BROJ 23 ČUVA TAJNU DESANKE MAKSIMOVIĆ I BRANKA ĆOPIĆA – Beograduživo.rs

Do sada ste bezbroj puta prošli kroz jednu od najprometnijih ulica u centru grada, kroz čuvenu Kralja Milana koja je poznata po prelepim višespratnicama, zgradama nekad najbogatijih i najuspešnijih srpskih privrednika. Među mnogim značajnim ličnostima iz naše istorije, u ovoj ulici su stanovala i dva umetnika – Desanka Maksimović i Branko Ćopić.

Njihova adresa je bila Kralja Milana 23 – pesnikinja Desanka je živela na petom spratu ove zgrade, dok je pisac Branko bio jedan sprat ispod. Osim što su delili istu adresu, ovo dvoje književnika je tokom druge polovine prošlog veka vreme provodilo na zajedničkim putovanjima po čitavoj SFRJ, obilazeći škole, biblioteke i kulturne ustanove gde su sa ostalim poznatim književnicima, predstavljali deci svoje stvaralaštvo.

Prijateljstvo ova dva umetnika je prekinuto odlaskom Branka, koji je 26. marta 1984. godine izvršio samoubistvo skokom sa Brankovog mosta. Desanka Maksimović je umrla nekoliko godina kasnije, 11. februara 1993. godine.

Nakon Brankove smrti, Desanka se setila lepih trenutaka koje su oni proveli zajedno. Tada je napisala sledeći tekst za Politiku:

ŽALIĆE GA CELI NAROD

Bio mi je Branko Copić jedan od najboljih komšija koga sam ikada imala, sadrug, sabrat, s kojim sam često zajedno putovala po školama da čitamo deci, čovek s kojim sam imala isto mišljenje o književnosti, a to je vrlo važno.

Isto smo mislili i u ulozi poezije i književnosti u životu čovekovom. Ne mogu prosto da zamislim da njega može smrt da uzme. Kada se samo setim njegovih divnih humoristickih priča. Kad god bismo, ma gde, čitali on je bio glavni. Posedovo je humor, kako bih rekla, neizmišljen koji je izvirao iz naroda i koji je mogao i najvećeg skeptika da nasmeje. Ne mogu da zamislim da će covek koji je zasmejavao ceo naš svet, sada raplakati sve one koje je tako dugo zasmejavao. Deca ce naročito žaliti Branka Ćopića, njegovu ,,Jezevu kućicu“, njegove divne ,,Oglase“. Mislim da nema njegove pesme koju naša deca ne znaju. Ceo narod će Branka žaliti i kao čoveka i kao pisca koji je nasem narodu mnogo dao.

Politika, sreda 28. mart 1984.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

60 EVRA ZA NEZAPOSLENE – KADA KREĆU PRVE ISPLATE? – Beograduživo.rs

Read Next

SUDAR TROLEJBUSA I AUTOMOBILA U CENTRU BEOGRADA – Beograduživo.rs