Brend Balenciaga vratio se visokoj modi u velikom stilu, nakon više od pola veka pauze – WANNABE MAGAZINE

Modna kuća Balenciaga, prvi put nakon duge 53 godine, predstavila nam je novu haute couture modnu kolekciju. Ukoliko pratite modu, ime Balenciaga vam je sigurno i više nego poznato; ne samo zato što je ova kuća u poslednjih nekoliko godina pod kreativnim vođstvom modnog dizajnera Demne Gvasalie postala izuzetno popularna među poznatim ličnostima i ljubiteljima street stylea, već i zbog duge tradicije ovog brenda, osnovanog još 1917. godine. Iza modnog brenda Balenciaga stoji španski modni kreator Cristóbal Balenciaga, koji je 1968. godine prikazao poslednju kolekciju visoke mode svog brenda. Ipak, nakon pola veka pauze, nedavno smo u okviru Nedelje visoke mode u Parizu videli prvu, novu haute couture Balenciaga kolekciju, koja je učinila da modni svet ostane bez daha. 

Demna Gvasalia, modni kreator, suosnivač brenda Vatements i kreativni direktor modne kuće Balenciaga od 2015. godine, prikazao je najnoviju kolekciju brenda u potpunoj tišini, u nekadašnjem stilu Cristóbala Balenciage, želeći da se publika fokusira na forme, krojeve i materijale odevnih komada koje su modeli prošetali pistom. Ovo je možda bio jedan od najvažnijih trenutaka u Demninoj karijeri, koji je pokazao kako njegovo dizajnersko umeće, tako i njegovu moć da na pravi način ispoštuje dugu tradiciju i prepoznatljiv duh jednog od najvećih modnih brendova današnjice. Ova kolekcija istovremeno je bila i Demnina i Cristóbalova, a prikazala je revolucionarnu viziju mode budućnosti, sa korenima u tradicionalnoj prošlosti.

Sam Demna izjavio je kako je minut tišine koji je nastupio na modnoj reviji sa jedne strane bio minut tišine za poštovanje nasleđa Cristóbala Balenciage, ali i momenat tišine radi nje same. Godina globalne pandemije primorala je Demnu na nekoliko minuta tišine u kojima je preispitao svoje ciljeve, želje i ono što ga zapravo privlači u svetu mode, i razumeo je da ga zapravo više zanima sama odeća, nego moda konkretno. On je mislio o odeći-odeći, pre nego o modnoj industriji. Ovaj proces razmišljanja preslikao je i u svojoj kolekciji visoke mode, koja jasno pokazuje veću posvećenost samim odevnim komadima, od posvećenosti celokupnom stilskom jedinstvu kolekcije, od čak 63 stajlinga. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Danski navijači: Englezi vređali, pljuvali, vukli za kosu – Sportklub

Read Next

Oprostite sebi što ste bili onakvi kakvi ste bili – dok ste tražili sebe