Connect with us

Lifestyle

8 vajarki koje svaki ljubitelj umetnosti treba da zna

Published

on

Kroz istoriju, vajarke su često morale znatno teže da se izbore za javno priznanje u odnosu na muške kolege. Vekovima ,umetnicama nije pružana velika podrška, uz objašnjenje da žene ne mogu da se takmiče sa muškom kreativnošću.

Posebno je vajarstvo smatrano muškom formom umetnosti jer je zahtevalo fizički rad. Međutim, nepoštovanje njihovih dostignuća nije sprečilo vajarke da stvaraju izvanredna i inovativna dela. Ove autorke su se izborile za svoje mesto u istoriji umetnosti uprkos brojnim preprekama, promenivši način na koji se posmatra ženski doprinos vajarstvu i pruživši inspiraciju budućim generacijama.

Slavne vajarke koje treba da znate 

Camille Claudel (1864-1943)

Camille Claudel, rođena u imućnoj porodici farmera, pokazala je interesovanje za vajarstvo od rane mladosti. Iako je njena majka, konzervativna hrišćanka, protivila Camillinoj želji za studijama, njen otac je preselio porodicu u Pariz kako bi njihova ćerka postala jedna od prvih žena sa profesionalnim umetničkim obrazovanjem u Francuskoj. Camille je crpela inspiraciju iz mitova, legendi, popularnih romana i filozofskih publikacija, sarađujući sa Rodinom. Njen jedinstveni umetnički talenat brzo je privukao pažnju poštovaoca umetnosti i kolekcionara, ali je pala u zaborav, jer ju je porodica ubrzo smestila u sanatorijum iz kog nikad nije izašla.

Edmonia Lewis (1844-1907)

Edmonia Lewis bila je prva umetnica afroameričkog i domorodačkog porekla koja je stekla međunarodnu slavu uprkos barijerama rase i klase. Nakon što je rano izgubila oba roditelja, o njoj su se brinule tetke. Morala je da radi od rane mladosti, zarađujući prodajom ručno izrađene odeće. Nakon što je njen brat zaradio dovoljno novca tokom Zlatne groznice, platio je Edmonijino obrazovanje na Oberlin koledžu u Ohiou, poznatom po liberalnim i abolicionističkim pogledima.

Niki de Saint Phalle (1930-2002)

Niki de Saint Phalle započela je umetničku karijeru 1950-ih kada je svet nakon rata bio posebno neprijateljski nastrojen prema ženama koje su odbacivale tradicionalne uloge. Rođena u Francuskoj u porodici francusko-američkih bankara, njeno odrastanje prožeto privilegijom joj nije donosio mnogo radosti. Niki de Saint Phalle je poznata po živopisnim skulpturama i monumentalnim instalacijama. Jedno od njenih najpoznatijih dela su Nanas, veseli, šareni, ženski likovi koji slave slobodu, snagu i nezavisnost žena. De Saint Phalle je takođe stvorila Tarot Garden, skulpturalni park u Italiji, inspirisan tarot kartama. Njena umetnost, koja obuhvata i slikarstvo i film, odlikuje se smelom upotrebom boja i temama koje se bave feminizmom, ljubavlju i socijalnim pitanjima. Njena dela izazivaju, zabavljaju i inspirišu, postavljajući pitanja o ulozi žene u društvu.

Augusta Savage (1892-1962)

Augusta Savage, velika američka skulptorka iz doba Harlemske renesanse, počela je da eksperimentiše sa glinom u ranim tinejdžerskim godinama, uprkos gnevu svog oca, metodističkog ministra koji je smatrao umetnost grešnom. Upornošću je prevazišla godine zlostavljanja i zloupotrebe, kasnije se preselila u Njujork i dobila stipendiju na Cooper Union koledžu. Njene skulpture, koje su često portretisale afroameričku zajednicu, bile su hvaljene zbog originalnosti i emotivne dubine. Savage nije samo stvarala umetnost; osnovala je i Harlem Community Art Center, obučavajući nove generacije crnih umetnika. Iako su sačuvani radovi u ograničenom broju, njen doprinos umetnosti i zajednici ostaje neizbrisiv.

Wangechi Mutu (1972-)

Wangechi Mutu je savremena kenijska vajarka koja istražuje kulturni identitet i ženstvenost kroz prizmu afričke kulture i istorije. Često nazivana afrofuturistkinjom, Mutu stvara impresivne skulpture koje spajaju naučnu fantastiku s afričkom tradicijom. Njena dela obuhvataju slikarstvo, skulpturu i film, istražujući preseke između pola, rase i kolonijalne istorije kroz prizmu afričke kulture i mitologije. Njene figure često su hibridi ljudskih bića, životinja i mašina, što postavlja pitanja o identitetu, lepoti i transformaciji. Mutu se bavi i kritikom ekološke devastacije i feminizma, težeci da stvori nove narative koji afirmišu složenost afričkog identiteta i moć ženskog stvaralaštva u savremenoj umetnosti.

Louise Bourgeois (1911-2010)

Louise Bourgeois bila je francusko-američka umetnica čija su dela istraživala teme porodičnih odnosa, seksualnosti i ljudske ranjivosti. Većina Bourgeoisovih dela ukorenjena je u njenim detinjstvu, dokumentujući umirujuće, ali kratkotrajno prisustvo njene majke stvarajući paukove. Najpoznatija po serijalu skulptura paukova, nazvanih Maman, Bourgeois je koristila ovaj motiv da izrazi ideje o majčinstvu, zaštiti i složenosti ljudskih odnosa. Njeno umetničko izražavanje obuhvata širok raspon medija, uključujući skulpturu, instalaciju, slikarstvo i gravuru. Bourgeoisina dela odražavaju duboku introspekciju i emocionalnu iskrenost, čineći je jednom od najuticajnijih figura u savremenoj umetnosti.

Kara Walker (1969-)

Kara Walker je jedan od vodećih afroameričkih glasova u svetu umetnosti, poznata po nepopustljivom tretmanu tema koje se tiču ropstva, sistemskog rasizma, nasilja, rodne ravnopravnosti i seksualnosti. Ona često koristi crno-bele siluete koje podsećaju na predcivilizacijsko doba, ali sa modernim i provokativnim temama. Walkerova je najpoznatija po radovima koji ističu brutalnu stvarnost američkog ropstva i rasizma, pri čemu se oslanja na vizuelnu grandioznost kako bi izazvala emotivnu reakciju kod posmatrača. Njeno najambicioznije delo, A Subtlety, monumentalna je skulptura koja istražuje veze između rase, pola i istorije proizvodnje šećera. Walkerova nastavlja da bude važan glas u savremenoj umetnosti, izazivajući kontroverze i dijalog kroz svoje snažne vizuelne narative.

Judy Chicago (1939-)

Judy Chicago je pionirka feminističke umetnosti i edukacije, najpoznatija po revolucionarnom delu “The Dinner Party” koje predstavlja kombinaciju performansa, umetničke instalacije i vizuelne umetnosti – kako bi proslavila ženske figure iz istorije. Njeno delovanje obuhvata širok spektar medija, uključujući slikarstvo, skulpturu i keramiku, često istražujući teme kao što su rod, moć i nepravda kroz istorijsku i savremenu prizmu. Chicago je na početku karijere radila sa minimalistčkom skulpturom i svojim radom doprinela redefinisanju uloge žene u umetnosti i društvu, postavljajući temelje za buduće generacije umetnika koji se bave pitanjima identiteta i jednakosti.

Pročitajte i ovo: “Tekst i grad” otkriva najbolje sadržaje iz pop kulture: IG profil domaće autorke će vas oduševiti

Naslovna fotografija: instagram.com/peregrinatio.fr

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Menstruacija je i dalje tabu: Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Published

on

By

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica ženskog pola, zaključak je velikog međunarodnog istraživanja o menstruaciji koje je predstavila kompanija dm drogerie markt. Ovo opsežno istraživanje drogerijski lanac sproveo je povodom borbe protiv menstrualnog siromaštva u svim zemljama koncerna, ali i sveobuhvatne kampanje Žensko zdravlje čiji je glavni fokus ove godine upravo menstrualno zdravlje žena.

Rezultati su dobijeni na osnovu 6.000 ispitanih devojaka i žena na temu menstruacije, uzrasta između 16 i 50 godina u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Italiji, Hrvatskoj, Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

U Srbiji, pokazuju ovi rezultati, čak 52% njih smatra da menstruacija predstavlja neprijatnu temu za razgovor. Šezdeset posto ispitanih žena u ostalim državama gleda na menstruaciju kao na „tešku“ temu. Pre svega, zato što se o njoj još uvek ne priča dovoljno i zato što je tabu nastao od prirodnog procesa, koji devojčice u mladosti čini nesigurnim i ima značajan uticaj na njihov doživljaj sopstvenog tela. Svaka treća anketirana žena nije bila uopšte ili dovoljno informisana o prvoj menstruaciji i to uprkos činjenici da svaka provede u proseku 2.000 dana sa menstrualnim krvarenjem tokom života.  

vizual za saopstenje korpologo 2000x1414px Menstruacija je i dalje tabu: Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

„S obzirom na to da većinu naših kupaca čine žene, naša dužnost je da ukažemo na izazove sa kojima se mnoge od njih svakodnevno suočavaju i podignemo svest o istim. Teme poput menstrualnog ciklusa i siromaštva imaju značajan uticaj na zdravlje, samopouzdanje i život žena, zato nam je drago što zahvaljujući ovom istraživanju možemo preciznije da mapiramo na koje sve načine možemo da budemo tu za njih i dodatno ih osnažimo. Nakon dugoročnog umanjenja cena Jessa uložaka kao i projekata posvećenih unapređenju ženskog zdravlja koje ćemo podržati kroz konkurs „{ZAJEDNO} jedni za druge!“, sledi i niz donacija koje ćemo usmeriti ka najugroženijim kategorijama žena i devojčica. Takođe, radujemo se i drugoj sezoni letnjeg dm Podcasta, koja će se baviti tematikom ženskog zdravlja na edukativan i zanimljiv način“, rekla je Svetlana Jovanović Mitić, resorna menadžerka marketinga i komunikacija, dm Srbija i Severna Makedonija.    

Tegobe i ograničenja

Ukupno 74 posto žena navodi bolove u stomaku, grčeve, glavobolju i sl. kao najčešće fizičke tegobe tokom menstruacije. Kod gotovo istog broja žena, osećaju nelagodnosti doprinosi i strah od gubitka krvi u javnosti (69%). Za žene između 30 i 39 godina, ovo predstavlja još veći problem od fizičkog bola. Emocionalne tegobe se češće javljaju kod žena mlađih od 40 godina, a kako bi to sprečile, ispitanice se prvenstveno oslanjaju na lekove, kao i na odmor i opuštanje. Iako stručnjaci često preporučuju sportske aktivnosti, svaka treća žena ih izbegava tokom menstrualnog perioda. Takođe, 27 posto ispitanih žena izbegava i društvene kontakte, a to se posebno odnosi na mlađe generacije.

Odabir menstrualnih proizvoda i finansijski izazovi

Više od polovine žena se izjasnilo da cena igra važnu ulogu prilikom odlučivanja o kupovini – pre svega žene mlađe od 40 godina ističu ovaj aspekt. Proizvodi za menstruaciju se uglavnom biraju na osnovu aspekta „ne sadrži“ (62%), što implicira da je ispitanicama važno da se koriste proizvodi bez hemikalija ili sintetičkih aditiva kao što je parfem. Održivost igra sporednu ulogu (24%) – za mlade žene ovo pitanje je važnije nego za starije.

Kampanja „Zajedno protiv menstrualnog siromaštva“ 

Nesporno je da besplatni menstrualni proizvodi na radnim mestima kao i u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama mogu doprineti da se menstruacija učini „opipljivijom“ i samim tim prihvatljivijom temom. Međutim, 68 procenata ispitanica u Srbiji kaže da nikada do sada nisu primetile besplatne menstrualne proizvode u javnim prostorima. 

Sa ciljem da podigne svest o ovoj tematici i doprinese smanjenju menstrualnog siromaštva u našoj zemlji, dm drogerie markt je početkom 2024. dugoročno dodatno umanjio cene uložaka i tampona Jessa u okviru koncepta UVEK POVOLJNO. 

Takođe, drogerijski lanac je u okviru sveobuhvatne kampanje Žensko zdravlje najavio i novu sezonu dm Podcasta tokom letnjih meseci, koji će na edukativan i način, uz relevantne sagovornike i eksperte, predstaviti značajne teme i pitanja koja se odnose na poboljšanje fizičkog, mentalnog i menstrualnog zdravlja žena.

Ova inicijativa deo je šireg društvenog angažovanja kompanije u celom regionu, pa će svaka zemlja u kojoj dm posluje sprovoditi razne akcije u smeru očuvanja zdravlja žena i smanjenja menstrualnog siromaštva. Uz brojne i kontinuirane aktivnosti posvećene ženskom zdravlju, dm Srbija je drugu godinu zaredom pokrenuo i konkurs u okviru kog će podržati projekte posvećene unapređenju ove oblasti pod nazivom „{ZAJEDNO} jedni za druge!“. 

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Čipka je postala seksi – a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Published

on

By

Da li ste primetili: čipkasti odevni komadi se ponovo uveliko nose, a izgledaju seksepilnije nego ikad pre! Čipka se iznenada vratila u modu, a kako je u pitanju klasičan i romantičan materijal, nije ni čudo da se ponovo pojavljuju inovativni načini da je nosite.

Trend čipke u 2024. ima mnogo sličnosti sa no pants trendom od prošle godine – čipkasta prozirna midi-suknja je preplavila Instagram, a pre toga smo je spazili na revijama za proleće/leto 2024, modnih kuća Erdem i Carolina Herrera. Postoji toliko drugih načina da se nosi ova fantastična tkanina ukoliko vam vidljivost donjeg veša nije prihvatljiva.

Izgleda da je čipkasta haljina preko farmerki popularna opcija među street style zvezdama, obično dopunjena sportskim patikama. Čipka je takođe idealna tkanina za slojevite autfite, kako biste stvorili eklektičan look sa više tekstura.

Čipka oličava ženstvenu estetiku i istoriju veštog ženskog rada koji je dugo bio potcenjen. Lepota tkanine oličava se u njenim brojnim protivrečnostima. Uprkos tome što je delikatna i romantična, čipka može biti statement materijal. Može biti koketna i dopadljiva u vidu haljina, ali i seksi u vidu donjeg veša.

Čipka se oduvek povezivala sa sofisticiranošću i romantikom, ali sada se vraća u svakodnevno odevanje, jer ova vanvremenska tkanina više nije ograničena na donje rublje i svečane prilike.

Ukoliko ove sezone želite da je nosite, mi smo high street ponudi pronašli 10 različitih odevnih komada – i verujemo da ćete na ovoj listi pronaći makar jedan koji vam se dopada.

Čipkasti odevni komadi: 10 predloga sa domaćeg tržišta

Mango čipkasta prozirna košulja

Počinjemo sa odevnim komadom koji je istovremeno boho i seksi. Mango prozirnu košulju možete nositi i na sve festivale tokom leta.

c1 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Bershka čipkasti bodi sa otvorenim leđima

Crna čipka je neosporno seksi i rezervisana je za najluđe noći, tako da ćete ovaj Bershka bodi nositi na mnoge žurke predstojećih meseci.

c2 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Diesel denim top sa čipkom (Fashion&Friends)

Denim top modne kuće Diesel ima porub u vidu čipke, koji spaja dva kontrasta – robustni džins i delikatnu čipkastu tkaninu.

c3 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

H&M čipkasta slip haljina

Za coquette izgled ovog leta, izaberite H&M haljinu u bledoroze nijansi, jednostavnog kroja. Sjajno će izgledati uz letnje čizme.

c4 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Liu Jo teksas košulja sa čipkastim rukavima (Fashion&Friends)

Liu Jo košulja spaja cowboy estetiku sa romantičnom čipkom na rukavima, tako da će vam sigurno biti zabavno da stilizujete ovaj neobičan komad.

c5 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Lindex čipkasta haljina 

Haljina za letnje vrućine, za putovanja koja vas čekaju, ali i za lagano vikend popodne koje provodite u gradu. Boho moda se vratila, a ovaj model je oličava.

 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Zara čipkasta asimetrična prozirna suknja

Seksi Zara prozirna suknja će vam dobro doći na letovanju, ili gde god se budete zaputili na kupanje – a čipkasta tkanina joj donosi trendi look.

c7 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Twinset haljina sa porubom od čipke (MiaMaya)

Na našoj listi našao se i jedan poslovni odevni komad: midi-haljina crne boje sa porubima od čipke, izuzetno praktična i otmenog dizajna.

c9 ezgif.com webp to jpg converter Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Zara čipkasta košulja kraktih rukava i čipkaste pantalone

Co-ord setovi su uvek atraktivni i praktični, jer vam brzo daju kompletiran autfit. Ovaj set iz Zare možete nositi na moru, ali i u gradu, kad vam prilika dozvoli.

c8 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Stradivarius čipkasti top sa trakama

“Kopenhagen” bluze su prolećni trend, a u Stradivariusu smo našli i top sa prednjim trakama, koji je romantičan i seksepilan letnji izbor.

c10 Čipka je postala seksi a mi smo izabrali 10 najlepših komada sa domaćeg tržišta

Pročitajte i ovo: Zagolicajte maštu: Senzualni odevni komadi prozirnih tekstura iz domaće ponude

Naslovna fotografija: instagram.com/audreyafs

Božica Luković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Trijumf snažnih ženskih likova: Ovo su dobitnici nagrada na Kanskom filmskom festivalu 2024.

Published

on

By

Kanski festival 2024. doneo je brojna iznenađenja i uspehe, posebno za filmove koji se fokusiraju na ženske likove i priče. Najveće priznanje festivala, Zlatna palma za najbolji film, pripala je Seanu Bakeru za film “Anora”. Ova romantična priča o egzotičnoj plesačici (Mikey Madison) i bogatom sinu ruskog oligarha (Mark Eydelshteyn) osvojila je srca žirija i publike. Baker, koji je poznat po filmovima “The Florida Project” i “Red Rocket”, posvetio je nagradu svim seksualnim radnicima, naglašavajući važnost filmskog iskustva u bioskopu.

Kanski festival 2024: Najvažniji trenuci i pobednici

Posebnu pažnju ove godine privukao je hrvatski reditelj Nebojša Slijepčević, čiji je “Čovek koji nije mogao da ćuti” osvojio Zlatnu palmu za najbolji kratki igrani film. Ova dirljiva priča istražuje teme slobode govora i ličnog integriteta, čime je Slijepčević postao jedan od najznačajnijih reditelja iz regiona na svetskoj sceni.

Program je vodila francuska glumica Camille Cottin, dok je žirijem predsedavala Greta Gerwig, sa većinom ženskih članova uključujući španskog reditelja Juana Antonia Bayonu, tursku glumicu i scenaristkinju Ebru Ceylan, italijanskog glumca Pierfrancesca Favina, američku glumicu Lily Gladstone, japanskog reditelja Hirokazua Kore-edu, libansku glumicu i rediteljku Nadine Labaki i francuske zvezde Evu Green i Omara Sya.

Veliku nagradu festivala (Grand Prix) osvojila je Payal Kapadia za film “All We Imagine as Light”. Prvi indijski film u takmičarskom programu nakon 30 godina, istražuje veze između tri žene različitih generacija i klasa u Mumbaju.

[embedded content]

[embedded content]

Najbolji scenario pripao je francuskoj rediteljki Coralie Fargeat za horor film “The Substance”, dok je nagradu za najbolju glumicu podelio žiri za ansamblski nastup u filmu “Emilia Pérez”, koji je režirao Jacques Audiard. Ovaj muzički film, čija je radnja smeštena u Meksiko, priča o šefu kartela koji se preobražava u ženu, a u glavnim ulogama su Zoe Saldaña, Selena Gomez i Karla Sofía Gascón.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Jesse Plemons za ulogu u filmu “Kinds of Kindness”, dok je posebna nagrada uručena iranskom reditelju Mohammadu Rasoulofu, koji je prisustvovao festivalu uprkos velikim rizicima zbog političkih pritisaka u svojoj zemlji.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je portugalski reditelj Miguel Gomes za film “Grand Tour”, dok je Camera d’Or za najbolji debitantski film pripala Halfdanu Ullmanu Tondelu za “Armand”. Specijalno priznanje dobio je film “Mongrel”, u režiji Chianga Weia Lianga i Youa Qiaoa Yina.

Lista dobitnika Kanskog festivala 2024.

Zlatna palma za najbolji film

Sean Baker za “Anora”

Zlatna palma za najbolji kratki igrani film

Nebojša Slijepčević za “Čovek koji nije mogao da ćuti”

Velika nagrada (Grand Prix)

Payal Kapadia za “All We Imagine as Light”

Nagrada za najbolji scenario

Coralie Fargeat za “The Substance”

Nagrada za najbolju glumicu

Ansambl iz filma “Emilia Pérez” (Zoe Saldaña, Selena Gomez i Carla Sofía Gascón)

Nagrada za najboljeg glumca

Jesse Plemons za “Kinds of Kindness”

Posebna nagrada

Mohammad Rasoulof za “The Seed of the Sacred Fig”

Nagrada za najbolju režiju

Miguel Gomes za “Grand Tour”

Camera d’Or za najbolji debitantski film

Halfdan Ullman Tondel za “Armand”

Specijalno priznanje

Chiang Wei Liang i You Qiao Yin za “Mongrel”

Pročitajte i ovo: Pop diva o borbi sa bolešću: Stiže nam dokumentarac “I Am: Céline Dion”

Naslovna fotografija: instagram.com/festivaldecannes

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.