BESPLATNA UŽINA U SVIM ŠKOLAMA – DA ILI NE? – Beograduživo.rs

BESPLATNA UŽINA U ŠKOLAMA – U školama u našoj zemlji nije organizovana ishrana za đake, s obzirom da škole nemaju svoje kuhinje, te nema ni besplatnih obroka, ni za one iz socijalno ugroženih porodica. Postoji mogućnost keteringa koji roditelji plaćaju, ali to je samo za one učenike koji ostaju u boravku, odnosno za učenike nižih razreda osnovne škole.

Postoje i škole koje imaju kuhinju i organizuju užinu za svoje đake, a roditelji mogu da vide nedeljni meni unapred i šta će njihovo dete ručati odnosno užinati u toku sledeće nedelje, Međutim, u pitanju je manji broj škola, a cene se kreću od 100 do 300-350 dinara po danu.

Ministarstvo prosvete je pre nekoliko godina najavilo da će početi rad na vraćanju kuhinja u škole, međutim, ništa se konkretno u međuvremenu nije preduzelo po ovom pitanju. Situacija je takva da se đaci danas uglavnom hrane u pekarama ili nose obroke od kuće. Nošenje užine u školu karakteristično je samo za mlađe uzraste, oni stariji hranu kupuju u pekarama ili kioscima brze hrane, supermarketima.

Kada je reč o Evropskoj uniji, određene zemlje opredeilie su se za program u kojem su obezbeđeni besplatni obroci učenike svih ili samo nekih nivoa uzrasta, dok je veči broj zemalja primenio program na osnovu kojeg besplatne obroke dobijaju deca u ugroženim situacijama odnosno čiji roditelji imaju niska primanja.

Šta mislite, da li bi neki od ovih modela trebalo primeniti i u našoj zemlji? Pišite nam u komentarima vaš stav na ovu temu.

Najnovije na Beograduzivo.rs: 

Izvor: 021.rs, Euronews

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Preuzeto sa: https://www.beograduzivo.rs/feed/

Admin

Read Previous

“Ukopala sam se kad sam srela Novaka”: Edita spremala govor za Đokovića, ali se na kraju razočarala

Read Next

ISKLJUČENJA STRUJE ZA PONEDELJAK, 18. SEPTEMBAR – Beograduživo.rs