• February 28, 2024

Ховенијер: САД дубоко забринуте због акција власти у Приштини

Ховенијер је осудио акцију косовске полиције у којој је заплењено возило Поште Србије и  новац намењен социјалним давањима који је обезбедила Србија.

“Очекујемо да власти Косова осигурају да ће појединци којима су ова средства намењена добити тај новац без одлагања”, навео је Ховенијер у саопштењу објављеном на платформи X и додао да институције у Приштини имају одговорност да промовишу вредности које се тичу пуне примене мултиетничких демократских начела у интересу свих грађана.

Ховенијер је поручио да би питања у вези са косовским структурама које подржава Србија требало да буду разматрана у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.

“Такође, понављамо захтев да Приштина одложи примену одлуке Централне банке о готовинском платном промету док се не успоставе процедуре у складу са европским стандардима и док становништво не буде у довољној мери обавештено како ће се трансфер њихових средстава одвијати”, рекао је Ховенијер.

Амерички амбасадор је оценио да ове акције привремених приштинских институција непотребно подижу међунационалне тензије и за последицу ограничавају опције САД да буду ефикасан заговорник Приштине на међународној арени.

Ховенијер је навео да се то односи и на операције које је у протеклих неколико недеља предузела косовска полиција по налогу приштинског министарства унутрашњих послова на канцеларије српских административних институција у Драгашу, Пећи, Истоку и Клини, као и на невладину организацију „Центар за мир и толеранцију“ у Приштини.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/691/vreme.html

Vinkmag ad

Admin

Read Previous

Street Style autfiti sa ulica Kopenhagena koje kopiramo ovog proleća

Read Next

Ухапшен осумњичени за убиство у Борчи