Da li biste posle ovakvih incidenata i dalje izdavali stan na Balkanu? – Biznis Telegraf.rs

Postoje situacije gde oni koji zakupe neki stambeni prostor, od njega zaista naprave rusvaj. Šta raditi u tom slučaju?

Vračar, stan izdavanje

Foto: Tanjug/Predrag Mitić

Cene nekretnina su svuda u svetu otišle “u nebesa”, bilo da je reč o prodaji ili izdavanju stanova/kuća: i Telegraf Biznis je više puta pisao o tome kako je opcija stan na dan – postala vrlo isplativa.

Ipak, ne možemo zanemariti ni one loše aspekte koji prate tu vrstu “biznisa”, tj. izdavanja.

Danas u Beogradu možete uzeti najmanje 25 evra po danu, zavisno od lokacije, ako izdajete stan na dan – ali i rizici su prilični. Za razliku od dugoročnog tipa izdavanja, stalno menjate podstanare i samim tim nikad ne znate sa kim “imate posla”.

S druge strane, morate organizovati sređivanje prostora, nakon što pojedinac ili grupa napuste stan nakon nekoliko dana boravka u njemu. Ono što je prednost je što je zarada veća, uglavnom. Ako je prosečni cenovni nivo izdavanja stana u Beogradu 200-400 evra, jasno je da se izdavanje stana na dobroj lokaciji – na dan – dosta više isplati.

Primera radi, u Zagrebu se još 2020. za manji stan tražilo 400 evra, a cena je u većini slučajeva išla od 500 do 800 evra.

Doduše, ako je lokacija dobra – onda je i mesečna kirija veća. Ali, ovde sada postavljamo jedno drugo pitanje: ako vam podstanar uništi/demolira stan, možete li nadomestiti tu štetu?

Postoje situacije gde oni koji zakupe neki stambeni prostor, od njega zaista naprave rusvaj. Danas je učestala praksa da se novac stanodavcu uplaćuje onlajn, te da se putem mejl/mreže šalju fotografije kao dokaz o plaćenim računima – i onda stanovac i nema potrebu da dolazi u stan.

Takođe, nekada je dogovor da poslodavac plaća popravke u stanu, nekada da to čini podstanar (ali da mu se kasnije vrati depozit itd), tako da nisu česte situacije da vlasnik revnosno obilazi svoju nekretninu.

A onda, kada dođe trenutak da podstanar napusti stan – vlasnik, ponekad, ostane zatečen. Evo jednog konkretnog primera.

Mnogi od njih dele fotografije putem društvenih mreža, pitajući se da li je moguće da neko tako demolira stan, pri čemu se najčešće misli na đubre, buđ…

Naravno, zabluda je da se to dešava samo kod dugoročnog izdavanja. Onome ko je nemaran ili namerno želi da uništi neku nekretninu, dovoljno je nekoliko sati ili jedan dan da napravi nemerljivu štetu. Sve su to razlozi zbog koji vlasnici danas “tri puta mere, a jednom seku” kada treba da izdaju stan, posebno ako su u njega ulagali.

Šteta je, naravno, teško dokaziva na sudu – odnosno to ko je načinio, tako da stanodavac obično nema mnogo rešenja u opticaju.

Da li izdajete stan ili imate to u planu?

Kakav je vaš stav o tome?

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Šta je visoko funkcionalna depresija i kako da prepoznate njene simptome? – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Srbija bi mogla da dobije jednog velikog igrača na berzi: “Naši ljudi vole da gledaju loše američke filmove” – Biznis Telegraf.rs