Chrome ima novu funkciju koja definitivno sprečava praćenje korisnika

Da bi sprečio da se ponašanje i dalje prati, Google dodaje “fenced frame”, kojim se izoluje ugrađeni sadržaj i ne dozvoljava mu da vidi korisničke podatke

U okviru poslednjih promena, čiji cilj je da se poboljša bezbednost u okviru Chrome pregledača, Google je dodao podršku za novi HTML tag koji sprečava praćenje korisnika.

Tag funkcioniše tako što uklanja ugrađeni sadržaj (embedded content) iz stranice koja se učitava, što sprečava praćenje korisnika od neke treće strane. Naime, ugrađeni sadržaj sa drugih web lokacija ponaša se na isti način kao da je korisnik posetio drugu web lokaciju, te služi za prikupljanje podataka o korisnicima.

Tu su i kolačići, a prati se i interakcije sa ugrađenim sadržajima. Stručnjaci za online marketing bez kolačića ne mogu mnogo da urade, pa su predložili da im se pridruže i API-ji koji mogu da se koriste za ciljani marketing, piše Bleeping Computer.

Jasno je da reklame najbolje funkcionišu ukoliko se korisnicima prikazuje ono što ih interesuje, pa praćenje korisnika između ostalog služi i da se prave grupe kojima odgovaraju određeni tipovi reklama. Tehnologije za ciljani marketing uključuju i Google FLoC, Microsoft PARAKEET, te Facebook Conversion Lift, prenosi PC Press.

Da bi sprečio da se ponašanje i dalje prati, Google dodaje “fenced frame”, kojim se izoluje ugrađeni sadržaj, te mu se ne dozvoljava da vidi korisničke podatke. Ističe se da “fenced frame” sprečava praćenje korisnika, a u pitanju je novi tip ugrađenog dokumenta koji postavlja granicu između korisnika i treće strane koja želi da se dočepa podataka. Na ovaj način se sprečava da dva web sajta među sobom dele podatke o korisnicima.

Na Google Chrome stranici stoji da su “fenced frames” još uvek prototipovi, te da se na njima ne radi aktivno. Eksperti ipak tvrde da uskoro stižu na Chrome pregledač, budući da su se našli na test builds listi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Romantično izdanje Anastasije Ražnatović: Ovaj lepršavi stajling će hteti sve devojke da iskopiraju

Read Next

Jelena o Šerbedžijinim pohvalama: Šta će more onih groznih hejtera kada me ovakve svetske face hvale