5 poznatih (ali ne i istinitih) činjenica o menstruaciji – WANNABE MAGAZINE

Često mislimo da sve znamo kada su intimne stvari u pitanju, ali nekad dođe trenutak kada ipak shvatimo da smo “babske priče” shvatili previše ozbiljno. Pročitajte u tekstu šta je to što smo do juče mislili da je istina (a daleko je od toga).

Tokom menstruacije je nemoguće ostati u drugom stanju

Većina žena smatra da tokom menstracije ne mora da koristi zaštitu, ali to je jedna od najvećih zabluda čovečanstva (pored toga da je Volt Dizni zaleđen). To što se staro tkivo odvaja od unutrašnjeg zida materice jeste znak koji vam vaše telo daje kako bi stavilo do znanja da niste trudni, ali to ne znači da u poslednjim danima mentruacije ne postoji nikakva šansa da se to zaista i desi. To zavisi od vašeg ciklusa. U proseku on traje oko 28 dana, ali kod nekih žena može da varira i između 20 i 25 dana. Radi se o prostoj matematici – ukoliko je vaš ciklus kraći, recimo, ako traje 21 dan, možete da ovulirate i oko 7. dana ciklusa. Jajašce koje se oslobađa tokom ovulacije može da “živi” između 12 i 24 sata, a spermatozoid čak i oko 3 dana. Što je ovulacija bliža kraju vaše mentruacije, veće su šanse da ćete ostati u drugom stanju.

Poenta: Uvek koristite zaštitu.

period blood colour chart 1599100860 scaled e1618579957558 5 poznatih (ali ne i istinitih) činjenica o menstruaciji

Menstruaciona krv ima neprijatan miris

Svako od nas ima svoj jedinstveni miris (upravo zato kažemo nekoj osobi “mirišeš mi na sebe”), ali menstrualna krv sama po sebi nema nikakav miris. Ona se sastoji od krvi i tkiva koje izlaze iz materice, ali tek kada se pomeša sa prirodnim bakterijama koje se nalaze u našem telu, ona dobije taj… ne baš tako svež miris. Kao što vi niste nikad mogli da osetite kada neko drugi ima menstruaciju, isto tako ni vaša ne može da se oseti. Ono što je najbitnije je da svakako pazite na higijenu intimnih delova i da ih redovno čistite vodom, a ne sapunima i gelovima za tuširanje koji mogu da naruše pH vrednost u vašem telu. Ukoliko ipak osećate jak neprijatan miris, trebalo bi da se javite lekaru, bez obzira da li ga osećate tokom menstruacije ili ne.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Itudis: Ponosan sam i srećan, bravo momci – Sportklub

Read Next

Novi film o životu Marilyn Monroe gledaćemo ove godine na Netflixu – WANNABE MAGAZINE