Connect with us

Novosti

Четвртком у 9: Да ли сукоби на Блиском истоку воде у шири рат

Published

on

О могућој ескалацији сукоба на Блиском истоку и улози САД у њему у емисији “Четвртком у 9“ говорили су бивши дипломата Огњен Прибићевић, професор Филозофског факултета Александар Животић и новинар и уредник Око портала Момир Турудић.

Огњен Прибићевић каже да је тренутак у којем се свет налази најтурбулентнији од Другог светског рата. За сада, истиче, у сукобу између Израела и Ирана постоји уздржаност.

“Није познато да је у нападу Ирана било људских жртава, испаљен је велики број ракета, дронова, али у овом тренутку постоји уздржаност са стране Израела“, рекао је Прибићевић.

Александар Животић сматра да би се, у случају ескалације и ширења сукоба, он одвијао на два различита нивоа.

“Један је директан сукоб Израела и Ирана. Видели смо какав би то модел био, али много обимнији и разорнији. Али би укључио и максимално координисање са иранске стране свих групација, милиција које се налазе делом под заштитом и уз материјалну помоћ Ирана – на просторима Палестине, Сирије. Либана, Ирака“, каже Животић.

Момир Турудић напомиње да је Израел, приликом гађања иранског конзулата у Сирији, био свестан да ће бити одговора.

“Чини се да Израел подиже ту границу и жели да испровоцира неку врсту одговора савезника, који сада позивају на уздржаност, да се у тако нешто укључе“, каже Турудић и напомиње да је могућ и најстрашнији сценарио – нуклеарни сукоб.

Са тим је сагласан и Прибићевић. У случају нуклеарног сукоба би се, каже, укључили и већи играчи и ту више не би било ни граница ни рационалног размишљања.

Напомиње да је добро то што су и америчке, и израелске и иранске службе “одиграле своју улогу“ у томе да се напади дозирају и да се добије вин-вин позиција за све.

И Животић сматра да је конфликт и даље у контролисаној зони, али да је Иран сада спреман да повлачи нове границе.

“Ово је тренутак када у читавом исламском свету Иран добија посебну улогу заштитника исламског света у региону“, рекао је Животић и истакао да је од значаја и дипломатија заливских земаља које “поручују САД да су спремне да уђу у потенцијално антииранску коалицију, али за узврат траже безбедносне гаранције“.

У емисији се говорило и о томе ко су савезници на Блиском истоку, колико је утицај САД, о бесу који у исламском свету постоји због Газе…

Целу емисију “Четвртком у 9“ можете погледати у снимку на почетку текста.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Француски председник у Немачкој после 24 године: Морамо се суочити са империјалистичком тежњом у Европи

Published

on

By

Председник Француске Емануел Макрон стигао је у тродневну посету Немачкој, где га је дочекао колега Франк-Валтер Штајнмајер.

Макрон је новинарима, након пријема у председничкој палати, рекао да посета долази у кључном тренутку за Европу, указујући, између осталих изазова, на рат у Украјини.

“Морамо да се суочимо са империјалистичком тежњом у Европи… то подразумева јачање француско-немачких односа”, поручио је Макрон.

Немачки председник, који има углавном церемонијалну функцију, рекао је да Немачка и Француска могу, ако раде заједно, да преброде геополитичке изазове са којима се Европа суочава, као што су ратови у Украјини и Гази, и председнички избори у САД.

Макрон ће посетити престоницу Берлин, Дрезден на истоку земље и Минстер на западу.

То је прва посета француског председника Немачкој после 24 године.

Посета се посматра као показатељ стања немачко-француских односа у време великих изазова за Европу – од рата у Украјини до могућег избора Доналда Трампа за председника САД.

Две највеће силе Европске уније настоје да покажу јединство пред изборе за Европски парламент следећег месеца, оцењује агенција Ројтерс.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Шмит посетио Спомен-подручје Доња Градина

Published

on

By

Кристијан Шмит је, наводе из Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

“Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, јесте пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности”, рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да “снага за трајни мир лежи у сећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Београд, приведен мушкарац због сумње да је погодио дечака из ваздушне пушке

Published

on

By

Припадници ПС Савски венац идентификовали су и привели шездесетшестогодишњег мушкарца који се сумњичи да је данас у Сарајевској улици око 19.15, пуцајући из ваздушне пушке, нанео повреде једанаестогодишњем дечаку, саопштио је МУП.

Он је, како се сумња, са прозора стана у којем живи, из ваздушне пушке погодио у бутину дечака који се налазио у оближњем парку. Једанаестогодишњи дечак је збринут на Институту за мајку и дете у Београду.

Полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузима све мере и радње ради утврђивања свих околности и чињеница овог догађаја.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.