5 najčešćih lažnjaka na tržištu: Kako da vas ne prevare u kupovini? – Biznis Telegraf.rs

Proizvodi Louis Vuitton, Converse, Ray Ban, Levis

Foto: Pixabay

Neke kompanije su toliko popularne i tražene da se njihovi proizvodi, koji su sada već kultni, mogu naći na svakom koraku. Ipak, nije uvek reč o originalima.

Velika popularnost u nekim slučajevima može biti “mač sa dve oštrice”, jer falsifikovana roba utiče na lošiju reputaciju pojedinih brendova, iako oni nemaju nikakve veze sa tim.

Među brendovima koji se najčešće “kopiraju” na tržištu, te čiji se artikli prodaju na crno i “ispod žita”, po manjoj ceni, nalaze se Louis Vuitton, Converse, Ray-Ban, Lacoste i Levi Strauss & Co.

Glavno pitanje za vas, kao prosečnog potrošača, jeste kako da razlikujete lažnjak od originala?

1. Kada je reč o Louis Vuitton tašnama, trebalo bi da imaju adekvatan identifikacioni žig. Na njemu se nalazi kod, izražen slovima i brojevima, gde piše zemlja u kojoj je torba proizvedena, a takođe stoji i datum kada je napravljena. Takođe bi trebalo da obratite pažnju na šavove unutar artikla, i na kvalitet klipsi.

2. Obožavate Converse patike? Niste jedini, ali kako da znate da vas nisu obmanuli. Prevare su posebno učestale putem onlajn kupovine, kada proizvod možete probati i ispitati tek pošto stigne na vašu adresu.

Čuveni znak bi trebalo da bude barem na 3 cm visine (1.18 inča), i pogledajte da li se na jeziku patika i pozadi nalazi simbol zvezde (eng. all-star stamp). Osim toga, na etiketi koja je prišivena za jezik trebalo bi da stoji oznaka sa serijskim brojem od 6 karaktera.

3. Čuvene Ray-Ban naočare, nažalost, često su na “meti” kada je reč o proizvodnji i distribuciji falsifikata. Svaki originalan par mora biti spakovan u kožnu brendiranu futrolu, unutar koje je plišani materijal.

Svakako, lako ćete prepoznati lažnjak ako se naočare lako slome ili znak u gornjem delu stakla izbledi. Originalne “rejbanke” napravljene su čvrstog materijala, što ćete osetiti pod rukom.

4. Lacoste majice su jedne od najprodavanijih na svetu, ali ta popularnost dolazi sa “cenom”. Naime, na tržištu ima mnogo lažnjaka. Čuveni znak u vidu krokodila mora biti zelene boje, i uvek se nalazi na strani gde su dugmići. Na dugmićima ne treba biti nikakvih slova i uglavnom su napravljeni od sedefa.

5. Levi’s je još jedan brend koji se često kopira, najpre kada pričamo o farmerkama. Prva stvar na koju treba da obratite pažnju jeste znak zašiven za obod zadnjeg džepa.

Udubite se u sam izgled te etikete, a onda ispitajte i udubnost farmerki: originalne lako prianjaju i ne kidaju se olako. Takođe, dugmad ne bi trebalo da otpada nakon nekoliko nošenja.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Preuzeto sa: https://www.telegraf.rs/rss

Admin

Read Previous

Kakva bomba u Humskoj: Partizan doveo bivšeg Zvezdinog košgetera!

Read Next

KOME PRIJAVITI AKO U AUTOBUSU NE RADI KLIMA? – Beograduživo.rs