• February 28, 2024

Ciljevi održivog razvoja romske zajednice u Srbiji

Inkluzija Roma

Foto: Kancelarija za inkluzija Roma

U Novom Sadu, u petak, 15. decembra u prostorijama Kancelarija za inkluziju Roma, održan je krugli sto „Ciljevi održivog razvoja”, čiji su organizatori bili Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije (SRH Srbija), GIZ Srbija, Regionalni program – Socijalna zaštita i prevencija trgovine ljudima u Srbiji uz podršku Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.

Ciljevi održivog razvoja (2016–2030) su nastavak Milenijumskih ciljeva razvoja (2000–2015), a za cilj imaju smanjenje socijalne i ekonomske nejednakosti među ljudima. Namera je da se kroz ekonomski razvoj i osnaživanje, kao i održivost svih resursa, ostvare osnovne pretpostavke za razvoj čovečanstva.

Trenutni predlog Otvorene radne grupe Generalne skupštine UN-a, sadrži 17 osnovnih ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva. U definisanju ciljeva održivog razvoja UN su nastojale da obezbede učešće što većeg broja građana širom sveta kako bi se dobila što realnija slika o životnim uslovima i problemima ljudi iz različitih zemalja i različitih društvenih i kulturnih grupa.

Ciljevi se odnose na okončanje siromaštva, gladi i pristup pijaćoj vodi, obezbeđivanje zdravog života, inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, rodnu ravnopravnost, održiv ekonomski rast, borbu protiv klimatskih promena, očuvanje prirode. Posebno će se voditi računa o održivosti ekosistema i održivim oblicima potrošnje i proizvodnje.

Romska zajednica u Srbiji, kao jedna od najranjivijih, jeste u najvećoj opasnosti od siromaštva i iz tog razloga tema ovog okruglog stola bila je posvećenja pre svega Romima i Romkinjama koje nemaju stalno zaposlenje i sa niskim obrazovanjem.

Od septembra 2023. Srbija će usklađivati svoju razvojnu politiku sa usvojenim ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

U implementaciju Ciljeva održivog razvoja i kreiranje nacionalnih indikatora biće uključene institucije Vlade, nevladine organizacije, međunarodni donatori, agencije UN, privatni sektor i lokalna vlast – moglo se čuti na kraju ovog skupa.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Команданти карабињера посетили Високе Дечане, разговарали са игуманом Савом Јањићем

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA ČETVRTAK, 28. DECEMBAR – Beograduživo.rs