Da li je okej da ti mama bude najbolja prijateljica? – WANNABE MAGAZINE

Veza između mame i ćerke je neporecivo posebna. Sa mamom smo uglavnom najbliže, mama zna sve naše probleme i čuvala je naše tajne kada smo bile deca – mama je, ukoliko ste imali srećno detinjstvo, osoba koja u vama izaziva sigurnost i koja je za vas uvek tu. Naravno, mame i sinovi takođe imaju posebne veze, ali ima nešto u tom prenošenju mudrosti i ljubavi sa mame na ćerku, koja će jednog dana verovatno i sama biti mama. Ali, da li sa mamom treba baš sve deliti i da li vam mama zaista može biti i najbolja prijateljica?

artem maltsev sVFcKZDzBDg unsplash scaled e1621341884127 Da li je okej da ti mama bude najbolja prijateljica?

Iskreno, nisam u potpunosti uverena da je to najispravniji način. I da, imam dobar odnos sa svojom mamom i znam da je ona osoba koja će mi se uvek naći u nevolji, i da – nas dve imamo ritualne odlaske u šoping u kojima se “svađamo” oko izbora prodavnica, i kasnije se mirimo uz kafu ili plazma šejk. Međutim, u našem odnosu veoma je jasno da je ona mama, i da sam ja ćerka. Nas dve se možemo družiti, ali ne možemo biti najbolje drugarice. Najbolja drugarica je osoba kojoj ćemo poveriti svoje nedoumice i probleme na drugačiji način, jer je ona osoba koja nas je zavolela – ali koja zapravo ničim nije vezana za nas. Drugarica nas verovatno ne voli bezuslovno kao mama, ali nas voli slobodno i može nas prihvatiti i onda kada smo se po treći put vratile bivšem dečku.

Dok, iako bi nas mama u toj situaciji naravno volela, verovatno bi pokušala da nas odvrati od naših odluka koje smatra lošim, bila bi nezadovoljna ili zabrinuta, i ne bi mogla da se otrgne osećaja brige za naš život, iako je on na kraju krajeva, samo naš. Što je sasvim razumno, jer najverovatnije bismo i mi same bile ta ista mama. Zato, potrebno je negovati svoju porodicu, i iskrenost i ljubav u njoj – jer porodica je zauvek, ali, trebalo bi negovati i prijatelje – koji su na neki način porodica koju sami biramo i koji zapravo često mogu biti objektivniji prema nama, koji su naših godina i mogu razumeti naše aktuelne “probleme” jer ih i sami proživljavaju i koji će nas čak “pokriti” u onim situacijama koje sigurno ne bismo mogli da podelimo sa roditeljima. Prijateljima je jednostavno jasno da naši životni izbori zapravo ne utiču na njih, i samim tim na njihovu ljubav prema nama.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kosa boje kajsije? Internet kaže da!

Read Next

Život na setu nije uvek sjajan – Mischa Barton otkrila detalje mobinga tokom snimanja serije “The O.C.”