Connect with us

Novosti

Четвртком у 9: Какве последице може да има усвајање резолуције о Сребреници

Published

on

Саветник председника Владе Србије Предраг Рајић навео je да је “сигуран да би резултат био много неповољнији по Србију и српски народ да није било лавовске борбе председника Србије Александра Вучића”.

“Ја сам сигуран да није било тог напора који је председник Вучић уложио са својим тимом да би листом или великом већином државе које су биле уздржане биле за, а да би државе које су биле против биле уздржане”, рекао је Рајић.

Честитао је свима који су имали храбрости да гласају против и истакао је да је била потребна велика храброст гласати против када се погледа које су моћне државе биле коспонзори предлога резолуције.

“Не можете оспоравати исход када знате каква су правила гласања. Ми овде имамо резултате који кажу да је мање од пола држава чланица Уједињених нација гласало за ту резолуцију. Да не улазимо у анализе, а чињеница је да је ако погледате државе које су гласале против или биле уздржане да је међу њима три четвртине светске популације. Али да се држимо онога да је једна држава један глас, да глас Науруа вреди као глас Кине и Индије, опет је имате ситуацију да је мање од пола гласало за”, рекао је Рајић.

Истакао је да су спонзори затражили ову врсту гласања, али да је било чланица ЕУ и НАТО-а које су гласале против или су биле уздржане.

“А то држите у себи и онда изнесете у УН због тога што сте правдољубиви и кажете да не можете баш тако да газите једну Србију зато што сматрате да је баш сада тренутак да пошаљете поруку исламском свету како нисте против муслимана, па ћете да гласате за резолуцију о Сребреници, а с друге стране дозвољавате да се неке ствари дешавају на Блиском истоку и не желите да гласате за резолуцију о Гази”, истакао је Рајић.

Професор ФПН-а у пензији Радмила Накарада рекла је да је да је усвајање резолуције о Сребреници поделило и народе у БиХ, али и цео свет.

“Она је појачала тензије, уместо да појача емпатију и доживела светско комешање. Видели смо разнолика таласања,“ напоменула је Накарада.

Некадашњи дописник Политике из Немачке Мирослав Стојановић истакао је да глас Израела више нема тежину у свету због дешавања у Гази.

Указао је и да су амандмани Црне Горе донели још неколико гласа за резолуцију о Сребреници.

“Прави се нека врста инфлације, битка геноцидима. Већ имамо на столу пет тужби за геноцид. Идемо у нешто хаотично“, каже Стојановић.

Према његовим речима, Србија из овог спора изашла политички ојачана.

“Нема никакве осуде ни српског народа, ни српске државе”

Правник Милан Антонијевић каже да уколико погледате земље које су гласале за резолуцију, оне су експлицитно рекле да се баве самим геноцидом у Сребреници, а не односом ни према српској држави ни према српском народу.

“И то је тако уписано и у саму резолуцију која је усвојена и можда појашњено још више амандманима Црне Горе. Два амандмана која су на још један начин подвукла ту црту да се уствари говори о жртвама, говори се о геноциду у Сребреници, нема никакве осуде ни српског народа, ни српске државе, ни Републике Српске, ни било чега што могло на неки начин угрозити наше националне интересе”, наводи Антонијевић.

Друга порука је, истиче, оних који су били уздржани или били против, напомињући да је то директна подршка Србији.

“Мислим да је то такође јасно, не подршка геноциду или било чему и то су они већином и у својим образлагањима говорили. Било је ту заиста добрих анализа и сама чињеница да није на један отворен и транспарентан начин, као када сте имали раније усвајање резолуције о геноциду у Руанди, када сте имали један процес који је био дужи. Требало је много транспарентније и то су неке од земаља које су се или уздржале или гласале против и изнеле као аргумент”, појаснио је Антонијевић.

Када је усвојена резолуција о Руанди Кина је била уздржана, а данас је била против.

“То јесте један акт, процена њихове дипломатије да ће на тај начин добити неке позитивне поене у делу света коме се обраћају. Такође, односи Србије и Kине су несумњиво добри, негде су се показали и овде, али кажем то јесте директна подршка Србији, али није подршка било каква или негирање било које пресуде и то су они сви јасно и у својим говорима говорили. Ми имамо пресуде Хашког трибунала, имамо пресуде Међународног суда правде које отворено говоре о Сребреници, имамо и више од 50 људи које су осуђени на 700 година затвора”, наводи Антонијевић.

На питање да ли би ова резолуција била прихватљивија да се у њој говорило и о жртвама српске или хрватске националности на територији бивше Југославије, Антонијевић каже да је ова резолуција могла садржати не само српске и хрватске жртве, већ и улогу Уједињених нација у свему што се дешавало у Сребреници.

“То су неке од тачака које би на одређени начин дале другачију слику. Међутим, пресуде и Међународног суда правде и Хашког трибунала су јасне, оне заиста говоре о том нивоу одговорности који је неспоран и мислим да не треба о томе полемисати”, поручује Антонијевић.

Истиче да ову резолуцију не треба доживљавати као пораз, као и да треба пратити како регион реагује на њено усвајање.

“Неки први сигнали из Сарајева говоре да министар спољних послова Елмедин Конаковић говори да ово није никаква победа и да не треба ликовати. Мислим да треба послати једну поруку помирења и смирености, нема овде ни победника ни оних који су изгубили”, додао је Антонијевић.

Емисију Четвртком у 9 у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Три особе погинуле у пуцњави у Арканзасу

Published

on

By

Директор полиције државе Арканзас Мајк Хагар рекао је новинарима да је осумњичени такође рањен у пуцњави са полицијом и да је приведен, пренео је Си-Ен-Ен.

“Нажалост, можемо да потврдимо да је 11 невиних особа погођено, а три су преминуле. Двојица полицајца су повређена у размени ватре”, рекао је Хагар, напомињући да су сви рањени задобили повреде лакше од опасних по живот. 

Није објаснио околности пуцњаве.

Гувернерка Арканзаса Сара Хакаби Сандерс написала је на Иксу (Твитер) да је обавештена о инциденту.

“Захвална сам припадницима полиције и хитним службама на њиховој брзој и херојској акцији за спасавање живота. Моје молитве су уз жртве и све оне који су погођени овим ужасним инцидентом”, истакла је гувернерка Арканзаса.

Пуцњава се догодила у продавници Мед Бучер у Фордајсу, градићу у центраном делу Арканзаса, у коме живи 3.200 људи.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Завршено суђење оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића, пресуда 28. јуна

Published

on

By

Јована Филиповић, адвокатица Силване Арсовић, секретарице убијеног Оливера Ивановића, истиче да је тужилац Берим Ћеркинај током изношења завршне речи поновио наводе, а да притом није аболирао нити један доказ који иде у прилог оптужници.

Додала је да је с друге сгране одбрана детаљно образложила непостојање доказа који потврђују оптужницу.

“Ми смо истакли да су сви сведоци који су салушани на главном претресу дали свој исказ у смислу да ли познају оптужену Арсовић и да ли сматрају да она има било какве везе са лицима које се наводе у оптужници и сви су одговорили позитивно да је познају у неком добром контексту и светлу, а што се тиче њеног контакта са било којим лицем које се спомиње у оптужници сви су на то одговорили апсолутно негативно, сви су сведоци сагласни са својим изјавама да не знају због чега се она терети да немају никавких сазнања  нити да постоји било каква могућност да се она повеже са лицима из оптужнице”, рекла је Филиповићева.

Силвана Арсовић је, тврди њена адвокатица, у читавом поступку оштећена страна.  

“Најближи сарадници и пријатељи дали су исказ колико је она била посвећена и лојална и као таква сигуно није могла да буде извшилац дела која јој се стављају на терет нити је имала било какав мотив за извршење тог дела”, рекла је Филиповићева.

Одбрана се нада ослобађајућој пресуди за Силвану Арсовић 

Током изниошења завршне речи тужилац Берим Ћеркини је рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини због недостатка доказа одустало од кривичног гоњена оптуженог Радета Басаре који се терерти за саучесништво у сличају убиства Оливера Ивановића.

Трећа допуњена оптужница за његово убиство подигнута је 2020. године. Оптужница није подигнута против извршиоца или налогодавца, већ против лица која су наводно била део организоване криминалне групе која је учествовала у убиству Оливера Ивановића.

Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић оптужени су за умешаност у убиство спрског политичара и они се бране са слободе.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици, а судски процес је почео у јулу 2021. године.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

“Платинасти вук” у Бујановцу – које сценарије је увежбавало девет армија

Published

on

By

Напада на конвој са храном и лековима, побуна локалног становништва, хемијски акциденти и хитна евакуације рањеника хеликоптером – неки су од сценарија које су увежбавали припадници Војске Србије са још осам армија.

“У протеклом периоду изводиле су се различите теме, све у циљу унапређења интероперабилности и међусобног разумевања. Циљ вежбе је испуњен и самим тим повећане су способности 4. бригаде, Копнене војске, а тиме и Војске Србије“, каже пуковник Миодраг Младеновић, начелник Штаба команде 4. бригаде.

У протеклих 11 дана вежбало је 579 војника, највише српских. Већ по традицији, учествовали су и припадници Националне гарде Охаја.

“Послали смо војну полицију и АБХО. Дошли су да уче друге и да уче од других. Од међународних партнера учили смо о тактици и њиховим карактеристикама како бисмо боље сарађивали“, рекао је Бригадни генерал Џеф Вотсон из Националне гарда Охаја.

Мораторијум на војне вежби са страним партнерима, донет је када је почео рат у Украјини. Ипак, “Платинасти вук“ је одржан другу годину за редом. Вежби се гледа кроз прсте јер, како каже први човек војске, јача Војску Србије за учешће у међународним мисијама.

“Ми смо на иницијативу, условно речено анализу одређених елемената, исказаних потреба Војске Србије, тражили од Владе да се одлука промени. Ми ћемо се односити у погледу мораторијума, на начин да све оно што препознамо као потребу ВС за изградњу своје способности – да се у односу на те способности и односимо ка неким будућим вежбама за наредни период“, каже генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије.

Девети је пут да се одржава ова вежба. Први пут је реализована 2014. године. Изостала је 2020. због коронавируса и 2022. због мораторијума.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.