Connect with us

Beograd

DETALJAN SPISAK – KOJI SU SVE SPORAZUMI DANAS POTPISANI IZMEĐU SRBIJE I KINE? – Beograduživo.rs

Published

on

KOJI SU SPORAZUMI POTPISANI IZMEĐU SRBIJE I KINE – Kao što smo već pisali, u Beograd je sinoć u dvodnevnu posetu stigao kineski predsednik Si Đinping, a jutros je u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića Si Đinpinga potpisana je zajednička izjava, kao i niz bilateralnih sporazuma.

Detaljnije o ostalim ugovorima i sporazumima koji su potpisani i sklopljeni možete pročitati u nastavku:

 1. Ugovor između Republike Srbije i Narodne Republike Kine o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji.
 2. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade Srbije i Vlade Kine.
 3. otpredsednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.
 4. Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.
 5. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade  Kine.
 6. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.
 7. Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.
 8. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su  Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.
 9. Razmenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Republike Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Narodnu Republiku Kinu.
 10. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Kine.
 11. Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine, kao i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Nacionalne uprave za radio i televiziju Narodne Republike Kine.
 12. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine.
 13. Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.
 14. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.
 15. Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.
 16. Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.
 17. Razmenili su pisama o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete „Pametno obrazovanje i digitalne škole“ između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije  Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.
 18. Generalna direktorka Novinske agencije Tanjug Manja Grčić i direktor Agencije Sinhua Fu Hua razmenili su Sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije Tanjug i Novinske agencije Sinhua.
 19. Savetnica za medije predsednika Republike Srbije Suzana Vasiljević i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen  Haisijung razmenili su Memorandum o razmevanju između Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije i  Kineske medijske grupe.
 20. Glavni i odgovorni urednik lista Politika Marko Albunović i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.
 21. Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su  Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.
 22. Ministar kulture Nikola Selaković i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Pismo o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

Najnovije na Beograduzivo.rs:

Izvor: B92

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Continue Reading

Beograd

OVO SU NAJTEŽI ISPITI NA UNIVERZITETU U BEOGRADU – OD 150 STUDENATA POLOZI SAMO JEDAN U ROKU – Beograduživo.rs

Published

on

By

Polaganje ispita studentima predstavlja veliki stres – neki od ispita na beogradskom univerzitetu postali su traume studentima, a strah od profesora i gradiva prenosi se kroz priče starijih studenata na studente mlađih generacija. Trogodišnje iskustvo psihološkinje iz Beograda koja se bavi prevazilaženjem poteškoća učenja pokazalo je da studente najviše muče predmeti na fakultetskim smerovima koji izučavaju prirodne nauke. Ali, ne samo oni.

Pravu buru u javnosti prošle godine podigao je ispit na kome je palo više od 150 studenata Pravnog fakulteta. Reč je o predmetu Obligaciono pravo. U januarskom roku, od više od 150 studenata treće godine ispit je položio samo jedan. To svakako visoko kotira ovaj predmet na neslavnoj listi najtežih ispita.

Studenti književnosti, žale se na ispit Srpske književnost 20. veka, za koje je studenti treba da spreme gradivo od 30.000 strana.

Na listi ispita društvenih fakulteta koji zadaju poteškoće studentima, nalaze se i ispiti na Fakultetu političkih nauka, a u pitanju su Uporedna politika i Studije roda, sa kojima studenti politikologije i novinarstva muče muku tokom studiranja.

Što se tiče fakulteta prirodnih nauka, na Medicinskom fakultetu to je Anatomija. Kako je navedno na jednom studentskom sajtu, za pripremu Anatomije student bi trebalo da pripremi različito gradivo o delovima ljudskog tela iz čak četiri atlasa, dok bi praktična znanja trebalo da usvaja iz petog udžbenika. Iako je lakši put učenje iz skripte, to bi mogao biti mač sa dve oštrice.

Izvor: Nova S

Najnovije na Beograduživo.rs

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Continue Reading

Beograd

U SUSRET OLIMPIJSKIM IGRAMA – OTVORENA IZLOŽBA O OLIMPIJSKIM IGRAMA U BEOGRADSKIM SILOSIMA – Beograduživo.rs

Published

on

By

U susret Olimpijskim igrama u Parizu, najvećem i najvažnijem sportskom takmičenju na svetu, duh olimpizma stiže i u Beograd. Nesvakidašnja izložba „Olimpijske igre – Više od sporta!“, koja spaja sport, umetnost i obrazovanje, održaće se od 7. do 23. juna u beogradskim Silosima, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Gaia pokreta.

Ulaz na izložbu je slobodan, a sudeći po dosadašnjim izložbama u Silosima, tokom tri olimpijske nedelje očekuje se više desetina hiljada posetilaca u ovom jedinstvenom prostoru na obali Dunava. Nove hologramske tehnologije, uzbudljivi olimpijski posteri, svečane uniforme, lov na blago, maskote, kvizovi, radionice, nezaboravni momenti, približiće posetiocima olimpijski pokret čija veličina i značaj prevazilaze sportska takmičenja i rekorde.

Posebno atraktivan biće holoboks koji će uz pomoć novih tehnologija povesti posetioce u štafetne trke sa olimpijskim bakljama koje su nekoliko puta prolazile i kroz našu zemlju, noseći olimpijski plamen kao simbol mira i prijateljstva među svim ljudima i nacijama sveta, što je i suština olimpijskog duha, te ujedno i centralna postavka izložbe. Najbolji likovni umetnici i grafički dizajneri širom sveta učestvovali su u izradi maskota, postera i piktograma za Olimpijske igre, spajajući tako sport i umetnost, tradiciju i savremenu kulturu, što će publika u Silosima videti kroz razvoj identiteta brenda.

Svaka ceremonija otvaranja Olimpijskih igara predstavlja i svojevrsnu modnu reviju, pa će poseban segment izložbe biti posvećen svečanim uniformama koje su naši sportisti ponosno nosili tokom 112. godina duge istorije olimpizma kod nas. Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. godine, a izložba „Olimpijske igre – više od sporta!“ prikazaće i brojne istorijske fotografije, video zapise i predmete koji će biti predstavljeni kroz Virtuelni olimpijski muzej. Kroz leksikon, najdražu knjigu uspomena, upoznaćemo se i sa sportistima Srbije koji učestvuju u kvalifikacijama za Igre u Parizu i saznati koju muziku slušaju, kako se spremaju, kao i generalno šta ih pokreće u svakodnevnoj borbi sa sopstvenim rekordima.

Posetioci će saznati i kako izgleda život u olimpijskom selu i šta se nalazi u torbi naših olimpijaca. Svi zainteresovani moći će da ostave poruku našim sportistima na posebno kreiranom zidu želja, a oni avanturističkog duha moći će da se provozaju biciklom kroz grad domaćina XXXIII Letnjih Olimpijskih igara. Značaj olimpijskog pokreta biće predstavljen i kroz strategiju „Olimpizam 365“ Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je kroz Olimpijsku solidarnost podržao izložbu u beogradskim Silosima, baš kao i DDOR Osiguranje koji će tokom izložbe organizovati popularni „lov na blago“ i olimpijski kviz.

Izložbu će pratiti i posebno osmišljen program za sve generacije: vođene ture, kreativne radionice kroz „Olimpijski čas“, Razgovori sa šampionima, eko radionice Dečije ekološke akademije, panel diskusije komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije na teme: „Olimpijske šampionke nekad i sad“ i „Šta posle olimpijskog zlata?“, promocija knjige „Krugovi Berlina 1936“ autorke Tamare Malešev, kao i obeležavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret, Silosi su postali sabirnica društvenog života Beograda gde se održavaju vodeće izložbe, izuzetno popularne žurke, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, paneli, konferencije, radionice, i uvek posećeni bazari domaćih brendova. Nakon što su već HBO, Discovery i drugi svetski mediji svetu otkrili ovo jedinstveno mesto, u narednom periodu sledi predstavljanje Silosa na međunarodnoj sceni uz programe i projekte koji su usmereni na dovođenje posetilaca u Beograd i Srbiju.

Izvor: N1

Najnovije na Beograuživo.rs

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Continue Reading

Beograd

KADA POČINJE SUZBIJANJE KOMARACA U BEOGRADU? BEOGRAĐANI MUČE MUKU SA OVIM INSEKTIMA – Beograduživo.rs

Published

on

By

Još uvek ne postoje zvanične informacije o početku suzbijanja komaraca u Beogradu, međutim građani Beograda se uveliko žale na ujede ovih insekata.

Prethodnih godina je suzbijanje komaraca uveliko počinjalo krajem maja ili početkom juna, međutim, ove godine nema informacija o tome kada će prevencija početi. Obzirom da još uvek nema zvanične informacije o početku akcije, pretpostavlja se da će ove godine suzbijanje komaraca početi kasnije nego prethodnih godina.

Prošle godine je suzbijanje ovih insekata počelo početkom juna, a prve lokacije na kojima je počela akcija bile su Gročanska ada, Grocka uz Dunav, Avala, Pinosava, Beli potok, Zuce, Rušanj, Kaluđerica, Leštane, Resnik, Sopot-centar, Barajevo-centar, Petrovčić, Progar, Velika Moštanica, Pećani i Sremčica.

Najnovije na Beograduživo.rs

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.