Bella Hadid i Coperni na Paris Fashion Week

Da li smo bili spremni za ovo što se desilo? Nismo. Ipak, ako smo jednu stvar naučili od svih događaja u okviru Nedelja mode, to je da iznenađenjima nikad nema kraja. To se desilo i ovog puta, kada je pre nekoliko dana Bella Hadid na Coperni reviji izašla na scenu noseći samo donji veš, dok je svoje grudi pokrila rukom. Potom su za njom izašla i dva muškarca koji su počeli da prskaju njeno telo belom tečnošću koja je izgledala kao farba.

Pre nego što pređemo na suštinu, vredno je pomenuti da su mnogi ovaj trenutak povezali sa istorijskom revijom u svetu mode, a to je ona koju je radio Alexander McQueen za proleće 1999. godine, kada su dva robota krenula da prskaju belu haljinu koju je nosila Shalom Harlow. Iz tog razloga je povučena paralela između ova dva događaja, mada je ovo bilo drugačije. Za haljinu koju je nosila sestra Hadid bilo je potrebno oko 15 minuta, a kada su završili sa prskanjem farbe, pojavila se još jedna osoba, ovog puta žena, koja je isekla prorez i nadole povukla rukave, kako bi napravila naramenice.

Priča iza haljine

Priča iza haljine koja se nanosi sprejom počela je sa silly string konzervom i čovekom po imenu dr Manel Torres. On je u jednom od svojih TED govora 2013. godine rekao kako je mislio da može da stvori maglu, i kako je to bio trenutak eureke. Torres je studirao modni dizajn, te je imao ideju da prska ovaj proizvod na majicu, kako bi dobila efekat paukove mreže, ali nije imao znanja da to uradi. Tako je otišao u London, na Imperijal koledž, koji je poznat po svojim inovacijama, gde im se dopala njegova ideja, i gde je dobio sve odgovarajuće resurse – laboratoriju i razne materijale za igru. Nakon dve godine, i mnogo pokušaja i grešaka, počeo je da dobija rezultate koje je prvobitno zamislio.

Godine 2003. Torres je stvorio Fabrican – tečno vlakno, povezano polimerima, biopolimerima i zelenim rastvaračima, koji isparavaju kada sprej dospe na površinu, koja je u ovom slučaju Hadidino telo. Prema Torresu, tkanina ima osećaj antilopa i njome se može manipulisati kao i svakom drugom. To onda objašnjava čin sečenja rukava na ovoj reviji. Ta tekstura se može promeniti u zavisnosti od vlakana koja se koriste, i načina na koji se “boja” nanosi.

Dizajneri brenda Coperni – Sébastien Meyer i Arnaud Vaillan, koji su poznati po svojim inovativnom dizajnu (poput staklene torbe), kreirali su svoj dizajn koristeći ovaj novi “materijal”. Dizajn koji nosi Bella Hadid realizovan je korišćenjem upravo Fabrican supstance i 3D tehnologije. Planira se da se u modi ova tehnologija koristi za izradu čitavih haljina, poput ove na Hadid, ili čak za popravku starih komada oštećene odeće. Njihov plan je da ovu tehnologiju prenesu i u medicinsku industriju, tako što će moći da prave gipsove ili sterilne zavoje sprejom u konzervi.

Završna obrada Hadidine haljine rezultirala je belim ultratesnim dizajnom koji je bio potpuno nosiv. Kada je bila “ofarbana”, haljina koju je nosila, kako je i sama Bella rekla, imala je osećaj kože, a zatim se konačno okrenula pisti kako bi gostima događaja pokazala haljinu u akciji. Zvuči kao da nije moguće, ali kada vidite, ostaćete potpuno očarani.

Pročitajte i: Balmain x Cher – kombinacija koju nismo očekivali

Iako je gostima nagovešteno da u toku revije uoči Nedelje mode mogu da očekuju nešto veliko od Copernija, sumnjamo da je iko mogao da predvidi ovo veliko finale, koje je izazvalo fascinaciju, kako u prostoriji, tako širom interneta.

Naslovna fotografija: instagram.com/bellahadid

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Rani znaci da vaša veza ima dugoročni potencijal

Read Next

Zvezdin tim za Ferencvaroš: Nema mesta za razmišljanje, Milojević mora da napadne Mađare u Beogradu!