10 održivih navika koje su dobre po našu planetu, a neće promeniti vašu svakodnevnu rutinu

Svako od nas bi trebalo da bude svestan činjenice da je planeta na kojoj živimo samo jedna, i da bi trebalo da učinimo sve što je u našoj moći da joj doprinesemo. Naravno, nemamo svi istih mogućnosti i veća promena bi trebalo da se desi u velikim kompanijama i zagađivačima na svetskom nivou – ali ako bi svako od nas napravio makar mali korak ka održivijoj budućnosti, ona bi brže postala naša sadašnjost. Zato vam u nastavku teksta predstavljamo čak 10 održivih navika, koje će imati pozitivnog uticaja na našu planetu, a koje vam uopšte neće mnogo izmeniti svakodnevne rutine.

Koristite metalne ili staklene slamčice

Za početak, odbacite plastične slamčice u potpunosti. Zatim, možete koristiti papirne koje su svakako bolje od plastičnih, ali koje su zapravo sa unutrašnje strane obložene tankim slojem plastične folije kako se ne bi skroz razgradile pićem – te one samim tim nisu u potpunosti biorazgradive. Ali, ako imate opciju da izbegnete i papirne slamčice u potpunosti, to bi imalo najvećeg efekta. Predlažemo vam metalne ili staklene slamčice, koje su u potpunosti održive i koje možete koristiti više puta.

Ceger je uvek bolji od kese, ali ne preterujte sa količinom cegera

Plastične kese su možda najveći “no-no” kada je briga pojedinaca u pitanju, te pokušajte da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe. Ukoliko vam je baš potrebna kesa, pokušajte da koristite onu papirnu, a najbolje bi bilo da kese u potpunosti zamenite torbama koje ćete moći da iskoristite više puta. Ipak, imajte na umu da i cegeri (koji su bolja opcija od kesa) takođe zagađuju planetu svojom masovnom proizvodnjom, tako da nema potrebe (niti poente) da svaki put umesto kese uzmete novi ceger.

Kupujte vintage odeću i nameštaj

Industrija proizvodnje odeće je drugi najveći zagađivač na svetu, i mada znamo da je teško odoleti svoj toj odeći na sniženju – trebalo bi da porazmislite o tome koliko vam je odeće zapravo potrebno i koliko odevnih komada koje posedujete zaista nosite. Predlažemo vam da svoju odeću kupite i u second hand ili vintidž prodavnicama, a to isto možete učiniti i sa nameštajem. Velika količina nameštaja se baca, a neki od komada su i više nego upotrebljivi i može im se dati “novi život”.

Dajte stvari koje vam više nisu potrebne

Isto kao što možete uzeti ili kupiti nečije stare stvari, tako možete pokloniti ili prodati svoje. Sve što vama više nije potrebno, a nije toliko iskorišćeno da više nije upotrebljivo – nekome će možda baš dobro doći.

Izbegavajte papirne čaše i slamčice 

Isto kao što su gorepomenute plastične slamčice obložene slojem plastične folije, tako su obložene i papirne čaše. One samim tim nisu u potpunosti razgradive, i mada su za nijansu bolje od potpuno plastičnih čaša – i dalje nisu korak ka održivoj budućnosti kojem težimo. Zato je vreme da počnete da nosite svoju šolju ili termos od bambusa, koju možete koristiti više puta i u koju možete tražiti da vam sipaju i kafu ili druga pića “za poneti” u kafićima.

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Admin

Read Previous

Kako da iskoristite obrnutu psihologiju da vratite bivšeg

Read Next

Vremenska prognoza – 5. oktobar