Čajevi i zdravlje

solja-caja

O tome koliko čajevi deluju blagotvorno na nas, najbolje govori da su ih još drevni narodi rado koristili kako za lečenje, tako i za preventivu. Ritual ispijanja čaja deluje opuštajuće na organizam, ali je uz to i prilično zdrava navika.

Ključ je naravno u umerenosti, te bi najbolje bilo da pijete najviše 5 šoljica u toku dana, ali i da pripazite pri odabiru kako bi oni mogli da utiču na vaše zdravstveno stanje.

Za zdravog čoveka dobar je svaki čaj u umerenim količinama. Čajevi u tom slučaju sprečavaju nastanak hroničnih bolesti, ali i pomažu obnavljanje ćelija, jer su bogati antioksidansima.

Čajevi opuštaju

Ukoliko patite od nesanice, šolja toplog čaja pre spavanja može imati sjajne efekte. Tada vam može pomoći čaj od lavande, matičnjaka, majčine dušice, nane i hmelja.

Dokazano je i da čajevi utiču na smanjenje stresa, snižavaju krvni pritisak i deluju na lepše i pozitivnije misli i raspoloženje. Kamilica se najčešće preporučuje  kod anksioznih stanja.

Čajevi jačaju imunitet

Smatra se da su upravo čajevi ti koji su zaslužni za veću proizvodnju leukocita. Leukociti imaju ulogu da detektuju i bore se protiv uzročnika bolesti u našem organizmu. 

Kada želite da jačate imunitet, pijte čaj od kamilice, nane, kineski čaj ginseng, zeleni i čaj od đumbira. Čajevima dodjate kašičicu meda i par kapi limuna, a izbegavajte šećer.

Čajevi poboljšavaju i cirkulaciju, jer sadrže antioksidanse i flavanoide koji krvnim sudovima daju elastičnost. Crni čaj bi trebalo da piju sportisti, jer daje utiče na bolji rad mišića.

Bolje pamćenje

Kofein iz čaja dokazano ima pozitivan uticaj na koru velikog mozga, te i na bolju koncentraciju, pamćenje i deluje preventivno na demenciju. Smatra se da šolja dnevno čaja može znatno umanjiti rizik od oboljevanja od Alchajmerove bolesti.

Crni čaj je bogat kofeinom, te se preporučuje da zamenite jednu šolju kafe ovim čajevim. Tanini iz čaja utiču na bolju koncentraciju, pa se oni preporučuju pre učenja ili poslovnih sastanaka.

Čaj za zdravije srce

Čajevi imaju protivupalna svojstva, ali i redukuju stres, te je dobrobit za srce i krvne sudove višestruka.

Sadrže katehine koji onemogućavaju taloženje štetnih materija u krvnim sudovima. Za zdravlje srca pijte čaj od gloga, valerijanu, komorača, matičnjaka, nane, kamilice, lavandu, ruzmarin, ružine listove…

Čaj od lista duda je proveren recept za sprečavanje nagomilavanja masti u krvi, ali i štti od arteroskleroze.

Čajevi za zdravije zube

Čajevi koji imaju antibakterijsko svojstvo, poput zelenog čaja, mogu dezinfikovati usnu duplju, sprečiti i usporiti razvoj karijesa i uticati na opšte bolje stanje zuba i desni. Čaj od lista duda jača kosti i zube.

Međutim, ispijanje čaja, s druge strane, utiče na tamnjnje zuba, pa ne treba preterivati u konzumiranju.

Čajevi za mršavljenje

Zasluge za mršavljenje treba pripisati kofeinu. On pomaže ubrzavanju metabolizma i sagoreva i do čak 100 kalorija dnevno. Zato se najčešće za mršavljenje preporučuju zeleni i crni čaj koji su bogati kofeinom. 

Čaj za dijabetičare

Čajevi poput belog čaja smanjuju šećer u krvi. Stoga, njega bi i preventivno trebalo da piju osobe sa genetskom predispozicijom za oboljevanje od dijabetesa. 

Čajevi za lepotu

Beli čaj se koristi i u izradi kozmetičkih preparata, jer je bogat vitaminom A i aminokiselinama. Smanjuje upalne procese, crvenilo na koži, smiruje kožu i koriste se nakon kozmetičkih tretmana.

Čajevi protiv karcinoma

Naučnici tvrde da visok nivo antioksidanasa može preventivno uticati na oboljevanje od raka. Često ćete čuti da se preporučuje zeleni čaj kao prevencija, 1-2 šolje dnevno. 

Zeleni čaj koriste i osobe obolele od malignih tumora, jer on usporava rast i ubija ćelije raka. 

Ne preterujte sa čajevima!

Količina čaja koju treba popiti u toku dana zavisi od vrste čaja koju pijete. Imajte na umu da oni nisu lekovi, te da se ukoliko imate neku hroničnu bolest morate posavetovati sa svojim lekarom.

Idealna mera je 3-5 šoljica čaja u toku dana. Veće količine mogu uticati negativno na zdravlje.

Neki čajevi nisu kompatabilni sa lekovima za srce i povišen pritisak, te se uvek prvo treba konsultovati sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe. Takođe, neki čajevi snižavaju krvni pritisak, pa ne bi trebalo da ih piju osobe koje imaju prirodno nizak pritisak.

Katehini iz čaja utiču na sporu apsorbciju gvožđa, odnosno čak i na blokiranje apsorbcije gvožđa iz hrane. Anemične osobe treba da vode računa o tome koji čaj biraju za sebe. Takođe, trudnice i bubrežni bolesnici treba da prvo da se posavetuju sa lekarom pre konzumacije čajeva.

Takođe, veća količina čaja može izazvati obilna krvarenja i iz manjih rana i posekotina, pa je to razlog zbog kojeg se čajevi ne savetuju pre operacija, ili se savetuje da se njihovo korišćenje svede na minimum.

Admin

Read Previous

Vremenska prognoza – 8. maj

Read Next

Veselin Jevrosimović: Trgovina uživo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *