Da li su turbo motori manje pouzdani od atmosferskih?

Podaci pokazuju da su turbo motori generalno pouzdani i efikasni, ali i da se problemi kod njih javljaju iz više razloga…

Ljubitelji automobila, naročito oni koji vole sami da rade na poboljšanju njihovih performasi, skloni su da tvrde da, upravo kada su performanse u pitanju, nema zamene za veliku kubikažu motora. Proizvođači se, međutim, poslednjih godina uopšte ne slažu sa takvom tvrdnjom.

Automobilsku industriju je poslednjih godina zahvatio trend tzv. “daunsajzinga” (engl. downsizing – smanjivanje veličine), pa tako sve veći broj novih modela dolazi sa motorima manjih zapremina, kojima dodatnu snagu daju turbopunjači. Najveća prednost ovog trenda je to što mali motori vozačima nude manju i ekonomičniju potrošnju, a da pritom ne žrtvuju performanse automobila u vožnji.

Ovakav koncept ima svojih prednosti, ali se ipak često postavlja pitanje – koliko su turbopunjači zaista pouzdani?

Turbo punjač sa elektromotorom

Foto: Mercedes-Benz

Ako uzmemo u obzir logičnu činjenicu da je, kada motor ima više delova, veća i mogućnost da se nešto pokvari, ne mora nužno da znači da turbo motori nisu pouzdani.

Prema izveštaju američke potrošačke organizacije Consumer Reports (CR), vozači uočavaju brojne koristi od vožnje automobila sa turbo motorima. Pre svega, smatraju ih pogonom koji ponajbolje balanisira između dva bitna pomenuta faktora – potrošnje goriva i vozačkog iskustva. Ono gde nastaju problemi je kad se proizvođači ne potrude da njihovi turbo motori kupcima ponude zadovoljavajuću pouzdanost…

Godišnje istraživanje, koje je CR sproveo na temu pouzdanosti automobila (Auto Reliability Survey), kojim je bilo obuhvaćeno oko 500.000 najrazličitijih vozila (automobila, minivanova, SUV-ova, kamioneta i kamiona) pokazalo je mešovite razultate.

turbo motor

Foto: Pixabay

Problemi koji su se javljali kod turbo motora više su imali veza sa samim motorima, nego sa turbo punjačima. Zbirni podaci su pokazali da su turbo motori pouzdani i efikasni, ali da se problemi kod njih javljaju iz više razloga, među kojima su problemi sa turbopunjačem i sa kompjutrom motora.

Rezultati istraživanja su pokazali da postoji direktna veza između kvaliteta trubopunjača i pojedinačnih proizvođača automobila, odnosno da one kompanije koje su iskusnije i duže vremena proizvode turbo motore imaju manje problema sa njihovom pouzdanošču. Od onih koje su novije u tom segmentu, očekuje se da će veći stepen pouzdanosti i kvaliteta steći vremenom.

U zaključku istraživanja se navodi da se ne može reći da su savremeni turbomotori, sami po sebi, nepouzdani. Međutim, tubopunjači mogu dodatno da utiču na kvarove, što se na duže staze može pokazati problematičnim ukoliko proizvođači probleme ne otklone na vreme.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Nikola Tesla je još 1926. godine predvideo mobilni telefon, evo šta je tada rekao

Read Next

Sanja izvređala Kristijana: Ti se predstavljaš kao alfa mužjak, ali si alfa seljačina