Čeka nas temperaturni rolerkoster, meteorolog RHMZ-a otkriva da li smo se pozdravili sa snegom

Goran Mihajlović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da će u četvrtak i petak biti toplo, znatno više od proseka, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta između 12 i 17 stepeni. 

“To je već vesnik da polako izlazimo iz najhladnijeg perioda. U petak sa severa naoblačenje, manji pad temperature. Za vikend će biti hladnije, ali to zahlađenje neće biti drastično. Minimalna temperatura u većini mesta između -2 ili -3 i +2 ili +3 stepena, a maksimalna temperatura u ovim danima bi bila između pet i devet stepeni. Nakon toga, sledeće nedelje očekujemo jedan manji porast temperature. Biće povremeno padavina, pre svega kiše u nižim predelima, a u planinskim predelima sneg. Ne očekujemo veće povećanje snežnog pokrivača”, rekao je Mihajlović.

“Ni u planinskim predelima ne očekujemo ekstremne temperature, između -5 i -8 stepeni jutarnje temperature, s tim da će maksimalne temperature biti iznad nule. Nema naznaka ekstremno hladnog talasa”, dodaje Mihajlović.

Ističe da je ove nedelje postojao vremenski rolerkoster.

“Posle toplog dana kiša, na planinama je bilo snega, vetra. U regionu je bilo i većih problema, naročito uz jadransku obalu. Jak vetar koji smo imali stvarao je i snežne nanose”, kazao je Mihajlović.

Nema naznaka, napominje, da ćemo imati neki ekstremni talas hladnoće.

“I u februaru će uz kišu biti prelaska u susnežicu i sneg, ali se ne vidi u prognostičkom materijalu neko ekstremno zahlađenje. Izašli smo iz tog najhladnijeg perioda. Imali smo ove zime snega značajnije, ako se pogledaju prethodne dve-tri zime. Jedna karakteristična zima za naše područje”, naveo je Mihajlović.

Ističe da je i broj ledenih dana i količina snega bio viši nego u prethodne dve ili tri godine, ali je to uobičajeno za naše područje.

“Nije bilo ekstremnih padavina, makar u nižim predelima. Na planinama je bilo sasvim dovoljno snega i biće ga još. Imali smo jednu tipičnu zimu. Do kraja februara bi temperatura maksimalno bila između šest i devet stepeni, povremeno uz kišu, koja bi u ranim jutarnjim satima prelazila u sneg, ali ne uz formiranje snežnog pokrivača koji bi brinuo nas i putare. Što se tiče grudvanja, može se reći da smo se pozdravili”, zaključio je Mihajlović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Admin

Read Previous

Ovo su najbolji autfiti sa ovogodišnje dodele Brit Awards – WANNABE MAGAZINE

Read Next

Sinergija Najkija i Vitona: 200 pari luksuznih patika prodato za 25 miliona dolara – Biznis Telegraf.rs