• February 28, 2024

Austrija dozvolila Rumuniji i Bugarskoj da uđu u šengensku zonu vazdušnim putem

Airbus 340 Avioni

Foto: Shutterstock

Austrija je postigla sporazum sa Bugarskom i Rumunijom oko ulaska u šengensku zonu vazdušnim putem, a obe zemlje su ispunile austrijske zahteve, saopštilo je danas austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokument je poslat predsedavajućoj zemlji EU, Španiji, u petak uveče, a sada je na predsedništvu i Evropskoj komisiji da sprovedu u delo bugarsku i rumunsku aplikaciju za ulazak u šengensku zonu, preneo je bečki Kurir.

Nakon razgovora o ulasku u Šengen vazdušnim putem polovinom decembra, koji su obavili ministri unutrašnjih poslova tri zemlje, pregovori su finalizovani. Austrija je zahtevala povećanja misija Fronteksa u Bugarskoj i Rumuniju, izdvajanje finansijskih sredstava od Evropske komisije za stabilnu zaštitu spoljnih granica EU u dve zemlje, kao i strožu kontrolu na kopnenim granicama u Bugarskoj i Rumuniji za tražioce azila, posebno iz Avganistana i Sirije, koji se trenutno nalaze u Austriji.

Bečki Kurir objašnjava da vazdušni Šengen znači da putnici iz Rumunije i Bugarske neće više morati na aerodromima da prolaze kroz terminale za treće zemlje. Ova odluka će stupiti na snagu u martu 2024. godine, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

(Telegraf.rs)

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Амбасадор Хил пожелео срећну Нову годину грађанима Србије

Read Next

UHAPŠEN MLADIĆ U USTANIČKOJ – UHVAĆEN KAKO NAKON KRAĐE BEŽI KROZ TERASU – Beograduživo.rs