Connect with us

Lifestyle

Da li su i zašto ženama potrebni muškarci u životu?

Published

on

Mnoge žene se suočavaju sa ovim pitanjem – neke nakon nekoliko teških iskustava, neke posle razvoda, a neke nakon godina braka. Kada se zapitate zašto vam je uopšte muškarac potreban sa ogorčenjem i ljutnjom, zapravo se pitate čemu vam on uopšte služi, kad vam ne olakšava život, već ga samo komplikuje i uznemirava vas. Da li je potreba za muškarcem fizička, organska, prirodna? Da li se tiče društva i statusa? Odnosno, da li vam služi samo da ispunjava vaše seksualne potrebe i da imate nekog, da niste sami i viđeni kao neko kome verovatno nešto fali, jer nije u paru?

Odgovor je, naravno, kompleksan. Potreba za muškarcem ne postoji kao takva – nije vam potreban partner da biste imali ispunjen život, zadovoljili svoje emocionalne potrebe, osećali se prihvaćeno i bili zadovoljni sobom. Muškarac nije merilo vaše vrednosti kao žene.

Međutim, partnerstvo na mnogo načina dodaje smisao i lepotu životu, a u različitim fazama života je manje ili više važno. Partner može biti najbolji prijatelj, oslonac, neko na koga računate i ko je tu za vas, sa kim delite i zlo i dobro, pa su teške stvari podnošljivije, a dobre stvari još bolje i vrednije. Pitanje zajedništva je pitanje prihvatanja i prilagođavanja, koliko i čvrste sigurne veze u koju ste mnogo uložili i koju čuvate nastavljajući da ulažete, na načine koji se vremenom menjaju.

Ako se u ogorčenju zapitate „čemu mi on uopšte služi“ vreme je da napravite korak nazad i da se zapitate da li bi vam bilo bolje bez njega, da li biste vi bili bolji bez njega (i on bez vas), ili ste ipak bolji zajedno?

Ukoliko ste već prošli kroz neka iskustva i niste pronašli ono što ste tražili u vezama, možda nije potreba za muškarcem ono što treba da preispitate, već to da li u vašem načinu života (vrednostima, razmišljanju, očekivanjima) uopšte ima mesta za muškarca, za partnera. Neke žene zaključe da nisu za tradicionalno partnerstvo, ali da jesu za drugi oblik veze sa muškarcem, a neke odluče da im je bolje bez muškaraca. Neke shvate da je potreba za muškarcem način za ispunjavanje nekih osnovnih životnih i emocionalnih potreba, a neke pronađu druge i drugačije smislene veze koje im ispunjavaju te potrebe.

Svako treba sam da odluči šta je najbolje za njega i svako može da eksperimentiše kako bi pronašao ono što mu odgovara. Svako ima izbor, ali pravljenje odgovarajućih izbora se tiče samosvesti i svesnosti i predstavlja veštinu koju tokom života usavršava, u cilju stvaranja smislenog i ispunjenog života.

Potreba za muškarcem tradicionalno se poistovećuje sa brakom i porodicom, ali u tom poistovećivanju se često suočavamo sa prevelikim očekivanjima i bivamo primorani da se vratimo na pitanje prihvatanja i prilagođavanja, ljubavi, pripadnosti i sigurnosti, a to su kompleksna pitanja na koja ima mnogo odgovora. I ni jedan ne mora biti tačan za vas.

Potreba za muškarcem i razumevanje ljubavi

Obično se nađemo u ćorsokaku zbog svojih iskrivljenih predstava o ljubavi – iluzija koje smo usvojili zbog idealizovanih načina na koje se ljubav predstavlja u literaturi i filmovima, kao i zbog obrazaca odnosa koje smo usvojili u ranom detinjstvu kroz odnose sa roditeljima i načine na koji su oni komunicirali sa nama i između sebe.

Formiramo svoje ideje o ljubavi na osnovu onoga što mislimo da ljubav treba da bude, umesto na osnovu onoga što ona zaista jeste. A da li uopšte znamo šta ljubav zaista jeste? Možemo ostati godinama i decenijama zaglavljeni na ovom mestu, pokušavajući da nađemo ono što ljubav jeste za nas (da shvatimo svoje iskrivljene predstave, kroz obrasce odnosa koje ponavljamo) i da nazremo šta bi ljubav mogla da bude, ukoliko nam uspe da se oslobodimo svojih obrazaca, iluzija i idealizacija.

Na najjednostavniji način, ljubav je ono što ostaje kada ostanemo bez iluzija, kada se sva naša očekivanja raspadnu i kada više nemamo zahteve i ideje o tome kako ljubav treba da izgleda.

Deluje zastrašujuće. Dovodi do pitanja da li smo uopšte u stanju da volimo bezuslovno? Jer, po najširoj definiciji, ljubav je bezuslovna, a to znači nevezana, dok u realnom životu obično predstavlja vezanost i naviku. Međutim, nevezanost (bezuslovnost) ne znači ravnodušnost – to jednostavno znači voleti nekog, kakav god da je i šta god činio ili ne činio.

Ako većina nas nije u stanju da voli na taj način, šta je uopšte ono što radimo? A sa tim pitanjem počinjemo da razumemo da smo u bezuslovnoj ljubavi daleko od savršenstva i da se stalno borimo sa prihvatanjem (sebe i druge osobe), tražeći trenutke u kojima možemo voleti bez očekivanja i polaganja prava.

Pročitajte i ovo: Život je mnogo više od ljubavi i veza

Prijateljstvo u partnerskoj ljubavi

Potreba za muškarcem u životu, može biti potreba za deljenjem, druženjem i prijateljstvom, koje će trajati doživotno. Ali, kako da taj jednostavni uvid uskladimo sa (idealizovanom i uslovljenom) potrebom za romansom i idejom da su romantika i strast najvažniji sastojci ljubavi?

Ima parova koji održavaju romantičan deo ljubavi celog života – ali oni se razlikuju od ostalih po tome što ulažu, trude se, neguju i održavaju taj deo svog odnosa. Oni ne lete na krilima ljubavi, već svom odnosu daju krila, a kada se neko krilo povredi i slomi, neguju ga i oporavljaju.

I dok je romantična ljubav nešto što se kultiviše i održava, prijateljstvo je ono zbog čega se sa nekim zaista povezujemo, u želji da imamo porodicu, oslonac i nekog sa kim ćemo deliti život i ostariti.

Međutim, da bi prijateljstvo u ljubavi funkcionisalo, svako mora da odbaci svoje iluzije i ideologije. U vreme kada se brakovi nisu (tako često) završavali razvodom, obično su žene napuštale većinu svojih ideologija, što je omogućavalo da brakovi opstanu.

U savremenom svetu, žene su ohrabrene da koriste svoj glas, da ustanove svoje vrednosti, standarde i ideologije i više nisu spremne da ih napuste, zarad opstanka braka.

Tradicionalna potreba za muškarcem je dovedena u pitanje, zajedno sa spremnošću za prihvatanje i prilagođavanje. Do koje mere treba da prihvatamo i prilagođavamo se, pitamo se? Da li treba da izgubimo sebe da bismo sačuvale veze i brakove? I kako da ih formiramo i održavamo, a da istovremeno budemo sve što jesmo?

I to jesu suštinska pitanja na koje savremene žene treba da se usredsrede. To je preformulisano i prošireno pitanje o tome da li su nam muškarci uopšte potrebni.

Potreba za muškarcem i pitanje prihvatanja

Potreba za muškarcem je kompleksno (i bolno) povezana sa potrebom za ljubavlju, deljenjem, radošću, stabilnošću, povezanošću, pripadnošću. Istina je da vam ne treba muškarac u životu, da biste bili srećni, ali razumljivo je da vam osećanja govore drugačije.

Dakle, možda sreću ne donosi muškarac, već prihvatanje muškarca. Verovatno želite da budete viđeni, uvaženi, da vam kažu da ste lepe i divne i da vas vole i cene zbog onog što jeste. Želite potvrdu, jer nije dovoljno što vas potvrđuju prijatelji, kolege, porodica – želite da vas potvrdi muškarac, sa kojim ćete provesti život. Kada zasnivate svoju vrednost na tome da li vas neki muškarac voli i vrednuje, nastaju komplikacije.

Ranije je potreba za muškarcem bila sredstvo da žena ispuni svoju „sudbinu“ dobre majke i supruge. Žene su pronalazile u tim ulogama sav smisao i ispunjenje, a muškarci su im na mnogo načina pomagali da ispune svoju sudbinu.

Danas, žene veruju da se njihovo ispunjenje ne ograničava na muškarca i dete – i to je sasvim u redu. Problem je u tome što većina žena (i uopšte, većina ljudi) zapravo ne zna šta je ono što ih ispunjava i u čemu nalaze sebe.

Dodatno, živote nam komplikuje način na koji je svet uspostavljen – sve je podređeno muškoj energiji. Međutim, muška i ženska energija nisu ograničene rodom – svaka osoba ima obe vrste energije i u idealnom slučaju ima pristup i može da koristi obe vrste energije.

Društvo je ipak struktuirano prema muškoj energiji – planirano, organizovano, agresivno, snažno. Ljudi sa ovim kvalitetima se bolje snalaze i bolje „prolaze“ u životu. Muška energija je kompatibilna sa svetom koji smo stvorili, ali nedostatak ženske energije je senka ovog sveta – depresija, anksioznost, sagorevanje, stres i njima srodne bolesti. Naš slomljeni, fragmentirani svet pati od nedostatka ženske energije, koja donosi protok, emocionalnu mudrost, intuiciju, isceljenje, regeneraciju.

Pošto smo, kao žene u savremenom svetu, osnažile svoju mušku energiju (neke više, neke manje), veze i odnosi su počeli da pate od deficita ženske energije. Ljubav ne može napredovati bez mekog i nežnog dodira ženske energije – od obe strane.

Zato treba da se usredsredimo na suštinska pitanja prihvatanja i prilagođavanja, koja su zapravo, pitanja samospoznaje. Treba da pronađemo šta je ono što nas ispunjava, šta želimo u životu. Da li želite udoban dom, uspešnu karijeru, putovanja, služenje drugima, brojnu porodicu? Šta će vam pomoći da ostvarite to što želite? I u tom pravcu treba da se kreće vaša potraga – šta je ono što će vas učiniti srećnom, zadovoljnom, mirnom, stabilnom, ispunjenom?

Ako se u vaše želje uklapa potreba za muškarcem, onda treba da pronađete partnera (prijatelja, ljubavnika), uz koga se osećate osnaženo i inspirisano da ispunite svoje ostale želje i ambicije.

Ali možda pre toga treba da otkrijete sebe u potpunosti. Zato je rad na sebi danas važniji neko ikada i zato se toliko govori o ličnom rastu i razvoju – morate znati sebe, svoje potrebe, svoje motive, svoje želje, svoje snage i slabosti, da biste pronašli smisao i ispunjenje, šta god to za vas značilo, sa muškarcem, ili bez njega.

Pročitajte i ovo: Zašto je imati muškarca i dalje glavno žensko postignuće

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Mentalna terapija: Staromodni hobiji koji su iznenađujuće zabavni i opuštajući

Published

on

By

Staromodni hobiji kojima su se žene bavile u vreme kad su uglavnom bile domaćice, bili su korisni i zauzimali ruke, oslobađajući um. Hobiji kao što su pletenje, heklanje, vez, omogućavali su ženama da se okupe i zabave, ne gubeći produktivnost – mogle su da razgovaraju, poveravaju se i ogovoaraju, heklajući delikatne čipke, vezući goblene, pletući džempere i šalove.

Šta vi radite da se zabavite? Skrolujete? Gledate klipove i objave na društvenim mrežama? Bindžujete? Igrate igrice na telefonu? To svi radimo u savremenom svetu, jer je jednostavno i pri ruci. Gledanje u ekrane je nešto što radimo da se opustimo, čak i onda kad nam je to posao. A onda pokušavamo da praktikujemo majndfulnes i da se uzemiljimo, da boravimo u sadašnjem trenutku, da se povežemo sa sobom i sa prirodom i da se harmonizujemo. Gde su aplikacije za to? Istina, možemo da slušamo na telefonu vođene meditacije, podkaste, razne motivatore i učitelje koji nam govore šta da radimo. A oni nam često predlažu da ostavimo telefone i radimo nešto rukama, da pronađemo hobi koji nas istovremeno umiruje i angažuje.

Staromodni hobiji i aktivnosti kojima su se bavile naše bake, danas su sredstvo fokusiranja na sadašnji trenutak, alat majndfulnesa – i to odlično sredstvo. Predlažemo vam pojedine zaboravljene hobije, koji vas mogu zaokupiti i uvesti u stanje toka, angažovati vašu kreativnost, pružiti vam priliku da više boravite na otvorenom, zabaviti vas i opustiti.

Staromodni hobiji koje danas ponovo otkrivamo

Heklanje

Heklanje je lako – možda najlakši oblik ručnog rada i brzo ćete ga savladati. Samo vam treba heklica i bilo kakva vunica da se malo uvežbate, a kad uđete u štos, želećete heklice razičitih veličina i vunice i prediva različitih debljina, kojima ćete moći da napravite skoro sve što zamislite. Možete heklati kaputiće lutkama, možete isheklati igračke za mačke, jastučnice, šalove, mrežaste kapice, torbice… Možete heklati manje delove koje ćete zatim spojiti u nešto veliko – šta god osmislite, možete napraviti. Ako nema ko da vam pokaže osnovne poteze, potražite tutorijale na internetu – neka vaša „digitalna zavisnost“ posluži u više svhe.

Pletenje

Ako ste već savladali heklicu i nije vam strano baratanje vunicom, krenite korak dalje i naučite da pletete. Ovo je vrlo praktičan hobi, a nudi vam malo veći izazov nego heklanje i možda će vam biti potrebno malo više vremena da ga savladate. U pletenju baratate sa dve igle, ali jedna u suštini drži rad, dok drugom pravite petlje i zahvate (klot, frket) koji određuju strukturu lica i naličja. Prebacujući pletivo sa jedne igle na drugu, možete napraviti velike komade koje ćete prišivanjem pretvoriti u džemper ili ćebe. A možete plesti džemperiće za svog kućnog ljubimca, ili čak rukavice i čarape, ako volite sitniji i detaljniji rad – za ovo će vam biti potrebne četiri igle, jer se čarape i rukavice pletu ukrug.

Vez

Vez spada u staromodne hobije koji predstavljaju pravu umetnost i potrebno vam je strpljenje i sklonost sitnom manuelnom radu. Možete da vezete po šablonu koji se iscrtava na rubove odeće, čaršava, pokrivača, ili na đerđefu – kružnom okviru koji zateže platno, a možete da vezete i goblene, koji dolaze odštampani u prizorima i bojama, na čvrstoj rupičastoj tkanini, koju treba da ispunite koncima u odgovarajućoj boji, koji takođe dolaze sa vezom. A možete naučiti i beli vez (sitne rupice koje prave šaru i obrađuju se koncem), koji je poslednjih godina omiljen ukras na belim letnjim haljinama.

Pročitajte i ovo: Aktivnosti i hobiji koji podižu nivo inteligencije

Izrada nakita

Nakit u domaćoj izradi doživeo je ekspanziju u novom veku – razne komplete sa perlicama i elastičnom strunom za nizanje, lako možete nabaviti, a postoje i specijalizovane radnje u kojima možete kupiti lančiće, različite kopče i klipove, žice i alat za malo ozbiljnije poduhvate. Probajte sa običnom bakarnom žicom, koju ćete lako saviti oko praznog kalema, oblikujući prsten, na koji možete navući perle iz stare pokidane ogrlice, ili kristal koji je probušen i kroz koji žica može da se provuče. Na ovaj način, bez posebnog alata, sa starim, rasutim ogrlicama od perli i kristala, možete napraviti fantastične, jedinstvene komade nakita, kojima će se svi diviti.

Baštovanstvo i nega cveća

Ovi staromodni hobiji su sve popularniji – žene se trude da ulepšaju svoj dom i okućnicu, bilo da imaju dvorište ili samo terasu koju mogu pretvoriti u cvetnu baštu. Cveće je zen – možete da ga negujete i gledate kako raste i da mu se divite, možete da komunicirate sa svojim sobnim biljkama, ili da zaronite prste u zemlju u dvorištu i zasadite sopstveno povrće i začinsko bilje. Ima mnogo načina da se bavite ovim hobijem, u manjem ili većem obimu – a ako se isptavi da vam biljke uspevaju, bićete oduševljeni i želećete da uđete dublje u tu priču.

Presovanje cveća

Ako volite cveće, ali ne želite da se bavite gajenjem bašte, možete presovati cvetove. To je kolekcionarski hobi, koji je gotovo potpuno zaboravljen i ne zahteva posebno angažovanje. Nekada su ljudi koristili stare knjige za presovanje biljaka, koje imaju upijajuće stranice, cvet možete ispresovati i uz pomoć pegle i novinske hartije. Kada se lepo osuši, možete od njega napraviti aranžman na papiru i ugraditi ga u stakleni okvir. Možete izložiti jedan ili nekoliko presovanih cvetova kao „mrtvu prirodu“, a možete koristi latice ili listove za prava umetnička dela.

Slaganje slagalica

Slagalice su odlične za održavanje kognitivnih funkcija i nisu skupe. Možete ih nabaviti preko interneta ili kupiti u knjižari – ima bezbroj opcija, koje predstavljaju romantične pejzaže, umetničke slike, likove i zabavne scene, a takođe možete birati i broj delova i veličinu slagalice. Postoje komplikovane slagalice koje će vas angažovati danima i mescima i koje ćete na kraju želeti da učvrstite i koristite kao ukrasne slike, a ako volite da se usavršavate u sastavljanju jedne slagalice, možete je rasturiti i ponovo slagati kad god želite.

Staromodni hobiji koje smo nabrojali, predstavljaju samo prikaz brojnih mogućnosti, koje vas mogu inspirisati, zabaviti i odmoriti vam mozak od svih stresova i zahteva svakodnevice.

Pročitajte i ovo: Ovo su hobiji koji bi mogli da vas rasterete i pokrenu vašu kreativnost

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Otkrijte koji lik iz serije “Bridgerton” odgovara vašem horoskopskom znaku

Published

on

By

Zamislite sebe u raskošnim balskim dvoranama iz ere regentstva, okruženi intrigama, skandalima i strasnim romansama. Spremite se da zavirite iza vela i otkrijete koji lik iz serije Bridgerton, najbolje iskazuje suštinu vašeg horoskopskog znaka.

Da li ste neustrašivi i strastveni kao Lady Danbury ili graciozni i šarmantni poput Daphne Bridgerton? Možda vas odlikuju domišljatost i radoznalost Lady Whistledown ili ste brižni i intuitivni kao Lady Violet? Bez obzira da li ste vatreni Ovan, šarmantna Vaga ili maštovita Riba, sigurno ćete pronaći svog Bridgerton blizanca.

Uživajte u nesvakidašnjem spoju pop kulture i astrologije, i pripremite se da zablistate na sopstvenom balu!

Koji lik iz serije Bridgerton odgovara vašem horoskopskom znaku

Ovan: Lady Danbury

Odvažna, direktna i uvek spremna da se bori za svoje stavove, ova vatrena dama poseduje oštrinu uma i neustrašivost koje krase tipične Ovnove. Ako pripadate ovom znaku, zasigurno ćete se prepoznati u njenoj strasti, hrabrosti i odlučnosti.

Bik: Daphne Bridgerton

Graciozna, šarmantna i istrajna u ostvarivanju ciljeva – prava je predstavnica Bika. Ceni lepotu, harmoniju i stabilnost, a njena smirenost i praktičnost su odlike koje Bikovi poseduju.

Blizanci: Lady Whistledown

Domišljata, radoznala i uvek u toku sa najsvežijim tračevima, ova tajanstvena dama pleni osobinama Blizanaca. Poput njih, uživa u moći reči i veštom baratanju informacijama. Njena sposobnost da bude korak ispred svih i intelektualna radoznalost su tipične za ovaj znak.

Rak: Lady Violet

Brižna, intuitivna i duboko posvećena porodici, poput pripadnika ovog znaka, ona je stub koji drži porodicu na okupu. Njena empatija, mudrost i intuicija za osećanja drugih su osobine Rakova.

Lav: Lady Featherington

Dramatična, zabavna i uvek u centru pažnje, ova dama je pravi kraljevski Lav. Obožava glamur, luksuz i priliku da zablista u društvu. Njena kreativnost, strast za životom i ponos su odlike koje deli sa ovim znakom.

Devica: Penelope Featherington

Inteligentna, analitična i uvek spremna da primeti sitne detalje. Poput pripadnika ovog znaka, duboko je posvećena ciljevima i ceni marljivost. Njena skromnost, praktičnost i podrška prijateljima su osobine koje Device poseduju.

Vaga: Queen Charlotte

Šarmantna, pragmatična i uvek u potrazi za harmonijom. Poput Vage, ceni umetnost, lepotu i pravdu, posedujući gracioznost, stil i sposobnost da balansira različite strane života.

Škorpija: Simon, Duke of Hastings

Misteriozni, strastveni i duboko emotivni. Poput pripadnika ovog znaka, odlikuje ga intenzitet, harizmatičnost i sposobnost da zadrži tajne. Njegova kompleksnost i duboke skrivene emocije su tipične za Škorpije.

Strelac: Marina Thompson

Avanturistički nastrojena, nezavisna i željna slobode, Marina je hrabra, iskrena i spremna da sledi svoje snove. Njen slobodan duh, optimizam i sposobnost da se uhvati ukoštac sa izazovima su osobine Strelaca.

Jarac: Anthony Bridgerton

Ambiciozan, odgovoran i spreman da preuzme vođstvo – poput pripadnika ovog znaka, Anthony je disciplinovan, pouzdan i predan porodici. Njegova snaga, istrajnost i sposobnost da savlada prepreke su uobičajene osobine Jarca.

Vodolija: Eloise Bridgerton

Nezavisna, ekscentrična i spremna da se bori za svoje ideale, Eloise ceni individualnost i intelek, težeći promenama u svetu. Njena originalnost, posvećenost i sklonost da ide protiv struje su osobine Vodolije.

Ribe: Colin Bridgerton

Saosećajan, romantičan i intuitivno nastrojen, Colin je nežan, kreativan i sposoban da saoseća sa drugima. Njegova maštovitost, idealizam i emotivna priroda su uobičajene osobine Riba.

Pročitajte i ovo: Koji ste lik iz filmova Nancy Meyers, na osnovu svog horoskopskog znaka

Naslovna fotografija: instagram.com/bridgertonnetflix

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Kompletan vodič za uklanjanje fleka od crvenog vina

Published

on

By

Dovoljan je jedan nagli pokret da se čaša prospe, ili padne i razbije se, a čak i ako vam samo nekoliko kapi crvenog vina padne na odeću, kauč, tepih, ostaće trag. Međutim, zloglasne fleke od crvenog vina možete ukloniti u potpunosti, sa bilo koje tkanine, materijala i teksture, ako znate kako.

Važno je da odmah reagujete i ne dozvolite da se mrlja od vina osuši, bez obzira koji materijal je u pitanju. Pre nego što uradite bilo šta drugo, obrišite područje čistom belom krpom, kako biste upili višak tečnosti i sprečili da je materijal u potpunosti upije. Tako će biti lakše ukloniti fleke od crvenog vina – odgovarajućom metodom, pre nego što se osuši i stvrdne. Ako je fleka na odeći, pokrivaču, navlaci – proverite etiketu, da biste znali sastav materijala, jer od toga zavisi dalji postupak.

Kako da uklonite fleke od crvenog vina sa različitih tkanina i drugih materijala

Tretiranje fleka na akrilnim tkaninama

Da biste uklonili fleke od crvenog vina sa akrila, isperite tkaninu hladnom vodom, što je moguće pre. Ovo će razblažiti mrlju i sprečiti da se stvrdne. Zatim operite u toploj vodi (proverite temperaturu pranja na etiketi i preporuke proizvođača za održavanje). Ako ovaj postupak nije isprao fleku, operite tkaninu u izbeljivaču koji neće skinuti boju (za tkanine u boji) ili tečnom izbeljivaču sa hlorom (za belu tkaninu). Tkaninu ostavite da se osuši na vazduhu.

Skidanje fleka od crvenog vina sa cigle

Na zidovima i podovima od cigle takođe mogu ostati ružne tamne mrlje od crvenog vina, ako se odmah ne očiste – istrljajte umrljano područje četkom od čvrstih vlakana i vodom i sapunom. Ako mrlja ostane, obrišite je vodonik-peroksidom, ili izbeljivačem razblaženim u vodi. Pustite da odstoji pet minuta, a zatim isperite vodom.

Vađenje fleka iz platna

Ako se radi o tapacirungu od platna, obrišite mrlju vodom u kojoj ste napravili sapunicu, a zatim obrišite suvom krpom. Utapkajte u fleke mešavinu sirćeta i vode (u razmeri pola-pola), obrišite. Ponovo utapkajte sapunicu, isperide vodom, osušite.

Ako su fleke od crvenog vina na platnu koje se može skinuti ili na platnenim odevnim predmetima, potopite na 15 minuta u mešavini jednog litra mlake vode, polovine kašičice prozirne tečnosti za pranje sudova i jedne kašike belog sirćeta. Posle potapanja isperite vodom. Ako je fleka i dalje vidljiva, raširite materijal preko upijajućih belih krpa ili papirnih ubrusa na radnoj površini i sunđerom nanesite alkohol (prvo testirajte na nekom neupadljivom mestu) i brišite od spoljnih ivica ka centru mrlje.

Kako ukloniti mrlje od crvenog vina sa tepiha

Da biste uklonili fleke od crvenog vina sa tepiha i prostirki od prirodnih materijala, utapkajte mrlju toplom sapunicom (napravite penu), a zatim osušite. Zatim utapkajte rastvorom od jednog dela čistog amonijaka sa osam delova vode i osušite. Nakon toga natopite rastvorom vode i sirćeta (pola-pola) i osušite, pa ponovo potopite sapunicom, isperite vodom i osušite. Ako je potrebno, ponovite ceo postupak.

Ako je u pitanju sintetički materijal, utapkajte mrlju toplom sapunicom, sačekajte 15 minuta i osušite. Utapkajte rastvor od jednog dela sirćeta i dva dela vode, sačekajte još 15 minuta, obrišite vlažnom krpom, isperite mlakom vodom i osušite. Ponovite korake, dok mrlja ne nestane.

Pročitajte i ovo: Kako ukloniti fleke sa odeće – korak po korak

Čišćenje fleka od vina sa keramičkih pločica

Fleke od crvenog vina će se na keramici vrlo brzo osušiti i stvrdnuti, ako niste odmah primetili da su pločice isprskane. Ako primetite odmah, brisanje pločica sapunicom će ih ukloniti. Ako su se stvrdnule, prebrišite sapunicom, zatim upijte ubrusom, pa poprskajte mešavinom od jednog dela vodonik peroksida i dva dela vode. Pustite da odstoji pola sata, a zatim obrišite krpom natopljenom toplom vodom.

Kako tretirati fleke od crvenog vina na betonu

Očistite mrlju vodom sa sapunicom i oštrom četkom, zatim isperite betonsku površinu vodom. Ako fleka ostane, obrišite vodonik peroksidom ili izbeljivačem razblaženim vodom, pustite da odstoji pet minuta i isperite.

Uklanjanje fleka od vina sa somota

Ako je u pitanju somotski tapacirung, utapkajte mrlju sapunicom, a zatim obrišite suvom krpom. Potopite rastvorom sirćeta i vode (pola-pola), osušite. Ponovo utapkajte sapunicom i osušite, zatim isperite vodom i osušite. Ponovite postupak ako je potrebno.

Ukoliko se somot može prati, pomešajte jedan litar mlake vode sa pola kašičice tečnosti za pranje sudova i jednom kašikom sirćeta i potopite materijal na 15 minuta. Zatim isperite. Ako ostane fleka, lagano istrljajte alkoholom od ivice ka centru, isperite i osušite na vazduhu.

Čišćenje plute od crvenog vina

Odmah obrišite prosuto vino krpom, zatim obrišite površinu plute mokrom krpom, pa opet suvom. Ako se fleka već upila, očsitite toplom sapunicom i odmah isperite i osušite.

Uklanjanje fleka od vina sa pamučnih materijala

Da biste očistili fleke sa pamučnih presvlaka, obrišite mrlju toplom sapunicom, a zatim suvom krpom. Zatim utapkajte ujednačen rastvor sirćeta i vode, obrišite, pa ponovo natopite sapunicom. Isperite vodom, osušite.

Ako je u pitanju pamučna odeća, ili tkanina koja se može skinuti sa nameštaja, potopite je u hladnoj vodi sa sodom bikarbonom, ili tretirajte enzimskim sredstvom za uklanjanje fleka. Zatim operite prema uputstvima na etiketi.

Kako ukloniti fleke od crvenog vina sa laminata

Odmah obrišite prosuto vino krpom od mikrofibera, a ako je potrebno, zatim obrišite vlažnom krpom (ne natopljenom) i odmah osušite. Ako fleka ostane, očistite sredstvom za čišćenje laminata, prateći uputstva proizvođača.

Tretiranje fleka na koži i antilopu

Sipajte mlaku vodu u teglu (do polovine) i dodajte mlaz sredstva za pranje sudova, protresite da stvorite puno pene. Sunđerom nanesite samo penu, nežno tapkajući umrljano područje. Obrišite čistom, mekom krpom. Nanesite sredstvo za čišćenje i negu kože, odnosno, antilopa, prema uputstvu.

Skidanje fleka sa linoleuma i drugih prirodnih elastičnih podova

Obrišite fleke od crvenog vina alkoholom, a zatim vlažnom krpom i osušite ih suvom krpom. Ako ostanu mrlje, napravite pastu od sode bikarbone i vode i njome nežno trljajte mrlju, dok ne nestane. Isperite vodom i osušite.

Čišćenje najlonskih materijala

Da biste očistili fleke od vina sa najlona, isperite isflekano područje hladnom vodom, što pre, da biste razblažili vino i sprečili stvrdnjavanje. Perite u onoliko toploj vodi, koliko je naznačeno na etiketi najlnoskog materijala, a ako fleka ostane, operite izbeljivačem (šareno) ili tečnim hlorom (belo), osušite na vazduhu, pregledajte i ponovite postupak ako je potrebno.

Kako očistiti fleke od crvenog vina sa okrečenih zidova

Utapkajte isprskane delove zida mokrim sunđerom ili mekom krpom i osušite. Ako mrlja ostane, nanesite nekoliko kapi sredstva za pranje sudova na sunđer ili krpu i obrišite mrlju. Zatim temeljno obrišite mokrom krpom i osušite suvom.

Skidanje fleka od vina sa poliestera

Što pre isperite isflekano područje hladnom vodom, da razblažite mrlju i sprečite stvrdnjavanje. Prateći uputstva na etiketi za održavanje odeće, perite na najtoplijoj preporučenoj temperaturi. Ako fleka ostane, operite u izbeljivaču za šaren veš, ili izbeljivaču sa hlorom za beli. Osušite na vazduhu.

Mrlje od vina na svili

Obrišite odmah, da biste upili višak tečnosti – brišite belom krpom i hladnom vodom, sve dok vidite da na krpi više ne ostaju rumeni tragovi vina. Zatim lagano utapkajte umrljano mesto mešavinom blagog sredstva za pranje sudova sa nekoliko kapi belog sirćeta (testirajte na neupadljivom mestu). Obrišite mokrom krpom, osušite. Nastavite, dok fleka ne nestane.

Čišćenje fleka od vina na spandeksu (likri)

Isperite zahvaćeno područje hladnom vodom što je moguće pre, zatim operite u onoliko toploj vodi koliko je preporučljivo, a ako mrlja ostane, upotrebite izbeljivač za šaren veš ili izbeljivač sa hlorom za beli. Osušite na vazduhu.

Pročitajte i ovo: Četke, fen, pegla: Temeljno očistite sve uređaje i alate za kosu uz ove savete

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.