• November 29, 2023

5 filmova koji nas uče da intezivna ljubav nije uvek ona prava – WANNABE MAGAZINE

Budući da tek kad smo stariji i kada prođemo kroz razne vrste veza (i faze u njima), počnemo da cenimo mir, dok kada smo mlađi i naivniji, za svakakvu vrstu ljubavi možemo da pomislimo da je ona prava. U grčkoj filozofiji, intezivna ljubav se naziva Eros, ali Grci su smatrali da postoje neki odnosi u kojima Eros izbledi, i tek tada, kada se strasti stišaju, počinje zaista da se nazire ono što mi danas smatramo pravom ljubavlju. U nekim ranijim godinama tražili smo ludilo, tražili smo vatru,  strast i ljubav koja obuzima, misleći da je ljubav samo takva i nikakva drugačija. Ipak, tek smo kasnije naučili da vatra pre nego što potpuno sagori dobro opeče i da ljubav koja obuzima može toliko da nas obuzme da nam je teško da udahnemo vazduh. U nastavku teksta donosimo vam 5 filmova koji najbolje prikazuju intezivnu ljubav, a posle nekih ćete i shvatiti koliko one zapravo bolesno deluju nekom sa strane.

1. Wuthering Heights

Orkanski visovi u svojoj osnovi imaju ljubav, ali ne baš čistu, nesebičnu i jednostavnu (ma da li je ljubav ikada jednostavna). Love hate relationship uvek krije neke mnogo dublje traume i probleme – u ovom slučaju to su klasne razlike i devijantno društvo. Ponekad ljubav zaista nije dovoljna – pogotovo ne ovako polovna kao između Keti i Hitklifa. S druge strane, niko ne može da spori vanzemaljsku ljubav i povezanost koju oni osećaju jedno prema drugom, što se vidi u svakoj njihovoj reči i pogledu. Ipak, ako uz nju idu i osveta i bol, ona je daleko od zdrave. Ovaj film je nastao po istoimenoj knjizi Emili Bronte, i ovo je njegova prva verzija iz 1939, posle nje je snimano još minimum 5 verzija, ali nijedna nije toliko autentična kao ova.

2. Mad Love

Mad Love je španski biografski film čija je radnja smeštena u 14. vek kada je na španskom tronu bila kraljica Huana I od Kastilje, ćerka Izabele od Kastije koja je dala brodove Kolumbu da bi pošao u ekspediciju koja će se završiti otkrivanjem Amerike. Huana je istoriji poznatija kao Luda Huana (Juana La Loca). Njeno ludilo dolazi upravo iz ljubavi koju je osećala prema svom mužu, Filipu. Njihov strastveni odnos ih je obuzeo oboje, ali Filip je uspeo da se iskontroliše, dok njegovoj supruzi to ipak nije pošlo za rukom, što je postalo problem kako za njihov odnos, tako za geopolitičku situaciju zemalja u srednjem veku.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Novčane kazne za Ibrahimovića i Lukakua zbog sukoba u Kupu – Sportklub

Read Next

Kada zapravo ne treba poslušati roditelje u odraslim godinama – WANNABE MAGAZINE