6 razloga da još danas počnete da pijete vodu sa krastavcem – WANNABE MAGAZINE

Sem što je dobra za zdravlje, voda sa krastavcem je i ukusna i osvežavajuća. U prazan bokal stavice krastavac koji ste isekli na kolutove, pa zatim dodajte malo morske soli. Sipajte potom vodu u bokal i dobro promešajte. Prekrijte ga folijom i stavite u frižider i ostavite ga tamo makar 4 sata, ali bi poželjno bilo da “odstoji” i preko noći. Voda sa krastavcima može da traje i do 3 dana, a ukoliko želite jači ukus, možete dodati i malo limuna, nane, limete ili đumbira.

Kada se ohladi, sipajte sebi jednu čašu ove vode i pročitajte u nastavku teksta šta sve ona može da uradi za naše zdravlje.

1. Hidrira organizam

Naše telo ne može da funkciniše bez vode. Prosećna doza koju bi trebalo da unesemo je negde između 6 i 8 čaša dnevno. Čak iako ne osećate žeđ, bitno je da unosite što više vode u vaš organizam. Ukoliko vam se dešava da zaboravite da je popijete, navijte alarm na svaka 2 sata. Budući da bi trebalo tokom celog dana da pijemo vodu, ona može da nam postane dosadna, pa je zato zaobilazimo i pribegavamo nekim nezdravijim opcijama. Tu je odlična voda sa krastavcem, ona nam razbija monotoniju, dodaje ukus, a pritom je i neophodna našem organizmu.

yomex owo MF6yy22F5rE unsplash scaled e1619524822205 6 razloga da još danas počnete da pijete vodu sa krastavcem

2. Može pomoći u prevenciji raka

Poneka rana istraživanja nam sugerišu da nam krastavci mogu biti saveznici u borbi proti raka. Oni u sebi sadrže grupu hranjivih sastojaka koji se nazivaju lignani i jedinjenja kukurbitacine, a oni mogu da imaju ulogu u zaštiti od raka jajnika, dojke i prostate. Jedna studija koju je radio magazin Journal of Cancer Research je čak došla do saznanja da biljno jedinjenje fizetin koje se nalazi u krastavcima može da uspori napredovanje raka prostate.

3. Sadrži velike količine antioksidanata

Antioksidanti su molekuli koji sprečavaju da oksidativni stres koji izazivaju slobodni radikali oštete naše ćelije. Oni onemogućavaju da se stvore novi slobodni radikali, neutrališu one koji su već nastali i saniraju oštećenja na ćelijama koje su oni izazvali. Oksidativni stres može dovesti do hroničnih bolesti poput dijabetesa, karcinoma, srčanih bolesti, Alchajmera… Zato je bitno da unosimo povrće i voće koje sadrži velike količine antioksidanata, a među njima je i krastavac. On je bogat vitaminom C, beta karotenom, manganom i drugim antioksidantima.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Legenda blizu klupe Ajntrahta – Sportklub

Read Next

Kad si sanjar u stvarnom svetu – WANNABE MAGAZINE