• February 27, 2024

Bajden pozvao Zelenskog na sastanak u Beloj kući 12. decembra

Volodimir Zelenski, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak 12. decembra u Beloj kući kako bi razgovarali o ratu protiv Rusije i američkoj podršci ukrajinskim odbrambenim naporima, saopštila je Bela kuća.

Kako je najavljeno, dvojica lidera razgovaraće o “hitnim potrebama“ Ukrajine, u vreme kada Bela kuća pokušava da postigne dogovor sa Kongresom SAD kojim bi se obezbedila vojna pomoć Ukrajini i Izraelu.

Bajden je Zelenskog pozvao na sastanak i kako bi razgovarali o ratu protiv Rusije i “važnosti od vitanoj značaja” stalne američke podrške ukrajinskim odbrambenim naporima, dodaje se u saopštenju, a prenosi Rojters.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer navela je u saošptenju da je cilj sastanka da se istakne “nepokolebljiva posvećenost SAD u podršci narodu Ukrajine, dok se brani od ruske brutalne invazije”, dodaje Si-En-En. Iz kabineta Zelenskog naveli su na Telegramu da će on doći u ponedeljak u Vašington i da će se sastati sa Bajdenom tokom radne posete ”koja će uključivati niz sastanaka i razgovora”.

Republikanci u američkom Senatu blokirali su nedavno glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD.

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoć Izraelu i Gazi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Пуцњава у Шведској – рањено најмање троје тинејџера, ухапшене три особе

Read Next

Hiljade demonstranata u Berlinu i Briselu marširalo protiv antisemitizma