Connect with us

Novosti

Црвени ниво претње од тероризма – појачано присуство полиције, рањени жандарм се опоравља, најава нових хапшења

Published

on

Милош Јевремовић, жандарм рањен у јучерашњем теористичком нападу, у стабилном је стању. “Пацијент је стабилан и на континуираном праћењу у јединици интензивне неге, и сада га очекује опоравак од операције коју је имао”, рекао је др Душан Мицић, начелник интензивне неге у Клиничком центру Србије.

Повређени Јевремовић показао је храброст, обученост и присебност, каже председник Александар Вучић.

“Ништа се није случајно догодило, и прецизност са којом је Салахудин Жујовић погодио жандарма и жеља да га ликвидира, и то је урадио тако да је покушао да избегне сваку реакцију жандарма, да није очекивао да је уопште могуће да му узврати. То је његов посао, да узврати на ватру, да елиминише противника, али је оно што је још важније, сачувао је себе за своју породицу, али је сачувао себе и за своју државу. За који месец он ће бити у пуној служби, да на најбољи начин обавља свој задатак. Честитам му на томе, и ускоро ће добити посебно одликовање”, поручио је Вучић.

Реконструкција кретања Жујовића

Детаље напада изнео је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

“Од када је ујутру дошао из Младеновца аутобусом, по извештају полиције, он је прво ишао по граду до Синагоге. Из тога је јасно шта су биле главне и могуће мете. Зато и кажем да је наша полиција, херојским чином нашег припадника Милоша Јевремовића, у старту спречила даљи ток овог терористичког акта”, истиче Дачић.

Истрага и претреси – пронађени ножеви и заставе Исламске државе

Истрага је, додаје министар, показала да је супруга нападача дан пре напада отишла у Црну Гору.

Приликом претреса његове куће у Младеновцу, полиција је пронашла рачун за самострел који је Жујовић купио у Земуну, за 6.900 динара.

Претресено је више десетина локација, па и стан у Новом Пазару у коме је живео нападач.

У стану једног екстремисте у том граду пронађени су ножеви, заставе Исламске државе и видео-запис на којем се са ножем у руци заклиње на верност тој терористичкој организацији. За тим лицем се трага.

“Једно лице које је јуче ухапшено, Игор Деспотовић, је задржано. То лице је иначе такође конвертит у ислам. Такође, приликом претреса одређено је задржавање Кемала Беговића из Новог Пазара, јер је пронађен у његовом стану прслук са заставом тзв. Исламске државе. Треће лице, Харис Шундо нема одобрен боравак у Србији, биће му изречена мера удаљења из Србије”, рекао је Дачић.

Најава нових хапшења

За председника државе, терористички напад био је смишљен и планиран.

Најављује да ће бити још хапшења, и очекује да ће највећи део посла бити завршен до уторка. Каже да грађани не треба да брину за безбедност.

“Србија је једна од најбезбеднијих земаља у свету, једна од најбезбеднијих у Европи, Београд је један од најбезбеднијих градова. Ја сам поносан на ту чињеницу, ми милости према тероризму и терористима нећемо имати, и ту лекцију ће да науче. Грађани могу да буду мирни, спокојни и сигурни, држава Србија је довољно јака да се са сваким видом тероризма обрачуна”, истакао је Вучић.

Амбасадор Вилан: Србији која разуме и зна које претње потичу из тероризма

Амбасадор Израела Јахел Вилан захвалио је Влади и полицији на брзом одговору на покушај терористичког акта.

“Желим да кажем; оно што се данас може десити Израелу, сутра може да се деси Европи, а нажалост десило се и Србији, која разуме и зна које претње потичу из тероризма. Сходно томе, посвећује пажњу безбедности и сигурности, а то показује поступање жандарма Милоша, и сведочи да Република Србија веома озбиљно схвата терористичке претње. Ми се сви овде осећамо сигурно и безбедно”, рекао је амбасадор Вилан.

Јусуфспахић: То је чисти тероризам и неисламски чин

Председник Сабора Исламске заједнице Србије Мухамед Јусуфспахић каже да би такав нељудски чин требало додатно да уједини све грађане Србије да заједнички чувају мир.

“Он се представљао као муслиман и као Салахудин, то је чисти тероризам, неисламски чин, не знам где је могао то да научи, знам да није похађао објекте Исламске заједнице Србије”, нагласио је Јусуфспахић.

Шта значи црвени ниво претње од тероризма

И даље је на снази црвени ниво претње од тероризма, што значи да су све јединице Министарства унутрашњих послова у највишем степену приправности.

Полиција ће бити на многим јавним местима.

Критичне локације су дипломатско-конзуларна представништва, државне институције, места на којима има много људи, тржни центри, железничке и аутобуске станице.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Украјинска политичарка подлегла повредама задобијеним у атентату

Published

on

By

Смрт Ирине Фарион је потврдила и Наталија Матолинец, начелница анестезиолошке службе Првог лекарског удружења Лавова.

Према њеним речима, упркос свим покушајима, лекари нису успели да спасу живот политичарки.

“Примљена је код нас у критичном стању са тешком продорном прострелном раном у главу. Урађена је операција на одељењу интензивне неге, а затим је пребачена на одељење интензивне неге на даље лечење, међутим, срце пацијенткиње није могло да издржи, у овој ситуацији, медицина је била немоћна”, навела је Матолинец.

Напад на бившу посланицу и професорку украјинског језика на Националном универзитету у Лавову класификован је као покушај убиства, а истрага злочина је у активној фази, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Данас око 19.30 сати по локалном времену непознати мушкарац је пуцао у Фарион, а потом побегао са лица места.

Жртва је са прострелном раном главе превезена у болницу у изузетно тешком стању.

Према писању украјинских медија, нападач је бившу народну посланицу сачекао у близини куће, а када је изашла, притрчао јој је и пуцао.

Фарион је радила 30 година као професорка украјинског језика на Националном универзитету у Лавову, а крајем прошле године отпуштена је са посла након изјава у којима је довела у питање патриотизам припадника украјинске војске који говоре руски језик и објављивања проукрајинских изјава и приватне имејл адресе студента на Криму, што је довело до његовог хапшења.

“Знате ли ви шта је дисциплина у војсци? Ако нема дисциплине у војсци, нема ни војске. То је руља!”, говорила је Фарион, напомињући да “војници који не говоре украјински могу да се називају Русима”.

Након тога, студенти “Лавовске политехнике”, Националног универзитета у Лавову и Кијевског националног универзитета за технологију и дизајн протестовали су против Фарион.

Такође, Служба безбедности Украјине (СБУ), саопштила је да истражује контроверзне изјаве политичарке.

Суд је уважио њену жалбу и вратио је на место професора на катедри за украјински језик.

Била је посланик у Врховној ради 2012-2014. и члан украјинске националистичке партије Свобода. Фарион је више пута јавно иступала против употребе руског језика у Украјини. Конкретно, 2019. је захтевала хапшење актуелног председника Володимира Зеленског због обраћања својим бирачима на руском.

Руски истражни комитет је 2015. године отворио случај против Фарион због позивања на “уништење Русије као државе и припадника руске нације”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Вучић: Пензије ће да порасту минимум 10 посто, значајно повећање плата у просвети

Published

on

By

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

“Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо”, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Каже да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

“Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја”, рекао је Вучић.

Вучић је за ТВ Прва навео да је, пошто избора неће бити наредне три године, до 2027, циљ сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

“Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

“За три године ће бити 15 година да сам на власти – два пута сам биран за предсеника, био сам председник и потпредседник владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне”, рекао је Вучић.

Он је рекао да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

“Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети две, четири, пет година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног”, рекао је Вучић.

Истрага ће показати све мотиве убиства Крсмановића

Председник Вучић изразио је саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Вучић је рекао за Прву да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

“И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја, за разлику од неких других у региону, не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа”, рекао је Вучић.

Каже да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

“И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве”, рекао је Вучић.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Novosti

Јелисејска палата: Макрон подржао интеграцију Србије у ЕУ и истакао значај формирања ЗСО

Published

on

By

На састанку са председником Србије одржаном на маргинама четвртог самита Европске политичке заједнице у палати Бленим, у Великој Британији, председник Француске је истакао своју посвећеност нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршку европском посредовању и позвао на пуну примену Бриселског и Охридског споразума.

Током сусрета, Макрон и Вучић су поздравили продубљивање билатералне сарадње у многим областима, навела је Јелисејска палата.

Председник Француске је на крају подсетио на приврженост Француске Дејтонском споразуму, као и јединству и територијалном интегритету Босне и Херцеговине, стоји у саопштењу.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Continue Reading

Trending

Copyright © 2024 BGD novine, powered by WordPress.