Britanski policajci u Kataru – “tumači kulture” za navijače – Sportklub

Pripadnici britanske policije pomagaće organizatorima Svetskog prvenstva u Kataru. Britanci će biti “tampon zona” i “tumači kulture” između navijača i lokalnih organa reda. Vest je za BBC potvrdio i visoki zvaničnik policije Mark Robertson.

„Osnovni cilj je da sprečimo nesporazume do kojih može da dođe u situacijama u kojima navijači sasvim nenamerno mogu nekoga da uvrede“, rekao je Robertson za BBC.

Do nenamernih uvreda i nesporazuma svakako najlakše dolazi zbog konzumiranja alkohola, ali oni uključuju i skidanje majica, mahanje zastavama, okupljanje većih grupa i zapravo sve ono što prati boravak većeg broja navijača na jednom mestu.

Britanska delegacija u Kataru brojaće 15 policijaca koji bi trebalo da budu „tampono zona“ između navijača i policije Katara.

„Želimo da britanski policajci koji odu tamo budu tampon zona i tumači kulture kako bi prvi obavili razgovore sa našim navijačima pre nego što neko drugi bude raspoređen. Njihov primarni cilj biće da se povežu sa navijačima i policijskim snagama da bismo rekli – ne kažemo da niste u pravu, ali to izaziva uvredu, tako da biste možda mogli da ublažite svoje ponašanje pre nego što neko drugi interveniše“, naveo je Roberts.

Roberts koji je direktor policije zadužene za fudbal širom Britanije, rekao je da policija nije tu da govori navijačima kako da se ponašaju.

„Nemamo ovlašćenja, nismo tu da sprovodimo lokalne zakone. Ono što treba da uradimo je da razgovaramo sa navijačima. Nećemo im držati lekcije o ponašanju, savet bi bio da budete dobar gost. Naši policajci su tu i ako smatramo da ima problema pokušaćemo da intervenišemo na nižem nivou i da se pobrinemo da svi ostanu bezbedni“, poručio je on.

Svetsko prvenstvo počinje 20. novembra.

Preuzeto sa: https://sportklub.rs/feed/

Admin

Read Previous

PRODUŽENO NEKOLIKO UREDBI O OGRANIČENJU CENA – Beograduživo.rs

Read Next

Švjontek lako sa Kasatkinom za 1. pobedu na završnom turniru – Sportklub