Connect with us

Lifestyle

10 ključnih strategija za postavljanje zdravih granica na poslu

Published

on

U današnjem dinamičnom poslovnom svetu, postavljanje zdravih granica na poslu postaje sve važnije za očuvanje mentalnog zdravlja i profesionalnog integriteta. Iz tog razloga vam donosimo efikasne metode koje će vam pomoći da unapredite karijeru, povećate produktivnost i smanjite stres. Bez obzira da li ste na početku karijere ili ste iskusni profesionalac, ove strategije će vam omogućiti da stvorite ravnotežu između poslovnih obaveza i ličnog života.

Ključne strategije da postavite zdrave granice na poslu

Prepoznajte svoje prioritete

Postavite sebi pitanje: šta je zaista važno u vašem životu? Da li je to porodica, zdravlje, lični razvoj ili nešto sasvim drugo? Kad jasno definišete svoje prioritete, lakše ćete doneti odluke o tome gde povući crtu na poslu. Možda ste do sada ostajali prekovremeno svaki dan, zanemarujući svoje hobije ili vreme sa prijateljima. Sada je trenutak da preispitate te navike. Zapišite svoje prioritete i razmislite kako vaš trenutni poslovni raspored utiče na njih. Ovo će vam dati jasnu sliku o tome gde su potrebne promene i pomoći će vam da se fokusirate na ono što je zaista bitno.

Naučite da kažete “ne”

Izgovoriti tu malu, ali moćnu reč “ne” može biti izazovno, posebno na početku karijere kad želite da ostavite dobar utisak. Međutim, prihvatanje svakog zadatka ili prekovremenog rada može dovesti do sagorevanja i smanjenja kvaliteta vašeg rada. Počnite sa malim koracima – odbijte manje važne sastanke ili delegirajte zadatke koji nisu u vašem opisu posla. Vežbajte formulacije poput: “Nažalost, trenutno sam preopterećen/a drugim projektima, ali mogu da vam preporučim kolegu koji bi mogao da pomogne.” Vremenom, ovo će postati prirodnije i pomoći će vam da se fokusirate na zadatke koji su zaista važni za vašu ulogu i razvoj.

Definišite svoje radno vreme

U eri stalnih notifikacija i rada od kuće, granica između posla i privatnog života postaje sve mutnija. Zato je ključno da jasno odredite svoje radno vreme i držite ga se. Postavite automatski odgovor na e-poštu van radnog vremena, isključite notifikacije za poslovne aplikacije na telefonu nakon radnog vremena i kreirajte poseban prostor za rad kod kuće, koji ćete “napustiti” na kraju dana. Razgovarajte o ovim ograničenjima sa svojim timom i nadređenima. Objasnite im da ćete biti produktivniji i fokusiraniji tokom radnog vremena ako imate kvalitetan odmor. Većina poslodavaca će ceniti vašu proaktivnost i profesionalnost u ovom pristupu.

Uspostavite jasnu komunikaciju

Otvorena i iskrena komunikacija je temelj zdravih granica na poslu. Nemojte se plašiti da kolegama i nadređenima izrazite svoje potrebe i očekivanja. Ako vam trenutni obim posla ne ostavlja vremena za lične obaveze, zakažite sastanak sa menadžerom. Pripremite se za taj razgovor – napravite listu svojih trenutnih zadataka, predložite potencijalna rešenja i budite spremni na kompromis. Recimo: “Primetio/la sam da često ostajem prekovremeno kako bih završio/la sve zadatke. Možemo li da razgovaramo o preraspodeli pojedinih obaveza ili postavljanju realističnijih rokova?” 

Postavite granice u digitalnoj komunikaciji

U svetu konstantnog onlajn prisustva, važno je uspostaviti zdrave granice i u digitalnoj sferi. Razmislite o tome kako korišćenje tehnologije utiče na vaš radni dan i privatno vreme. Ograničite proveravanje mejlova na određene periode tokom dana, koristite funkciju Ne ometaj na telefonu tokom važnih sastanaka ili fokusiranog rada, i izbegavajte odgovaranje na poslovne poruke tokom odmora ili vikenda. Postavite jasna očekivanja sa svojim timom o tome kad ste dostupni onlajn. Možete reći: “Trudim se da odgovorim na sve poruke u roku od 24 sata tokom radne nedelje. Za hitne slučajeve, molim vas da me pozovete.” Ovakav pristup će vam pomoći da bolje upravljate svojim vremenom i smanjite stres povezan sa stalnom dostupnošću.

Negujte profesionalne odnose, ali postavite granice

Zdrave granice na poslu ne znače da treba da budete hladni ili distancirani prema kolegama. Naprotiv, negovanje dobrih profesionalnih odnosa je ključno za uspešnu karijeru. Međutim, važno je naći ravnotežu između prijateljskog pristupa i očuvanja profesionalnog integriteta. Budite ljubazni, ali izbegavajte preterano deljenje ličnih informacija. Učestvujte u timskim aktivnostima, ali znajte kad da se povučete. Nemojte se osećati obaveznim da prihvatite svaki poziv na druženje van radnog vremena. Zapamtite, vaše kolege ne moraju biti vaši najbolji prijatelji. Možete reći: “Cenim naš profesionalni odnos i uživam u našoj saradnji, ali više volim da držim svoj privatni život odvojenim od posla.” 

Preuzmite kontrolu nad svojim radnim prostorom

Fizičko okruženje igra važnu ulogu u postavljanju i održavanju zdravih granica na poslu. Bez obzira da li radite u kancelariji ili od kuće, važno je da kreirate prostor koji podržava vašu produktivnost. Personalizujte svoj radni prostor, ali izbegavajte preterano lične detalje. Koristite slušalice sa funkcijom za poništavanje buke kad vam je potrebna koncentracija. Ako delite kancelarijski prostor, razgovarajte sa kolegama o pravilima ponašanja. U open-space kancelarijama, možete reći: “Primetila sam da mi je teško da se koncentrišem kad imam važan rok. Da li bismo mogli da se dogovorimo o ‘tihim satima’ tokom dana?” 

Postavite granice u odnosu na prekovremeni rad

Prekovremeni rad ponekad može biti neophodan, ali ako postane pravilo umesto izuzetka, to može ozbiljno narušiti vašu ravnotežu između posla i privatnog života. Važno je postaviti jasne granice kad je u pitanju rad van redovnog radnog vremena. Definišite sa svojim nadređenim situacije koje opravdavaju prekovremeni rad. Tražite kompenzaciju za prekovremene sate, bilo kroz slobodne dane ili dodatnu platu. Budite transparentni o svojim ograničenjima, na primer, ako ne možete ostajati kasno zbog porodičnih obaveza. Možete reći: “Razumem da ponekad postoje hitni slučajevi koji zahtevaju prekovremeni rad. Međutim, primetila sam da se to dešava sve češće. Možemo li da razgovaramo o strategijama za bolju organizaciju radnog vremena kako bismo smanjili potrebu za čestim prekovremenim radom?” 

Negujte svoju profesionalnu autonomiju

Zdrave granice na poslu uključuju i negovanje vaše profesionalne autonomije. To znači preuzimanje odgovornosti za svoje zadatke, ali i zaštitu profesionalnog integriteta. Jasno definišite svoje uloge i odgovornosti sa nadređenim. Tražite povratne informacije, ali ne dozvolite da vas tuđa mišljenja previše ograničavaju. Razvijajte veštine i znanja kako biste povećali svoju vrednost i autonomiju. Možete reći: “Cenio/la bih priliku da preuzmem vođstvo nad ovim projektom. Imam nekoliko ideja kako bismo mogli unaprediti proces i verujem da bi to bila dobra prilika za moj profesionalni razvoj.” Proaktivan pristup ne samo da pokazuje vašu inicijativu, već i pomaže u postavljanju granica tako što definiše područja u kojima imate kontrolu i autonomiju.

Redovno preispitujte i prilagođavajte svoje granice

Postavljanje zdravih granica na poslu nije jednokratan zadatak – to je kontinuiran proces koji zahteva redovno preispitivanje i prilagođavanje. Vaše potrebe, ciljevi i okolnosti će se menjati tokom karijere, i važno je da vaše granice prate te promene. Postavite redovne termine za samorefleksiju – na primer, svakih šest meseci. Pitajte se da li vaše trenutne granice podržavaju vaše ciljeve. Budite spremni da prilagodite svoje granice kad se okolnosti promene. Možete reći: “Primetio/la sam da su se moje odgovornosti značajno promenile u poslednjih nekoliko meseci. Voleo/la bih da razgovaramo o tome kako možemo prilagoditi moje radno vreme i zadatke kako bih mogao/la efikasnije da doprinesem timu.” 

Pročitajte i ovo: Mentalno zdravlje i karijera: Kako prioritizovati emotivno blagostanje kad vas čekaju računi?

Naslovna fotografija: instagram.com/the_salvadorstore

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Čulna avantura na EXIT-u 2024: Nezaboravno putovanje kroz muziku, ukuse i događaje

Published

on

By

Ovogodišnje izdanje EXIT festivala donelo je Novom Sadu i posetiocima nezapamćenu dozu uzbuđenja, kreativnosti i inovacija. Festival nije bio samo muzička manifestacija, već svojevrsno putovanje kroz čula koje je ostavilo neizbrisiv trag na sve prisutne. Od gradskih kafića do Petrovaradinske tvrđave, svaki kutak je bio ispunjen jedinstvenim doživljajima koji su pomerali granice festivalskog iskustva.

VAŽNA INFORMACIJA: IQOS nije proizvod bez rizika i on oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne pušače.

Fotografije: Teodora Jovanović

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Ariana Grande je novo lice brenda Swarovski

Published

on

By

Ariana Grande, pop zvezda i glumica, postala je novo zaštitno lice brenda nakita Swarovski. Ova saradnja označava značajan korak u karijeri mlade umetnice, spajajući njen blistavi imidž sa svetlucavim svetom kristala. Ariana će svoj debi kao Swarovski ambasador ostvariti u prazničnoj kampanji za 2024. godinu, kad će doneti svoju jedinstvenu energiju i stil u svet luksuznog nakita.

Ariana Grande Swarovski ambasador: Šta sve znamo

U duhu Arianinog hita 7 Rings, čini se da pevačica menja dijamante za kristale, unoseći novi sjaj u svoju karijeru. Saradnja dolazi u jeku njene Eternal Sunshine ere, dodajući novu dimenziju njenom blistavom imidžu. Na elegantnim crno-belim fotografijama objavljenim na Instagramu, Grande blista noseći tri niza kristala i par upečatljivih minđuša, savršeno personifikujući duh brenda.

Uz novu, deluxe verziju albuma Eternal Sunshine na horizontu i ulogu ambasadora Swarovskog, čini se da Ariana Grande ulazi u novu fazu svoje karijere, gde se muzika i moda stapaju u blistavu simfoniju stila.

Izbor Ariane Grande za ambasadora brenda nije iznenađenje za one koji prate njen rad. Njena harizma, kreativnost i pozitivna energija se uklapaju u filozofiju širenja radosti i inspiracije koju promoviše Swarovski. Saradnja predstavlja spoj dve kreativne sile, obećavajući inovativne i uzbudljive projekte u budućnosti.

Grande je izrazila oduševljenje novom ulogom, ističući čast da predstavlja kuću koja deli njenu strast prema kreativnosti i promoviše vrednosti beskompromisnog ispoljavanja posebnosti svakog od nas. Angažman dolazi u trenutku kad pevačica najavljuje pauzu u promociji svoje muzike, fokusirajući se na predstojeći film Wicked, u kojem tumači ulogu vile Glinde.

Swarovski u Grande vidi partnera koji može da inspiriše mlade žene da svoju individualnost izraze kroz nakit. Arianina sposobnost da blista na sceni, crvenom tepihu i u svakodnevnom životu čini je idealnim izborom za promociju brenda koji slavi sjaj i eleganciju.

Dok čekamo prvu kampanju, jedno je sigurno – spoj Arianinog talenta i Swarovski majstorstva obećava da će saradnja biti spektakularana, baš kao i kristali koje brend decenijama proizvodi.

Pročitajte i ovo: Pop-up radnje koje osvajaju Instagram ove sezone

Naslovna fotografija: instagram.com/swarovski

Nikola Gudelj

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Lifestyle

Susret letnje idile i luksuza: Klubovi na plaži koje bismo voleli da posetimo

Published

on

By

Najlepši klubovi na plaži predstavljaju oličenje letnje idile – i uvek treba da budu deo vaše travel wishlisti. Uz sitni peskak i bezgraničnu panoramu, ove žarišne tačke nesumnjivo će inspirisati želju da ih uvrstite za buduća putovanja.

Klubovi sa naše liste su smešteni u najlepšim letovalištima na planeti. Pažljivo su uređeni, svaki detalj je promišljen, tako da kreiraju luksuzne oaze. Udobne ležaljke, šareni suncobrani i hladni kokteli kao da čekaju samo vas da se pojavite u glamuroznom beach autfitu i provedete nezaboravne trenutke.

Najlepši klubovi na plaži – širom sveta

Palazzo Avino, Ravelo, Italija

Romantičan hotel Palazzo Avino je jedini u gradu Ravelo na vrhu litice koji polaže pravo na sopstveni klub na plaži, Clubhouse By The Sea. Klub, odnosno, privatna vila ograđena zidovima, načičkan je belim suncobranima pored bazena oivičenog cvećem. Na drugoj terasi nalazi se restoran sa spektakularnim pogledom na Amalfi obalu. Ovo je minimalističko utočište na plaži: bez di-džejeva, specijalnih efekata i motorizovanih vozila – postoje samo merdevine s kojih možete da skočite u tamnoplavo Tirensko more.

Nikki Beach, Koh Samui, Tajland

Svetski poznati lanac Nikki može se pohvaliti živahnim i elegantnim klubovima širom sveta, od Dubaija do Crne Gore. Na tajlandskoj plaži Koh Samui, međunarodna slava brenda susreće se sa rajskim palmama na ostrvskoj plaži Lipa Noi. Obiman jelovnik pleni svežim namirnicama i inovativnim nizom koktela.

Scorpios, Mikonos, Grčka

Nije lako izdvojiti se usred kosmopolitske scene klubova najpopularnijeg grčkog ostrva. Dizajniran kao „mesto okupljanja namenjeno podsticanju umetničkog, duhovnog i političkog života zajednice“, klub Scorpios koristi prirodu Egejskog mora na najlepši način. Estetika se može pohvaliti šarmantnom jednostavnošću, usredsređena na plažu i belu kamenu kuću. Klub ima redovni program događaja i rituala, kao i meni koji slavi mediteransku ishranu.

Maçakizi, Bodrum, Turka

Klub leži u brdima koja gledaju na zaliv Turkbuku na turskoj obali, na spokojnoj severnoj strani poluostrva Bodrum. Kao elegantna i ultraprivatna oaza, gde se opuštena estetika neprimetno uklapa u očaravajuću prirodu, Maçakizi se ističe kao glamurozna destinacija koju vole istinski poznavaoci luksuza.

La Réserve à la Plage, Sen Trope, Francuska

Glamur i elegancija bez premca – Francuska rivijera uživa u obilju i jednog i drugog, što dokazuje klub La Réserve à la Plage. Dizajnirao ga je arhitekta Philipp Starck, pa sa njegovim chic stolovima i ležaljkama, klub adekvatno odražava šarm Sen Tropea.Six Senses Ibiza
, Španija

Najpoznatije ostrvo za žurke, Ibica je jednako slavna zbog svojih opuštenih hotela, kao i zbog dinamične društvene scene – a u Six Senses Ibiza, koji se nalazi na zavidnoj poziciji na severnom delu ostrva, sa pogledom na spektakularni zaliv Cala Xarraca, gosti mogu da iskuse najbolje od oba. Klub u ponudi ima živu muziku, wellness, umetnost, restorane i piće, sa opsežnim kulturnim kalendarom koji podržava lokalne talente.The Peligoni Club
, Zakintos, Grčka

Iako se porodično okruženje ne smatra uvek karakterističnim za mnoge klubove na plaži, The Peligoni Club je izuzetak. Klub je opušten i prefinjen, a nalazi se na osamljenoj severnoj strani Zakintosa. Lavirint prostora za razonodu – od stolova do ležaljki i ušuškanog bara – spušta se ka Jonskom moru. Zaista ima ponešto za svakoga: od wellness radionica, sportova na vodi i živih muzičkih događaja do brojnih aktivnosti koje će oduševiti mlađe goste.

Pročitajte i ovo: Otkrijte lepote Ibice: Vodič za najbolja mesta za odmor, hranu i žurke

Naslovna fotografija: instagram.com/lareserve_plage

Božica Luković

Preuzeto sa: https://wannabemagazine.com/feed/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.