Connect with us

Novosti

Ђурић: Очекујем борбу до последњег тренутка у Њујорку

Published

on

Очекујем тешку борбу и борбу до последњег тренутка, поручио је министар спољних послова Марко Ђурић из Њујорка где је допутовао са председником Србије Александром Вучићем.

“Разматрамо државу по државу, улажемо додатне напоре и сагледамо шта можемо да урадимо у ових преосталих нешто више од 48 сати”, рекао је Ђурић.

Указао је да је извесно да ће бити интензивна дипломатска активност и да ће бити озбиљна борба.

“Притисак са којим се суочавамо не само ми, већ и земље које се изјашњавају о овој теми, је огроман и тога треба да будемо свесни. Паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су 20 пута јаче, неке од њих и више од тога од Србије”, додао је Ђурић.

“Земље које се изјашњавају, афричке, азијске и латиноамеричке земље, суочавају се буквално у појединим сегментима и у појединим ситуацијама и са политичким уценама. Међутим, оно што могу да кажем, јесте да сав кредибилитет који држава Србија има и који смо кроз деценије, и кроз Покрет несврстаних и кроз економску сарадњу, али и кроз принципијалну политику по којој смо постали познати, данас употребљавамо”, рекао је Ђурић.

“Немам сумње да ће делегација Србије учинити све што је могуће”

Очекујем тешку борбу и очекујем борбу до последњег тренутка, али немам никакве сумње да ће делегација Србије, предвођена председником, учинити апсолутно све што је људски могуће, улажући апсолутно све од политичког, државног кредибилитета, да бисмо извукли најбољи могући резултат за Србију, поручио је шеф српске дипломатије.

“Пре месец дана ово је била готова, завршена ствар. Нико није ни очекивао да ће се неко усудити да се супротстави нечему што је већ било зацртано унапред као политичка осуда Србије, као стварање једне моралне стигме коју би требало да носе не само садашње, већ и, нажалост, будуће генерације и да практично уз Холокауст, геноцид у Руанди, догађај у којима су умрли милиони људи, убијени милиони људи и Срби буду означени практично на посредан начин као одговорни, као морално криви пред савешћу човечанства”, додаје Ђурић.

“Ми смо се супротставили тој врсти неправде, супротставили смо се прављењу вештачке хијерархије међу жртвама у којој и српске и друге жртве не би била обележене на одговарајући начин, а Србији би била залепљена етикета. Kоспонзори резолуције нарочито нису очекивали и нису желели сценарио у којем се ми овако активно супротстављамо. Мислим да ће то уродити одређеним плодом. Не бих да дижем очекивања претерано, али сасвим сигурно да ствари не пролазе и да неће проћи на начине које су аутори ових резолуција замислили”, нагласио је Ђурић.

“Наша аргументација је чврста”

Поновио је да се све државе које се изјашњавају суочавају са огромним притиском неких од најразвијенијих западних земаља.

“И разговарати у таквим околностима није ни мало једноставно. Али, опет, понављам, наша аргументација је чврста. Ми се, борећи се за нашу позицију, боримо за регионалну стабилност, боримо се за добре међуљудске односе између народа у нашем региону, против подела, против свађа, али и против хијерархије међу жртвама”, навео је Ђурић.

На питање да ли ћемо после овог гласања имати више пријатеља или више партнера у свету, Ђурић каже да ћемо сасвим сигурно имати много више оних који нас поштују због тога што нисмо дозволили да будемо згажени и због тога што смо подигли свој глас за заштиту наших интереса.

“А нашу мрежу пријатељства ми морамо да наставимо да градимо. Дакле, ми смо у послу стварања мреже пријатеља и мреже оних који разумеју позицију Србије. Не само по овој изузетно тешкој теми, већ и по многим другим темама, то смо видели и код Експа, где је Србија успела да добије домаћинство једној од најпрестижнијих светских изложби у конкуренцији са неким од највећих сила света”, поручио је Ђурић.

“Неко жели да свађа комшије и отвара старе ране”

Сутра нас очекује десетине састанака, додаје Ђурић.

“У среду нас очекује још активности, али сасвим сигурно да нас очекује до самог последњег тренутка интензивна плејада потеза са наше стране који имају за циљ да зауставе противнике наше позиције у намери да Србији лупе овај срамни жиг. Дакле, на нашој страни је искрена и истинска жеља да нашу земљу и наш народ дугорочно заштитимо од једне стигме”, нагласио је Ђурић.

Истакао је да ће по сваку цену сачувати Србију.

“И по сваку цену ћемо се овоме супротстављати, а какав год резултат да буде на крају остаће записано да велики део човечанства није подржао овако нешто. И да је било и европских, и афричких, и азијских, и латиноамеричких земаља које то нису подржале, да је било много исламских земаља које то нису подржале, зато што ово није питање сукоба између нас и Бошњака и није питање међунационалних односа. Неко жели да свађа комшије, неко жели да отвара старе ране. Ми не желимо да им дозволимо нити да нама лупају стигму, нити да дестабилизују наш регион, нити да од Србије праве крпу”, закључио је Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је уочи пута, са председником Републике Српске Милорадом Додиком, молебну у Храму Светог Саве на Врачару. Вучић је од патријарха Порфирија затражио благослов да иде у Њујорк да се бори за будућност земље.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Три особе погинуле у пуцњави у Арканзасу

Published

on

By

Директор полиције државе Арканзас Мајк Хагар рекао је новинарима да је осумњичени такође рањен у пуцњави са полицијом и да је приведен, пренео је Си-Ен-Ен.

“Нажалост, можемо да потврдимо да је 11 невиних особа погођено, а три су преминуле. Двојица полицајца су повређена у размени ватре”, рекао је Хагар, напомињући да су сви рањени задобили повреде лакше од опасних по живот. 

Није објаснио околности пуцњаве.

Гувернерка Арканзаса Сара Хакаби Сандерс написала је на Иксу (Твитер) да је обавештена о инциденту.

“Захвална сам припадницима полиције и хитним службама на њиховој брзој и херојској акцији за спасавање живота. Моје молитве су уз жртве и све оне који су погођени овим ужасним инцидентом”, истакла је гувернерка Арканзаса.

Пуцњава се догодила у продавници Мед Бучер у Фордајсу, градићу у центраном делу Арканзаса, у коме живи 3.200 људи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Завршено суђење оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића, пресуда 28. јуна

Published

on

By

Јована Филиповић, адвокатица Силване Арсовић, секретарице убијеног Оливера Ивановића, истиче да је тужилац Берим Ћеркинај током изношења завршне речи поновио наводе, а да притом није аболирао нити један доказ који иде у прилог оптужници.

Додала је да је с друге сгране одбрана детаљно образложила непостојање доказа који потврђују оптужницу.

“Ми смо истакли да су сви сведоци који су салушани на главном претресу дали свој исказ у смислу да ли познају оптужену Арсовић и да ли сматрају да она има било какве везе са лицима које се наводе у оптужници и сви су одговорили позитивно да је познају у неком добром контексту и светлу, а што се тиче њеног контакта са било којим лицем које се спомиње у оптужници сви су на то одговорили апсолутно негативно, сви су сведоци сагласни са својим изјавама да не знају због чега се она терети да немају никавких сазнања  нити да постоји било каква могућност да се она повеже са лицима из оптужнице”, рекла је Филиповићева.

Силвана Арсовић је, тврди њена адвокатица, у читавом поступку оштећена страна.  

“Најближи сарадници и пријатељи дали су исказ колико је она била посвећена и лојална и као таква сигуно није могла да буде извшилац дела која јој се стављају на терет нити је имала било какав мотив за извршење тог дела”, рекла је Филиповићева.

Одбрана се нада ослобађајућој пресуди за Силвану Арсовић 

Током изниошења завршне речи тужилац Берим Ћеркини је рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини због недостатка доказа одустало од кривичног гоњена оптуженог Радета Басаре који се терерти за саучесништво у сличају убиства Оливера Ивановића.

Трећа допуњена оптужница за његово убиство подигнута је 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодавца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за умешаност у убиство спрског политичара и они се бране са слободе.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

“Платинасти вук” у Бујановцу – које сценарије је увежбавало девет армија

Published

on

By

Напада на конвој са храном и лековима, побуна локалног становништва, хемијски акциденти и хитна евакуације рањеника хеликоптером – неки су од сценарија које су увежбавали припадници Војске Србије са још осам армија.

“У протеклом периоду изводиле су се различите теме, све у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања. Циљ вежбе је испуњен и самим тим повећане су способности 4. бригаде, Копнене војске, а тиме и Војске Србије“, каже пуковник Миодраг Младеновић, начелник Штаба команде 4. бригаде.

У протеклих 11 дана вежбало је 579 војника, највише српских. Већ по традицији, учествовали су и припадници Националне гарде Охаја.

“Послали смо војну полицију и АБХО. Дошли су да уче друге и да уче од других. Од међународних партнера учили смо о тактици и њиховим карактеристикама како бисмо боље сарађивали“, рекао је Бригадни генерал Џеф Вотсон из Националне гарда Охаја.

Мораторијум на војне вежби са страним партнерима, донет је када је почео рат у Украјини. Ипак, “Платинасти вук“ је одржан другу годину за редом. Вежби се гледа кроз прсте јер, како каже први човек војске, јача Војску Србије за учешће у међународним мисијама.

“Ми смо на иницијативу, условно речено анализу одређених елемената, исказаних потреба Војске Србије, тражили од Владе да се одлука промени. Ми ћемо се односити у погледу мораторијума, на начин да све оно што препознамо као потребу ВС за изградњу своје способности – да се у односу на те способности и односимо ка неким будућим вежбама за наредни период“, каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Девети је пут да се одржава ова вежба. Први пут је реализована 2014. године. Изостала је 2020. због коронавируса и 2022. због мораторијума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.