta se nikada ne nosi na svadbu: Tri zabranjena modna izbora

Inspiracija za kosu i šminku

Peter Philips, Dior beauty direktor, izjavio je, pošto je revija održana u školi pod nazivom The Colegio de San Ildefonso, da bi “prejaka i prenaglašena šminka bila previše”. Sve je izgledalo kao da devojke idu u pomenutu školu i upijaju svu meksičku kulturu i nasleđe, umetnost i zanatstvo. Peter smatra da ima svežine u tome.

Frizer Guido Palau napravio je prepoznatljive Kahlo pletenice koje su spojene iza glave. Šminka je uključivala mešavinu Diorovih maskara i veoma malo pudera koji je zadržavao vlagu, kao i nežan ruž za usne.

Akcenat je stavljen na prirodnu lepotu bez obzira na ton kože, nacionalost i snagu koju nosi svaka devojka. Philips se fokusirao na jedru, blistavu, hidriranu kožu i Kahlo obrve. Šminker je rekao da, kad su u pitanju obrve, one dobijaju samouvereniji izgled i ne izgledaju neozbiljno – radi se o snažnom looku, ali ne previše dominantnom.

Kako se ispostavilo, ova revija u Meksiko Sitiju održana je baš kad je trebalo jer se veliki akcenat, već neko vreme, pridaje očima i da se što više naglase. Zato je Philips rekao da i sama Maria Grazia preferira intenzivnu i jaku šminku. Međutim, za Dior Cruise 2024. reviju su se odlučili da bude suptilnija. Rezultat nas vraća onome što znamo kada je u pitanju lepota – manje je uvek više. Nisu poenta crvene usne ili crne oči ili bilo kakvo naglašavanje, već se radi o prihvatanju i slavljenju prirodne lepote.

Pročitajte još: Najpopularnije naočare za sunce koje ćemo viđati svuda ovog leta

Naslovna fotografija: instagram.com/dior

Marija Gavrilović

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Stefan Đoković, modni dizajner i pijanista: „Moda je način da muziku pretočim u nešto opipljivo i vidljivo“

Read Next

Таковска 10: Треба ли да бринемо због скупова против насиља