Connect with us

Novosti

Ђурић: Србија све значајнија инвестициона дестинација за Америку

Published

on

Марко Ђурић је рекао да је главна порука на управо одржаном пословном савету, у Вашингтону, била – дођите у Србију.

Према његовим речима, разлози за то су што је “Србија земља која се огромном брзином развија и у којој пословне шансе данас представљају сигурну инвестицију за сутра, са стопом раста од 4,7 посто у првом семестру ове године.

“Затим, ту је и Експо у који инвестирамо око 17 милијарди долара, са растућим ИТ сектором, с радном снагом која је образована, компетентна и одлучна, с институцијама које се боре за сваког страног инвеститора и са широм отвореним вратима за америчке инвестиције, мислим да се издвајамо по квалитету“, нагласио је Ђурић.

До краја године, како је истакао, наша земља добиће још једно формално унапређење у статусу инвестиционог рејтинга.

“Наш монетарни систем је толико стабилан да се дуже од једне деценије није променио нити за јоту курс наше валуте. Мислим да због тога, овде у Америци, постајемо велика вест као инвестициона дестинација, а америчка економија стоји боље него европска економија.

За нас је веома значајно, за наш животни стандард, за нашу привреду, што српско-амерички пословни савет, који смо основали овде прошле године када сам био амбасадор, наставља да ради пуном паром”, закључио је министар Ђурић.

Стјуарт: Идеално време за пословање у Србији

Према речима Ерика Стјуарта, председника АСБЦ-а и председника Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) са седиштем у Вашингтону, многе америчке компаније одржале су састанке са министром Ђурићем како би разговарале о потенцијалним инвестицијама, отварању радних места и проширењу пословања у Србији.

“Веома смо узбуђени јер сматрамо да је сада заиста идеално време за пословање у Србији. Влада Србије, народ и компаније веома су отворени за сарадњу. Радујемо се јер смо дуго чекали да Србија постане место за пословање и када је реч о пословању на Западном Балкану, не постоји боље место за то у овом тренутку”, рекао је Стјуарт.

Он је подсетио да је Асоцијација прошле године организовала да делегација америчких привредника посети Београд, додајући да ће таква посета бити уприличена и ове године.

“Наставићемо да јачамо односе између Америке и Србије и да проналазимо начине за заједничко пословање у циљу повећања зарада у Србији, раста инвестиција и отварања нових радних места. Сада је идеално време за то. Подржавамо улазак Србије у ЕУ и желимо да српско-амерички односи буду на највишем нивоу”, поручио је Стјуарт.

Округли сто окупио је чланице Америчко-српског пословног савета, међу којима су реномиране америчке компаније Бехтел, УГТР риеуаблз, Виза, Сити, АДМ, Пало Алто нетворкс, Вестингхаус и други, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије. 

Србија снажно верује у моћ дијалога

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић који присуствује програму “Партнерство за мир” у оквиру НАТО самита рекао је да је Србија у Вашингтону јер снажно верује у моћ дијалога као и да наша земља доприноси регионаној и глобалној безбедности.

Ђурић је истакао да смо војно неутрална земља, али да желимо да се разуме наша позиција у свету, саопштило је Министарство спољних послова.

“Ми нисмо чланица НАТО, али желимо да, користећи и ослањајући се на моћ дијалога, проширимо разумевање за српску позицију о нашим стратешким националним темама – од Косова и Метохије до регионалне ситуације”, истакао је Ђурић.

Ђурић је навео да Србија жели да се прикаже као конструктиван актер, који доприноси и регионалној и глобалној безбедности.

“Србија је трећа у доприносу мировним мисијама у Уједињеним нацијама у свету”, рекао је министар и нагласио да се Србија залаже за јачање разумевања међу партнерима, који су тренутно у сукобу.

Истакао је да су бројни разговори на маргинама значајни за побољшање имиџа Србије.

“За углед Србије је веома значајно то што смо имали разговоре и са господином Блинкеном, на маргинама самита, затим са низом министара иностраних послова земаља чланица НАТО, како оних који нису признали независност Косова и Метохије, тако и оних који јесу”, рекао је Ђурић.

Навео је да Србија као земља чланица “Партнерства за мир” има активну улогу у тој организацији.

Коментаришући прве дане посете Вашингтону, Ђурић је рекао да је имао сусрете и са демократским конгресменом из Калифорније Ериком Сволвелом, који има велики утицај у Демократској партији, као и са председавајућом Српског кокуса Клаудијом Тени, из Републиканске партије, из државе Њујорк.

Ђурић је додао да је о јачању сарадње две земље разговарао и са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, као и да председавање Мађарске Савету Европске уније представља шансу за Србију, али и за саму Европску унију.

“Захвални смо нашим мађарским пријатељима. Заједно радимо на отварању нових кластера, када је реч о преговорима Србије са Европском унијом”, навео је Ђурић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Аутомобилом улетео на терасу бара у Паризу – једна особа страдала, шесторо повређених

Published

on

By

Троје повређених се налази у животној опасности, док су три особе у тежем стању. 

Збринута си у 23 очевица која су се налазила у стању шока.

Возач аутомобила је био у алкохолисаном стању и изгубио контролу над возилом, рекао је полицијски извор за Фигаро.

Побегао је пешке.

Други извор је навео да је сувозач ухапшен, а у узорцима крви је откривено да је конзумирао алкохол и наркотике.

Овај инцидент одиграо се девет дана пре отварања Олимпијских игара, за које ће сваког дана у просеку бити мобилисано око 35.000 полицајаца и жандарма и 18.000 француских војника.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Одржано рочиште Додику и Лукићу; одбрана: Oптужница нема основа

Published

on

By

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића суди се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат за високи представник.

Као сведок одбране сведочила је председавајућа Већа народа Сребренка Голић која је објаснила процедуру усвајања закона у Парламенту и Већу народа Српске, у вези са Законом о објављивању закона и прописа Републике Српске и Закона о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Оценила је индикативним чињеницу да су делегати из Клуба Бошњака 4. јула прошле године, три дана након што је Кристијан Шмит донео одлуку о поништавању оба закона, одустали од претходно најављеног вета на те законе.

На питање Додика да ли су оба та закона прошла процедуру и достављена парламенту и њему као председнику РС, одговорила је потврдно.

“Судија под великим притиском, при помени Шмита ‘губи се глава'”

Одбрана Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића, поручила је да је на данашњем рочишту било јасно да је судија под великим притиском и да се при помени имена Кристијана Шмита у судници “губи глава”, а све из намере да се спречи његово сведочење.

Горан Бубић, адвокат Додика, рекао је да је кључни доказ у овом процесу Анекс 10 Дејтонског споразума, без којег није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице, односно извести било какву пресуду.

Бубић истиче да нема сврхе да одбрана изводи своје доказе, ако није изведен кључни доказ из оптужнице.  Додао је да је сведочила Сребренка Голић и истакао да је закључена примарна ствар, а то је да је у складу са Уставом спроведена сва формална процедура, те да су се стекли си услови према Уставу РС да председник потпише два наводно спорна указа.

Адвокат Анто Нобило је рекао да су процесне заврзламе тешко објаснити у пар речи, те да је поштовање права одбране једно од битних начела кривичног поступка. “Указујемо на фер начин где је Суд погрешио, али нам понекад и одговара да суд истраје у тој грешци јер на тај начин доводи до процесног права одбране, што се касније може капитализовати”, рекао је Нобило на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

“Следеће рочиште биће важно јер ћемо тада ући у суштину Шмитовог статуса, његове надлежности и именовању у складу са међународним правом”, рекао је Нобило и додао да ће тада бити јасније докле ће се са тим стићи.

Адвокат Горан Петронијевић је истакао да је одбрана данас имала прилику да види и потврди да Суд има проблем у свом поступању не само у процесном, већ и у материјално правном смислу.

“Очито је да постоји једна врста притиска на Суд. Због чудне журбе и настојања да се на 15 дана заказује претрес. Из те исхитрености закључујемо да је судија под великом притиском и да покушава да удовољи страни која је притиска”, рекао је Петронијевић.

Додао је да је судија у предмет уврстила документ Министрства иностраних послова БиХ који се волшебно нашао у судским списима.

Петронијевић сматра да је очигледно да Суд и Тужилаштво “губе главу” када год се помене Шмит. “Имам утисак да би све учинили само да се Шмит не појави на суду. То је флагрантно кршење права одбране. Судија је направила данас проблем који ће се видети у наредном периоду”, рекао је Петронијевић.

Додик: Суд штити “неправо”

Председник РС изјавио је у Источном Сарајеву да је чињеница да Тужилаштво БиХ није успело да образложи суштину оптужног захтева против њега и Милоша Лукића.

“То што тужилаштво не може да образложи да сам ја прекршио одлуке високог представника (Кристијана Шмита) говори о томе колико је овај процес сумњив”, рекао је Додик новинарима након рочишта.

“Чињеница да Суд није прихватио да Кристијан Шмит сведочи говори о томе да се жели заштити ‘неправо'”, рекао је Додик и указао на чињеницу да се Лукић и он терете да нису испоштовали одлуку Шмита, а када, каже, питају за те одлуке о томе се не расправља.

Додик је захвалио правном тиму на прецизности и стручности, јер, како је истакао, ово је примарно политички процес и све што смо могли данас да видимо указује на то.

Према његовим речима, чињеница да Суд није прихватио сведочење Шмита и неких професора права са Запада говори да се неправно жели заштити та личност. “Процес прати хајка у медијима у ФБиХ, мржњом према свему што долази из Српске, стварају хајку у којој сам чак прочитао да бих и ја могао да останем без увета”, рекао је Додик.

У таквој атмосфери линча, каже, у делу медија у Федерацији је јасно да је овде политички процес, јер немамо именованог високог представника.

“Он (Шмит) нема право да доноси законе, нема права на бонска овлашћења… Ово је био значајан дан у коме је показано пуно бесмисла”, рекао је Додик. Некоме се, истиче, очито жури, неко хоће пресуду политичког карактера.

Позивање Суда БиХ на дипломатски статус Шмита, Додик је рекао да би, ако га има, морао сам да се позове на тај статус да га не позову на Суд, што он није урадио, већ то тумачи Суд.

“Зар је могуће да срамна БиХ која хоће нешто да буде, брани странца, а осуђује свог држављана? Све и једна озбиљна држава штити своје држављане”, закључио је Додик.

Наредно рочиште биће одржано 28. августа када ће сведочити генерални секретар председника РС, Јелена Пајић Баштинац.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Утицај пословних летова на глобалну емисију угљен-диоксида – како смањити карбонски отисак

Published

on

By

Немачко-српска привредна комора организовала је у јануару први нискоугљенички скуп.

То је заправо био округли сто на тему – “неспремни односно спремни за зелену будућност”. За време овог скупа мерен је карбонски отисак. 

“Мерење карбонског отиска у принципу значи први корак како бисмо разумели отисак наших активности на климатске промене”, каже извршни члан Управног одбора Немачко-српске коморе Александар Маркус.

Истиче да потом следи корак предузимања активности како би се смањио негативни утицај који карбонски отисак има на климу.

“Резултати мерења карбонског отиска према извештају нашег партнера Декра дошло је до угљеничног отиска од 1,8 тона еквивалента угљен диоксида и других гасова који су штетни за климу”, каже Маркус.

Истиче да је највећи део емисије угљен-диоксида, настао због тога што су гости из Немачке допутовали авионом.

“Врло је добро познато да коришћење авиона има врло велики утицај на климатске промене”, објашњава гост РТС-а.

Каже да је био врло изненађен када је чуо у којој мери то лоше утиче на климу.

Како пословни летови у свету утичу на климу

Индустрија међународних пословних окупљања и манифестација се након пандемије короне опет врло брзо развија, рекао је извршни члан Немачко-српске коморе.

“Још 2019. године смо имали 1,7 милијарди учесника из више од 180 земаља који су учествовали на пословним окупљањима”, објашњава Александар Маркус за РТС.

Каже да ове манифестације широм света значе потрошњу од 2,8 милијарди долара и стварају 27,5 милиона нових радних места.

“То је заиста један битан привредни фактор и привредна удружења су део ове индустрије, тако да угљенични отисак ове индустрије догађаја је све више тема о којој се дискутује”, рекао је Маркус.

Разговор Ружице Врањковић и Александра Маркуса погледајте у видеу на почетку текста…

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.