Da li ste se ikada zapitali koji je rok trajanja šminke?

Da li ste se ikada zapitali koji je rok trajanja šminke koju koristite? Moramo priznati, najiskrenije, da nismo ni mi. Sigurni smo da se i vama dogodilo da i dalje koristite senke za oči koje ste kupili ko zna kad, ili da posedujete puder koji ste zaboravili kad ste kupili, a verovatno ni onaj sjaj za usne koji vam stoji dopola potrošen u neseseru – više nije za korišćenje. Mi smo zato odlučili da “pretresemo” naše nesesere, konačno se rešimo sviih onih proizvoda koje više ne bi trebalo da koristimo (pre nego što nam i sama koža naznači da je ne tretiramo kako treba) – i otkrili koji su to najčešći rokovi trajanja različitih makeup proizvoda. Budite spremni da se iznenadite!

Koji je rok trajanja šminke?

Tečni puder – 12 meseci

Tečni puderi kreirani su na bazi vode, što znači da su pogodno tlo za neželjene bakterije. Samim tim, nakon što otvorite puder, najbolje bi bilo da ga iskoristite u narednih 12 meseci, a potencijalno čak i 6 meseci. Puder bi trebalo da držite daleko od toplote i van vlažnog okruženja, kao što je kupatilo. Takođe, čim primetite da je vaš tečni puder promenio teksturu, miris ili boju – znajte da je odmah vreme za bacanje!

Kameni puder ili rumenilo – dve godine

Kameni makeup proizvodi mogu trajati mnogo duže od datuma roka trajanja na njihovom pakovanju, ako ih dobro čuvate i redovno čistite njihovo pakovanje. Ali, ako vam se puder ili rumenilo nalaze u pakovanju sa napuklim poklopcem ili slično, takođe je moguće da ćete brže primetiti promenu u teksturi, boji ili mirisu, koja vam govori da su bakterije našle svoj put i da je vreme da ovaj proizvod bacite. Ipak, ukoliko sve držite u najboljem redu, svoje omiljeno rumenili ili puder možete koristiti do čak dve godine!

Pročitajte i ovo: Beauty trendovi koje možete da očekujete 2023. godine

Lak za nokte – godinu dana

Lak za nokte nije podložan bakterijama, ali će nakon određenog perioda promeniti teksturu, postati pregust i zgrudvati se. Lak možete koristiti u trajanju od oko godinu dana, a život ćete mu produžiti ako ga budete držali u frižideru i uvek dobro zatvarali njegov poklopac. Držanje laka za nokte u frižideru sprečava njegovo isparavanje i gubitak intenziteta boje.

Karmin ili sjaj za usne – dve godine

Ukoliko dobro čuvate svoje karmine i sjajeve za usne, oni mogu potrajati i do dve godine! Uvek dobro zatvarajte karmine i sjajeve, a vrh karmina možete očistiti maramicom, kako se ne bi stvorile neželjene bakterije. Takođe, za sjaj važi isto pravilo kao i za maskaru – nemojte previše puta i prebrzo ubacivati i vaditi aplikator, jer ćete time povećati šanse da se u sjaju stvore bacili. Dakle, samo pažljivo i možete u ovim proizvodima uživati do čak dve godine, ako ih ne potrošite pre toga!

Kremaste senke ili rumenilo – 6 meseci

Kremasti makeup proizvodi su od onih koji najkraće traju, a trebalo bi da ih bacite nakon što navrše šest meseci po otvaranju. Ovi proizvodi u sebi sadrže veći nivo vlage, kako bi zadržali svoju kremastu teksturu, te su samim tim podložniji razvoju bakterija i buđi. Najbolje bi bilo da ih dobro čuvate, čistite njihova pakovanja i obratite pažnju na to da li su dobro zatvoreni, kako biste im produžili životni vek. Naravno, na prvu naznaku promene boje, mirisa ili teksture – vreme je da ih bacite!

Rok trajanja maskare – 3 meseca

Da, verovali ili ne, maskaru bi trebalo da promenite nakon trećeg meseca! S obzirom na to da četkicu vadite i vraćate u maskaru pri njenom korišćenju, ona može uneti bakterije u pakovanje, koje ćete kasnije zatvoriti i time pospešiti njihovo razmnožavanje. Maskara koja je izvan roka trajanja može izazvati konjuktivitis ili iritacije osetljive kože oko očiju, te nemojte rizikovati. Naravno, ukoliko i pre isteka trećeg meseca primetite promenu u teksturi, boji ili mirisu maskare, odmah je bacite.

Ajlajner – 3 do 6 meseci

Tečni ajlajner takođe bi trebalo da zamenite između trećeg i šestog meseca korišćenja, jer i njega nanosite na osetljivu kožu očiju, koja je najpodložnija lakim iritacijama. Ajlajneri u olovci mogu trajati malo duže od onih tečnih, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na to da im je poklopac uvek dobro zatvoren kada ih ne koristite.

Pročitajte i: Neverovatni trik koji će vaše usne učiniti punijim

Naslovna fotografija: instagram.com/violette_fr

Jovana Pantić

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Atlantik diviziji Ol star, Tkačuk MVP – Sportklub

Read Next

Domaći brendovi nakita koje ćete voleti!