Balenciaga spring/summer 2023 – blato je sada u modi

Nedelja mode u Parizu se polako približava kraju, a čini se kao da je ove godine bilo više nego ikad viđenih – spektakularnih, ali i veoma čudnih revija i prikaza na Nedeljama mode (Moschino? Tebe gledamo…). Elem, ako niste ispratili jednu od poslednjih održanih revija, u pitanju je Balenciaga, koja se odlučila za krajnje neočekivanu art direkciju – blato. Da, dobro ste pročitali.

Evo o čemu se radi:

Ovogodišnja revija je održana u Vilpentu, naselju pored Pariza. Reviju su, naravno, posetile i brojne poznate ličnosti, poput Kylie Jenner, Naomi Campbell i Alexa Demie, dok je reviju otvorio niko drugi no Kanye West.

Poruka dizajnera

Pre revije, kreativni direktor Demna Gvasalis je na svom Instagram nalogu objavio najavu za reviju, na kojoj opisuje kako nikada nije voleo etiketiranje, uprkos tome što se u modnom svetu ljudi tome često okreću, kao i smeštanju u određene kalupe. Set, kao i čitavu ideju, dizajner je objasnio kao metaforu za “kopanje za istinom”, i “osećaj prizemnosti”.

Pročitajte i ovo: Balmain x Cher – kombinacija koju nismo očekivali

Neobičan poziv na reviju

Kako bi stvar bila još neobičnija, Balenciaga je počasnim gostima, umesto klasične pozivnice, poslala upakovane novčanike, koji su u sebi imali tuđu dokumentaciju. Pored toga, u novčaniku se mogao naći ostatak kusura, različite kreditne kartice, članske kartice, računi, kao i fotografije. Jedna od fotografija bila je žene po imenu Natalia Antunes, koja je navodno dugogodišnja Balenciagina zaposlena, a pored novčanika je bila ostavljena i poruka: Izgubljen novčanik. Ako ga pronađete, molimo Vas da ga vratite u 11:30 CET, 2. oktobra. HVALA VAM.

Balenciaga ponovo uzvraća udarac

Kreativni direktor Balenciage generalno je poznat po svom kolaborativnom pristupu, jer je za pojedine od svojih prošlih revija umesto pozivnica slao lažne hrpe novca, kada su preuzeli Wall Street, kao i smrskane iPhone telefone, kada je istraživao pitanje društvene potrošnje.

Prema tome, i od ove revije smo mogli očekivati određenu pouku. Izgleda da smo i to dobili, jer je Demna, kao i uvek, imao još koji skriveni trik u rukavu. Još jedan od načina na koji je Demna razbio “norme” Nedelje mode je održavanje revije van centra glavnog grada, kako bi se do mesta događaja došlo malo teže nego inače. Možda je razlog za to bio i njegov cilj da izdvoji reviju kao događaj od svih ostalih, jer su Balenciaga revije često one koje su najviše zapamćene sa Nedelja mode.

Zašto baš blato?

Dok su prve redove krasile ličnosti poput Kylie, Khloe, North West, pa čak i Anne Wintour, i mnogih drugih, zidove i podove su “krasile” velike količine blata i bare sa prljavom vodom, tako da je i čitava prostorija imala, blago rečeno, poseban – močvarni – miris.

Vratimo se na trenutak na opis revije koje je Demna objavio. U njemu, on jasno govori da čitava revija aludira na samoizražavanje, ističući kako je odlično biti drugačiji. Upravo zbog toga što moda voli etiketiranje, on želi da kaže da je sve isto – luksuz, street style, couture, dobro, loše – koga briga.

Kako bi sve kompletirao, Demna je objasnio da više ne želi da objašnjava svoje kolekcije i da verbalizuje svoj dizajn, već da želi da iskaže stanje svesti. Zbog toga je i čitava ideja ove revije bila ta metafora “kopanje za istinom”.

Pročitajte i ovo: Street style diaries: Evo šta se nosilo u Milanu i Parizu u Nedeljama mode

Otvaranje revije sa Kanye Westom

Poznato je da su Demna i Ye dobri prijatelji već izvesno vreme, a pored toga i saradnici, tako da je bilo pitanje vremena kada će se desiti njihova saradnja. Kanye je reviju otvorio “provlačeći se” kroz blato u ogromnom utilitarnom kaputu, kožnim pantalonama, dukserici sa kapuljačom i kačketu. Ovo je označilo prvo pojavljivanje muzičke zvezde na modnoj pisti – u ulozi modela.

Šta su modeli nosili?

Modeli su u oversized vetrovkama i Woolf kaputima nosili harnesse sa decom na grudima, a pošto stopa nataliteta širom sveta opada, jer su milenijalci i gen-Z previše zauzeti trošeći novac. U nove “it” komade veoma se lako može uključiti i torba koja umesto ručke ima rukav, u koji se može ubaciti čitava ruka. Revijom su zavladali i novi modeli malih “ružnih” cipela i patika, po kojima je Balenciaga i prepoznatljiva. Kao kontrast svojoj okolini, pojedini modeli su nosili veoma jarke, neon komade, i bili preplavljeni Swarovski kristalima.

Haljine su se kretale od sportskih modela do blistavih lamé kreacija, koje su se naborane vukle po “pisti” u blatu. nastupima. Revija je završena prikazom Le Cagole haljine, koja nosi zajedničko ime sa istoimenim torbama i čizmama. Ova haljina bila je “od glave do pete” ukrašena delovima drški, kožom i drugim visećim dekoracijama na telu manekenke.

Naslovna fotografija: instagram.com/americano_with_milk

Nenad Grubanoski

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Rodžers: Ovo je pobeda koja menja sezonu – Sportklub

Read Next

Promena načina razmišljanja koja menja način rešavanja konflikta