Connect with us

Novosti

Четвртком у 9: Давос о глобалној кризи – утицај ратних жаришта на инфлацију и високе камате

Published

on

Време је поликриза, кажу аналитичари. Кренуло је, од пандемије 2020. и прекида ланца снабдевања због локдауна у Кини. Дошли смо до ратова у Украјини и на Блиском истоку. Хоћемо ли у потрази за одговорима има ли краја инфлацији и високим каматама и ове године гледати у ратна подручја? Чини се да рат у Украјини има секундарну пажњу, али можда примарне последице. Која криза од свих ових по нас и даље оставља највеће последице и највећи утицај?

Јелена Жарковић, професорка Економског факултета наводи за РТС да од свих ових криза по нас и даље највећи утицај има рат у Украјини и објашњава важност руских енергената за тржиште Европске уније.

“Значај, рецимо, немачке економије која је за нас посебно важна с обзиром да је она наша најважнија извозна дестинација, а немачкој привреди су са своје стране, веома погодовали јефтини руски енергенти. Она је могла да обезбеди конкурентност своје привреде, да она буде већа, да она буде ценовно привлачнија, баш због јефтиних руских енергената. Тога више нема, тако да немачка привреда је због тога била погођена, па самим тим је то имало и већи утицај на Србију. Мислим, ја сад причам у прошлом времену, иако, наравно, и данас то има утицај на нас”, каже Жарковићева.

Савић: Свету прети нов талас повећања цена енергената

Небојша Савић, професор ФЕФЕ наводи за РТС да највећи негативан ефекат ових криза на нас има оно што се дешава у Украјини. 

“Зато што је то највећи утицај на Европу. А ми смо сада између. С једне стране добијамо енергенте са истока, а с друге стране економски и по другим критеријумима инвестирања смо везани за Европу, односно за Запад”, наводи Савић.

Упитан о томе какав утицај има или би могао да има сукоб Израела и Хамаса – кризе између Палестине и Израела одговара да та криза подсећа, економисте, на нешто што се дешавало пре 50 година.

“Пре 50 година, када је био такозвани рат између истих земаља, да кажемо условно, настала је највећа инфлација у САД последњих 50, 60, 70 година. Зато што су у првом делу кризе ’73. године цене енергената четири пута повећане, а у другој фази кризе ’78, ’79. други нафтни шок, мислим да је била два пута повећана цена енергената. Кад то повежемо и са овим што се дешава у Црвеном мору, дакле свету прети нов талас повећања цена енергената, јер ако се пролази за Европу Суецким каналом, и улазе танкери, односно превоз енергената тим путем за Европу, онда може да се деси, ако ствар ескалира даље, да будемо изложени свим ризицима које потенцијално можда да донесе сукоб на Блиском, односно Средњем истоку, како га и ко зове”, каже Савић.

Зечевић: Американци намећу наратив – ако Украјина падне угрожена је Европа

Звезда, и ове године у Давосу, кажу, био је председник Украјине Володимир Зеленски, између осталог рекао је ојачајте нашу економију, вашу безбедност.

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да су Американци наметнули Европљанима одређени наратив, одређену идеју – да ако Украјина падне, ако Руси победе Украјини, онда следе балтичке земље, следи Пољска, следи Румунија, следи Бугарска, значи читава Европа је онда практично угрожена.

“То је прича коју Сједињене Америчке Државе, да тако кажем, сервирају Европљанима. И они кажу нема другог избора него да се максимално одричете и да помажете Украјини. Да је наоружавате максимално, да јој испоручујете стално нова оружја, да је финансирате, и тако даље”, наводи Зечевић.

Указује да Немци планирају ове године да дају Украјини 8 милијарди, те да Французи већ спремају ново наоружање за Украјинце, између осталог авионе МиГ-29, за које се они већ обучавају у Румунији.

“Шта је овде проблем у читавој овој причи, америчкој, коју Европљани тако лако гутају? Има један проблем, а то је откуд Русији са својих 140 милиона становника ресурси да нападне Европу од 500 милиона становника и да освоји толику Европу? Да ли Русија има опште могућности, а она нема могућности за сада ни у Украјини да заврши посао, камоли да нападне неколико европских земаља истовремено. То је једно питање које се намеће”, каже Зечевић.

Указује да је председник Француске Емануел Макрон поручио да ће Париз морати да  испоручи још више наоружања Украјини.

“Оно што је мени такође било интересантно јесте да сам гледао један велики спектакл, који се давно није видио у Француској, а то је председник Макрон на неколико канала, то никад није било, који је давао интервју два и по сата. И кад су га питали везано за Украјину, шта он мисли, онда је рекао, па знате, мораћемо да испоручимо још више наоружања, мораћемо, не знам, толико ракета, толико овога, толико онога, а и он мени није деловао да је сасвим убеђен да је то право решење за читаву кризу”, каже Зечевић.

Оно што је сигурно, значи у наредном периоду Европа ће се одрицати да би финансирала, покрила украјински буџет и да би наоружавала Украјину, а да ли је то решење, ја нисам сигуран.

Целу емисију Четвртком у 9 погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Поновљени избори у Медијани – опозицији мандат више него пре

Published

on

By

Након обрађених података са бирачких места број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому, где су избори за општинске одборнике поновљени, ОИК је саопштио да су СНС и коалиција освојили 15.220 гласова (38,42 одсто од броја бирача који су изашли) што је довољно за 11 мандата, пренеле су Јужне вести.

Група грађана “Др Драган Милић” освојила је 11.000 гласова (27,77 одсто) и осам мандата, а листа “Бирамо Ниш – Бирамо Медијану” 8.317 гласова (20,99 одсто) и шест мандата.

Мандат више у односу на првобитне резултате има листа “Уједињени – нада за Ниш” која има сада два одборника, а освојила је 2.754 гласа (6,95 одсто).

“Ниш, наш град” освојио је 747 гласова (1,89 одсто), Руска странка 687 гласова (1,73 одсто), а Бојан Аврамовић “Не дамо Ниш” 333 гласа (0,84 одсто) и ове три листе нису освојиле мандате.

Према подацима ОИК-а, у Медијани су била 52 изборна места са 76.820 гласача, а изашло је 39.628 бирача што је 51,59 одсто.

Било је 557 неважећих листића.

Због неправилности, избори су поновљени на бирачким местима број 14 у Основној школи “Ћеле Кула” и број 16 у Ватрогасном дому.

Градски избори у Нишу одржани су 2. јуна.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Србија се приближила чланству у СЕПА, трансакције са земљама ЕУ биће јефтиније за грађане

Published

on

By

Директор сектора за платни систем Народне банке Србије Ненад Петровић објашњава у разговору за РТС да усклађивање са прописима ЕУ, другом директивом о платним услугама, има за унапређење тржишта платних услуга. Новина је увођење концепта отвореног банкарства који подразумева две нове услуге.

Прва је услуга иницирања плаћања с платног рачуна кориснику, која је посебно значајна за електронску трговину.

“Она омогућава да се плаћање изврши без употребе платних картица директно са платног рачуна корисника и да се уведу неки нови пружаоци платних услуга на тржиште који ће пружати ову платну услугу. Сама услуга уз интеграцију са сервисима система за инстант плаћања ствара простор да се интернет трговцима у земљи понуде нека ефикаснија решења за прихватање безготовинских плаћања на њиховим интернет продајним местима”, рекао је Петровић.

Друга услуга је услуга пружања обједињеног прегледа информација о рачунима корисницима.

“Реч је о софтверским алатима, апликацијама које омогућавају да се оквиру једног апликативног решења корисник има преглед стања и плаћања са свих рачуна које има отворене код банака. То практично омогућава да се те информације могу и поделити са другим пружаоцима финансијских услуга када се аплицира, на пример, за неке друге финансијске производе, кредите или друге, а не да се практично, као што је сада пракса, доносе изводи о промету из банака како би се аплицирало за нову услугу”, појашњава Петровић.

Шта је СЕПА

СЕПА представља пројекат Европске уније, који је уведен након увођења евра као јединствене валуте и има за циљ да се плаћања између држава чланица обављају ефикасније и повољније за кориснике, а то се обезбедило на начин да су успостављена јединствена правила и праксе, које примењују све банке и други пружаоци платних услуга у Европској унији.

Процедура за чланство Србије у СЕПА је у току и Србија тренутно ради на изменама прописа који су неопходни услов за чланство у СЕПА.

“Радимо на припреми апликације, односно званичног документа који ће се поднети Европском платном савету, телу које управља СЕПА пројектом. Реч је о једном документу у којем ми, као држава кандидат, демонстрирамо да испуњавамо услове које је тај Европски платни савет поставио за чланство у СЕПА. То подразумева да имамо прописе који су еквивалентни прописима који се примењују у Европској унији, у различитим областима – платне услуге, спречавање прања новаца, банкарско пословање, заштита конкуренције, заштита података”, наводи Петровић.

Ко штеди чланством Србије у СЕПА

Чланством у СЕПА омогућује се уштеда и за онога ко шаље новац, и за онога ко прима новац.

“Ми ћемо обезбедити платну инфраструктуру, где ће се плаћање извршавати у неколико секунди, а не неколико дана, каква је сада ситуација и јефтиније, наравно, зато што је управо то и циљ СЕПА, значи да се снизе трошкови свих учесника у ланцу плаћања, па самим тим и да накнаде за крајње кориснике буду повољније”, рекао је Петровић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Ђурић: Борба против организованог криминала један од приоритета политике Србије и Вучића

Published

on

By

“Што је одлучнија политика против криминалаца и убица, то су и снажнији отпори оних који на све начине покушавају да осујете и зауставе ту борбу, јер знају да је на челу ње Александар Вучић”, навео је Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да данас у Србији институције раде свој посао и имају сву подршку државе да га обављају доследно, без притисака, тако да нема изузетих од закона, наводи се у саопштењу СНС-а.

“Када то знају, једина нада криминалаца и убица је да се обруше на онога ко је стуб те борбе, нападну њега и његову породицу, мислећи да ће се председник Вучић уплашити и повући. Али, морају да знају да, колико год мисле да су моћни, неће нас уплашии. Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета политике Србије и председника Вучића и то се неће променити, ма колико му претили и ма колико се трудили да га сруше и ослабе државу. То нам свима само даје још већу жељу и снагу да у тој борби истрајемо”, навео је Ђурић.

Председника Вучића и целу државу овакви напади чине још јачим и одважнијим у спровођењу своје политике и само су још једна потврда да радимо праву ствар, закључио је Ђурић.

Подгоричке Вијести данас су објавиле да су шеф кавачког клана Радоје Звицер и његов сарадник из полиције Љубо Миловић, како се види из транскрипта са Скај апликације, бринули да ли српски тужиоци имају доказе против њихових плаћеника из Београда Вељка Беливука и Марка Миљковића, па у том контексту констатују да су они ухапшени само зато јер се председник Србије Александар Вучић уплашио за себе и своју породицу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.