Četvrtfinala nema, ali nade za olimpijske kvalifikacije žive – Sportklub

Meč sa Norveškom mogao je da donese mnogo. Uzeo je priliku da se Srbija nađe u četvrtfinalu Svetskog prventsva iako matematičke šanse za to postoje.

A to bi se dogodilo ukoliko u preostala dva kola Srbija upiše dve pobede – protiv Argentine i Holandije, a Nemačka doživi dva poraza.

Srbiji, a to je realnija priča, ostaje da se bori za treće mesto u grupi koji bi na kraju moglo da donese priliku za olimpijske kvalifikacije za Pariz. A to je selektor Toni Đerona upravo i isticao kao glavni cilj.

Plasman u kvalifikacije za OI 2024. donosi plasman od drugog do sedmog mesta, šampion sveta imaće direktan plasman na Igre. U praksi plasman u četvrtfinale biće dovoljan da se obezbede kvalifikacije, a vrlo verovatno da će se tamo naći reprezentacija koja će biti prva ispod nokaut faze na devetom mestu, moguće i deseta.

Šta to znači?

Ukoliko reprezentacija Francuske, što je veoma izvesno, izbori plasman do sedmog mesta, kao domaćin Olimpijskih igara, oslobodiće jedno mesto, tako da će osmoplasirani sastav na ovom Svetskom prvenstvu doći do kvalifikacija.

Ono što je, takođe, realno da se desi, jeste plasman Egipta među sedam najboljih. Apsolutno dominantna selekcija u Africi, gotovo izvesno će osvojiti i kontinentalnu titulu, što bi omogućilo još jednoj reprezentaciji sa SP 2023. da se nađe u kvalifikacijama (deveto mesto). U teoriji, vrlo je moguće da će se budući evropski šampion sa EHF EURO 2024. naći na pozicijama od „dva do sedam“, što bi poguralo crtu na dole – i omogućilo da i reprezentacija koja završi kao deseta na SP 2023. igra na jednom od kvalifikacionih turnira.

Konačno, to bi se moglo desiti i sa Brazilom (uz panameričku titulu), koji je još uvek u borbi za četvrtfinale, ali je realno, malo verovatno.

Realnost, pozicija devet vodi u kvalifikacije, a objektivna je šansa da se to desi i desetoplasiranoj selekciji.

Od devetog do 12. mesta nema razigravanja, odnosno, plasman će se raspodeliti između trećeplasiranih ekipa u četiri grupe glavne faze. Teorijski, sve reprezentacije sa prostora Ex-YU (osim Makedonije) bi u nekoj konačnici mogle da završe kao treće u svojim grupama. Hrvatska i Srbija u svojim, a Slovenija ili Crna Gora, s obzirom da će se naći u međusobnom okršaju. U četvrtoj grupi vlada najveća zavrzlama, pa to mogu biti i Brazilci, Mađari (posle poraza od Švedske gotovo bez šanse da kao trećeplasirana bude sa najboljom gol-razlikom), Islanđani i Portugalci.

Bolji plasman imaće reprezentacija koja ima više bodova na kraju glavne faze. Ukoliko dve selekcije imaju isti broj bodova (npr, šest) odlučivaće gol razlika na kraju glavne faze.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

MUŠKARAC UHAPŠEN ZBOG ZAPUŠTANJA I ZLOSTAVLJANJA PETORO DECE – Beograduživo.rs

Read Next

Obradović: Nismo iskoristili dobre minute – Sportklub